Cytat:
Napisał Mallory
To wiem był w Anglii kilkanaście razy i własnym autem i samolotem i raz nawet eurotunelem jechałem (nigdy więcej  )) i promem ... jeszcze przed wejściem naszym do UE i już po itd  ))
|
A co było nie tak z Eurotunelem? Przecież to najszybszy (35 min), choć nie koniecznie najtańszy sposób przedostania się 'na drugą stronę' Kanału.
Cytat:
Napisał Mallory
Jako ciekawostkę powiem, że pierwszy raz gdy jechałem własnym autem bardzo dawno temu to kupiłem prom z Boulogne-sur-Mer (nie Calais) do Dover. Nie wiem czy dzisiaj to możliwe.
|
Nie ma już takiego rejsu. Ale jest w pobliżu Dieppe do Newhaven. Jest oczywiście wiele różnych innych przepraw promowych (najczęściej z innych miast Francji, ale jak potrzeba na płn. Anglii się dostać to jest np. prom Amsterdam - Newcastle czy Rotterdam - Hull). Oczywiście Calais (czy Dunkierka) do Dover mają największe wzięcie, bo płynie się najkrócej (1,5 do 2h) i jest najtaniej.
P.S. Z ciekawostek: do 2000 roku można jeszcze było między Dover i Calais przedostać się poduszkowcem klasy SR.N4. Jeden z nich (Princess Anne jest w muzeum poduszkowców nieopodal mnie)
Z Portsmouth na Wyspę Wight wciąż można dostać się poduszkowcem (leciałem, wstawię fotki jak znajdę)