Wątek: XL 750 transalp
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 19.02.2023, 11:32   #382
CzarnyCzarownik

CzarnyCzarownik's Avatar

Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
CzarnyCzarownik jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
Domyślnie

Produkcja elektronki na taśmie jest tania (pominę koszt linii produkcyjnej która też musi się zwrócić). Koszt produkcji jest ostatecznie niski ale tak zwany R&D to dziura na hajs bez dna. Przez ponad 2 lata byłem trybkiem w ZF i robiłem przy wspomaganiu kierownicy więc mały kawałek procesu powstawania widziałem.

Wcześniej jeszcze robiłem przy AGD i akurat poznałem tam spoko ziomka co projektował elektronikę.

Wiesz że głupia płytka z elektroniką musi między innymi zostać sprawdzona pod kątem zwarć? W sensie jakieś 2 losowe ścieżki na plytce robią zwarcie i co wtedy się dzieje? Jakie ryzyko na pożar, jakie zabezpieczenie na plytce ma wtedy zadziałać itp. Takie dokumenty są przygotowane dla KAŻDEJ możliwej kombinacji połączeń.

Taka płytka z elektroniką musi spełnic normy EMC aby nie powodować zakłóceń elektromagnetycznych, czy nie robić zakłóceń w sieci elektrycznej. Musi przejść testy na postarzanie (zamykają w komorach termoklimatycznych) i symulują cykle pracy.

Z tego co pamiętam każdy element na plytce (rezystorek, cewka, procesor itp) musi przejść jakieś tam testy, certyfikację i dopiero wtedy producent i jego jeden element elektroniczny jest dozwolony do użycia w firmie.

I tego było znacznie więcej...

Taka plytka też nie powstaje na raz, jest ileś wersji zanim znajdzie się wszystkie błędy. Musisz być pewny że jest ok nim zlecisz masówkę w milionach sztuk.

To wszystko jest po to, aby w razie jakiegoś wypadku firma miała krytą dupę i wszystko było zgodnie ze sztuką i bezpiecznie.

Żaden amator tego nie zrobi i nie da gwarancji że nic złego się nie stanie za 10 lat.

A im więcej tabletów i mądrych systemów bezpieczeństwa tym ten koszt się zwiększa...

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk