Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 20.06.2024, 08:02   #17
44FG

Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1100L AS, Husqvarna 701 Enduro, KTM 890 Adv R
44FG jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 52 min 7 s
Domyślnie

Nie wierzyłem w te historie z urzędów dopóki u siebie w rodzinie nie miałem kuriozalnej. Braciak wyleasingowal nowe Audi przez vwleasing. Dostał miękki dowód, który potem zaniósł do vwleasing i mieli mu załatwić z urzędu twardy bo są właścicielem auta. Ktoś zapomniał i mój brat też bo teraz dowodu nikt nie sprawdza. Wykupił normalnie auto z leasingu i przy okazji pierwszego badania technicznego po 3 latach zorientował się, że nie ma tego dowodu. Poszedł do urzędu u siebie (Łódź) aby zarejestrować auto na siebie. Powiedzieli mu, że twardy dowód nigdy nie został odebrany przez vwleasing z urzędu a teraz mu nie mogą go już wydać (nawet aby wydać i potem zabrać od razu znowu) no bo jest wystawiony na innego właściciela niż obecny (po wykupie auto stało się jego). I anulowali mu pierwszą rejestrację pojazdu czyli musiał go zarejestrować tak jakby auto było zupełnie nowe. Nowe czyli między innymi musi mieć homologację. Okazało się, że auto ma normę spalin euro6 a teraz jest chyba euro 6c i nie można tego zrobić chyba, że sam homologuje ten jeden egzemplarz (kuriozalny i gigantyczny kosztowo pomysł) lub napisze do ministra transportu o ‘odstępstwo od warunków technicznych pojazdu’ z tym że to ostatnie to nie jest dla norm spalin a raczej dla jakiś pojazdów ponadnormatywnych typu dźwigi czy inne. No i gościu był w kropce bo auto stało ponad rok i nie było perspektyw co z tym zrobić. Próbował jeszcze w 2 innych urzędach ale po tej anulacji nikt nie chciał mu pomóc. 3-letnie auto skazane na zgnicie pod drzewem… Wziąłem to auto od niego i w Warszawie zarejestrowałem od ręki…
44FG jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem