Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02.11.2022, 14:23   #485
wojtekk
Gość

Online: 0
Domyślnie

ATomku: wskazałem Ci źródła na potwierdzenie tego, że również Polacy mordowali Ukraińców (i nie jest to antypolskie stwierdzenie). Różne źródła: od IPN po szanowane wydawnictwa z solidnymi recenzjami. Zaproponowałem Ci wysłanie opracowań.

Pytałeś o przykładowe miejscowości zbrodni: Saharyń.

Ogólnie warto pojechać do rejonu Hrubieszowa. Posiedzieć w archiwach i zobaczyć źródła jeżeli opracowania są według Ciebie/Was sfałszowane. Zobaczyć zaniedbane cmentarze. Daty urodzin i płeć osób na nagrobkach.

Dla mnie internet nie jest dobrym źródłem do nauki historii. Ale jak już mam wskazać jakichś link do mordowania przez Polaków kobiet i dzieci:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Sahryniu

Co do metod stalinowskich które podobno stosuję. W historii to całkowicie normalne pytanie: Jeżeli ktoś mi mówi, że w Katyniu Polaków zamordowali Niemcy proszę o źródła. Źródła na tezę, że Niemcy a NIE Rosjanie. Ktoś musiał to napisać. I wtedy możemy dalej dyskutować.

W medycynie podobnie: podobnie jest w HIV / AIDS. Są ludzie, którzy twierdzą, że tej "choroby" (cudzysłów bo długi wywód o kompleksie zespołu cech) nie ma. Pytam o źródła w których mówi się, że one nie istnieją.

To nie są metody stalinowskie.

Ja prosiłem Ciebie o źródła na twierdzenie, że Polacy nie mordowali niewinnych cywili. Rozumiem, że to gdzieś wyczytałeś. Chciałem zobaczyć prace, w których tak się pisze.

Innymi słowy: to, że nie wiedziałem, iż mordów na Ukraińcach (cywilach) nie dokonywali Polacy nie oznacza, że tego faktu nie było. Zaczynam czytać, uczę się.

Tyle mojej odpowiedzi, bo dopytywałeś. Nie chcę dalej Ci wątku zaśmiecać, nie zglądam tu. Różnimy się, nie mam potrzeby wyłuszczać Ci tego, co wiem, przekonywać Cię. Odnosiłem się wyłącznie do tego, gdy dumałeś o tym, jak doprowadzić do pojednania.

P.S. 1 Jest taki termin: narcyzm kolektywny.

Tu autorka jednej z dwóch koncepcji:
https://liberte.pl/narcyzm-kolektywn...zyna-wrogosci/

Generalnie: twierdzenie, że jak ktoś cierpiał, to My. A jak ktoś czynił zło - to nie my. Trend ogólnoświatowy.

PS.2 Wizyta w bibliotece PCK (jak już uznać, że IPN ma zmanipulowane archiwa) pokazuje sporo. Jest w Warszawie, więc na miejscu. Poszedłeś? Człowiek którego imię nosi ta biblioteka był żołnierzem, walczył w 39, siedział u Rosjan a potem na robotach przymusowych w Niemczech (podobnie jak część z jego rodzeństwa, a brat nigdy nie wrócił z emigracji z Londynu, bo aresztowała by go polska władza; Marian był szykanowany za utrzymywanie kontaktów z bratem). Jego żona uciekła z Tarnopola i jej rodzina tragicznie doświadczyła rzezi. On służył również w Bieszczadach więc wiele widział, wiele wycierpiał. Całe swoje życie poświęcił walce o to, aby późniejszych zbrodni nie było. Bo je prawdopodobnie zobaczył, a potem całe życie badał. Najwybitniejsi specjaliści w Polsce od zbrodni wojennych, prawa humanitarnego (wojennego) uczą się z jego prac.
  Odpowiedź z Cytowaniem