Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 25.07.2024, 15:47   #927
Boldun

Boldun's Avatar

Miasto: B..wała
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Boldun jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 12 godz 22 min 51 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Melon
Zobacz post
Bijemy brawo i mówimy przepraszam, tak słyszałem.
https://kresy.pl/wydarzenia/zolnierz...nym-hitlerowi/
@Boldun, proszę.
Cytat:
Napisał zimiok Zobacz post
@Boldun, proszę.
Pozwoliłem sobie zapytać u źródła o prawdziwość informacji i czy wogóle sytuacja miała miejsce.
Dostałem odpowiedź:

"Szanowny Panie,

Przesyłam oświadczenie Muzeum w tej sprawie.

Ideologia niemieckiego nazizmu stworzona przez Adolfa Hitlera doprowadziła do zbrodni w Auschwitz, gdzie zamordowano ok. 1,1 miliona osób - w ogromnej większości Żydów, ale też Polaków, Romów, sowieckich jeńców wojennych i wielu innych. Wśród ofiar była też niewielka grupa ukraińskich więźniów.

Propagowanie treści i symboli związanych z ideologią nazistowską w tym szczególnym miejscu narusza pamięć ofiar, co jest czynem niedopuszczalnym i moralnie nagannym. Jest to również przestępstwo w rozumieniu polskiego prawa. Nie zmienia tego faktu to, że rzekomy cytat z Hitlera nie jest podpisany, czy też nie występuje w ogólnie uznanych źródłach. Dlatego o tym bolesnym incydencie związanym z mową nienawiści poinformowaliśmy już ambasadę Ukrainy w Warszawie jak i przygotowujemy stosowną informację do polskiej prokuratury.

Jeżeli sprawca rzeczywiście jest ukraińskim żołnierzem, to taki czyn na terenie Muzeum jest także niedopuszczalnym brakiem szacunku dla pamięci wyzwolicieli obozu w styczniu 1945 r., bowiem wśród żołnierzy 60. Armii Sowieckiej, której jednostki brały bezpośredni udział w działaniach w Oświęcimiu i okolicach byli zarówno Rosjanie, jak i Ukraińcy.

Z poważaniem,
Bartosz Bartyzel
Rzecznik Prasowy
Muzeum Auschwitz"
Boldun jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem