Mam NEXX WED3 Plain white Spełnia wymagania:
1. Z szybą
Tak
2. Lekki, do 1450.
Nie 1700.
3. Pasują do niego gogle i super jakby się dało zamknąć szybę z goglami (tak miałem w DS Hornecie)
Bez problemu, jest lepiej niż w Hornecie. Szybka się zamyka, jest przestrzeń na gogle i nie uciskają mi nosa, nie muszę przesuwać kasku aby oddychać. Mają trzymanie na pasek od gogli, co jest fajnym bajerem. Jak się zsuwa gogle na brodę to fajnie, jak z tyłu się nie zsuwają z kasku, zwłaszcza jak silikon na pasku gogli się wytrze.
4. Dobra wentylacja, otwieranie/zamykanie, góra dół. wypinany podbródek.
Zdecydowanie, aż 7 zamykanych/otwieranych wlotów, wypinany i mocny podbródek a dodatkowo wypinana część plastikowa podbródka, która jeszcze bardziej zwiększa przepływ powietrza. Podwójna warstwa EPS z przepływem między nimi
5. Z blendą.
Duża blenda i solidna, myśle, że jazda z samą blendą jest możliwa, bo zakrywa całe policzki. Przyczym, wycięcie na nos jest duże i nie powoduje, że mój nos styka się z blendą (jak w Schubert E1)
6. Daszek (super jak regulowany).
Regulowany w 3 pozycjach i śrubkę można zakręcić bez problemu w trzech pozycjach i jest to dobrze zrobione ( w przeciwieństwie do KLIM KRIO PRO, gdzie nie da się dobrze zakręcić śrubki regulacyjnej, bo jest zbyt blisko brzegu, kask za tyle pieniędzy i nikt tego nie zauważa...)
7. Najlepiej biały.
No jest 
8. Super jak ma dedykowany interkom.
Ma, SENY w dwóch wersjach około 700 i 1400zł, pierwsza podstawowa Sena drugie z głośnikami Harmana i Meshem.
Do tego kask ma akcesoria i miejsca do montażu kamer.
Zapięcie podwójne D.
Także z 8 elementów nie pasuje 1. Nie wszystko jednak można mieć.
Zdecydowałem się na tego, po porównaniu organoleptycznym z kaskami Klim Krios Pro i Nishua Carbon, Shoei Hornet ADV, Schuberth E1.
Dzięki za pomoc