Hej!
Jestem szczęśliwym(?) posiadaczem CRF1100 AS DCT ES, rok modelowy 2023 produkcji 2022. Moto ma najechane 9800km od stycznia 2023 tylko po asfalcie. Od jakichś kilkuset kilometrów, czyli w okolicach 9000km zacząłem odczuwać mocniejsze wibracje silnika. Wibracje czuć na kierownicy, podnóżkach no i również pod tyłkiem, czyli można powiedzieć że przenoszą się na całe moto. Są to dość irytujące wibracje, zwłaszcza na kierownicy, ponieważ czuje że drętwieją mi dłonie, już po 20-30 minutach jazdy czuć dyskomfort, a po 1/2h łapy całkiem mrowieją jak bym był górnikiem na odkrywce i borował otwory w granicie.
Na pewno pojawiło się to nagle, bo wcześniej byłem bardzo zadowolony z jazdy. Teraz te wibracje są praktycznie przy każdej prędkości no i wzrastają wraz z prędkością/obrotami silnika.
Myślałem że to może przez koła/opony. Miałem jeszcze fabryczne metzelery karo street. Tylna opona już miała zarysowaną płaską powierzchnię, więc pomyślałem że to może wyząbkowana opona? Ale wymieniłem dzisiaj na nowe Pirelli Trial 3 i niestety po wyjezdzie z warsztatu nie odnotowalem roznicy ;/, dalej te same wibracje. Wiec raczej to nic innego jak silnik, zwlaszcza ze to taka czestotliwosc jak w wiertarce z udarem.
Nie wiem co zrobic z tym fantem, czy ktoś ma podobne odczucia?
Jest ktoś z dolnegośląska, może bym podjechał do kogoś. Ktoś by się przejechał moim sprzętem i ocenił czy nie zwariowałem?
Wiem że to dwucylindrowiec i wibra jest wieksza niz w rzedowej czworce, ale nie az tak zeby mrowialy dlonie? No i to sie dzieje dopiero teraz a nie od poczatku uzytkowania.
Moto serwisowane na bierzaco w ASO. Wymiana oleju na 1000, 6000 i 8000 kilometrow (tak wypadlo w kalendarzu).
Jedyna historia jaka mi sie przydazyla to polozylem moto na polnej drodze. Jechalem polniakiem powolutku, moze 200metrow. Byla koleina zaschnieta, zarosnieta trawa, no i kolo tylne mi w nia wpadlo i polozylem moto na boku. To bylo przy moze 10km/h, a ze mam gmole sw-motech i barkbustery to nawet sladu zadnego. Ztarlem tylko kurz i resztki ziemi z podnozka.
Nie wiem czy uderzyc z tym tematem do ASO? Mozna jakos sprawdzic poziom wibracji? Dajcie znac co mozna z tym zrobic, dzieki