"pozatym swiatlo ktore pszepuszczasz przez soczewke itak jest znieksztalcane przez ta "siatke szklana na kloszu"wiec swiatlo tez sie zalamuje i wali gdzie chce bo jest inna ogniskowa niz oryginalnie-ale sam pomysl zsoczewkowania afrii FAJNY"
ZALEJ1 zauwaz ze tam gdzie soczewka tam nie jest ryflowane szkło. OK? siatka szklana tak nawiasem to jest również soczewka - soczewka fresnella.
zdecydowanie ta soczewa od bawarii to zajefajny pomysł i chyba jedyna mozliwosc w miare bezbolesnego przeszczepu HIDa do krolowej i zgodnego z literą prawa...
niestety do xenona nie nadaja sie zadne zwykłe lustra z soczewką fresnella /czyli takie jak w afri/. kiedyś też myślalem o takim rozwiązaniu ale królowa zmieniła właściciela i na mysleniu sie skonczyło.
tak dla ciekawości - Chiński masz lewy czy prawy reflektor z bawary

stawiam na logikę na lewy ale zapytać nie zaszkodzi

a teraz IMHO:
przy reflektorze wielozwierciadłowym xenon /takie w serii robiło przez krotko Volvo w V70 bodaj/ niestety również oślepia i nic nie poradzisz.
przy jakimkolwiek zabrudzeniu szkła/PC powstaje tak silne rozszczepienie wiązki światła ze oślepiasz choćby nie wiem co i co ważne nie chodzi tutaj tylko o formowanie wiązki /odcięta wyrażnie i asymetryczna/. dlatego w puszkach spryskiwacze sa.
temat przerabiałem w swoim kacie LC4 Adv - tylko soczewka moim zdaniem.
dobrze ustawiona absolutnie nie oslepia i swieci faktycznie tak ze normalne klasyczne długie wysiadają pod względem wydajności.
rozumiem w pełni pokusę, żeby zrobić sobie jaśniej. ale stoję zdecydowanie po stronie zdrowego rozsądku i bądź co bądź kultury. ostatecznie również nie zapominajmy o kwestii bezpieczeństwa innych użytkowników drogi. sam nie jestem juz najmłodsiejszy i jak pada i noc to wolę nigdzie nie jeżdzić. a ja na dokładkę z przeciwką jedzie jakiś wesoły golf IV z ksenonami domowej roboty to naprawdę nie wiem nigdy co spotka mnie kiedy już mnie minie.
na koniec zatem - ksenon tak ale tylko z reflektorem projektorowym. jak to założyć do Afri to już inna baja.
zdrowia
matjas aktualnie z anginą