Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 13.07.2023, 13:49   #696
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 3 dni 20 godz 24 min 30 s
Domyślnie

pomnik 2.jpg
Parośla, moje zdjęcie sprzed lat

Przeczuwałem, że wybranie Parośli jako głównego miejsca obchodów 80 rocznicy Rzezi Wołyńskiej może okazać się niefortunne.
Bynajmniej nie chodziło mi o trudny dostęp do miejsca, ale o formę upamiętnienia.
Bardzo lubiłem to miejsce ze względu na położenie, ale i właściwą treść na jednym z kilku tablic i krzyży.

To pierwsze upamiętnienie powstało z czystego odruchu sąsiedzkiego serca
i iskry, która kazała wstać wczesnym rankiem, zaprząc konia, zabrać piłę i siekierę i postawić dębowy krzyż, który miał odsunąć gniotący wstyd, wywołać szczery żal i uspokoić sen.
Później miejsce pochówku otoczył płotem zabezpieczając przed leśnymi zwierzętami..

pomnik 1.jpg

Kiedy pod wpływem upływu lat i warunków podmokłego lasu krzyż zgnił, wrażliwy sąsiad wystawił krzyż betonowy, by dalej chronić miejsce od zapomnienia. Krzyż choć skromny, to nadal zawierał istotę: datę, liczbę ofiar polskiej wsi i rzetelnie wskazywał sprawców UKRAIŃSKICH NACJONALISTÓW.

Kolejne upamiętnienia powstawały sumptem ocalałych z mordu w Parośli i ich potomków, jednak ten pierwszy pomnik krył w sobie istotę miejsca i relacji okolicznych Ukraińców. Niestety, został zniszczony tuż przed uroczystościami

pomnik 33.jpg
moje zdjęcie z 10.07.23

pomnik 4.jpg

Czy ten wymowny, wyjący kikut krzyża nie zagłusza wypowiedzianych tu słów?
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem