Żeby ustalić odpowiedź trzeba przeanalizować przepływ powietrza trochę to powietrze po dotykać.
Za hałas odpowiada tylko i wyłącznie sposób oderwania strug powietrza od górnej krawędzi szyby.
Najgorzej jest gdy jest mocno za wirowane i ten chaos trafia nam prosto w twarz. Dlatego to nie wysokość szyby , choć pośrednio jest, odpowiada za oczekiwaną ciszę.
No dobra teraz wejdźmy do tunelu aerodynamicznego takiego na drodze.
Wysokość tej podwójnej to 45cm a z deflektorem 37cm.
Przepływ powietrza po podwójnej będzie równy/płaski , do tego szczelina między szybami powoduje wyrównanie podciśnienia z panującym nad zegarami.
Wydawało by się że powietrze powinno ładnie się oderwać od górnej krawędzi ale nie zawsze się tak dzieje. Dlatego przy takim kształcie jest ważna całkowita długość , musi być taka by bałagan oderwany skierować nad kask.
Czyli zależnie od wzrostu.
W tym przypadku jest pewien minus duża szyba zasłania mocno pole widzenia przed motocyklem ponieważ musi sięgać niemal poziomu oczu.
Autostradowo nie ma problemu ale w terenie czy po drodze gdzie musimy omijać dziury robi się mniej przyjemnie.
Często trzeba na stojący by dobrze widzieć zwłaszcza z ciemną szybą i np po ciemku.
Wpływu konta natarcia nie rozważam mimo że jest bardzo ważny bo mamy do czynienia z jednym mocowaniem.
Powiem tylko że tak jak przebrany żagiel tak i zbyt pionowa szyba nie działa dobrze.
Teraz wersja z deflektorem, producenci ot wygięli kawałek poliwęglanu w/g jakiegoś swojego widzimisię.
Powietrze jest dynamicznie przekierowywane.odchylane od swojego pierwotnego przepływu. Do tego na tak krótkim kawałku że powoduje większy bałagan niż gdyby deflektora zupełnie nie było.
A przecież walczymy o ciszę.
Wystarczy podczas jazdy wstać i mimo prędkości nastaje cisza, powietrze równomiernie swoim ciśnienie napiera na twarz.....i jest cichutko.
Co dalej , również jeżdżąc z deflektorem walczymy by bałagan wiatrowy przenieść ponad kask.
I w tym przypadku wszystko zależy od wzrostu i tego jak wysoko trzeba tenże wiatr wyprowadzić.
Zaletą krótszej szyby z deflektorem jest to że nie zasłania drogi , no tak w podwójnej można troszkę opuścić.
Podsumowując czy to dłuższa ( najlepiej regulowana) czy krótsza z deflektorem (najlepiej przemyślanym ale takich nikt nie robi) może zadziałać dobrze kierując chaos wiatrowo ciśnieniowy ponad kask lub też nawet pogorszyć i wcisnąć go jeszcze bardziej na twarz.
Braciak ma w wiadrze wysoką szybę , osłona przed wiatrem dobra , jak temp wysokie to nawet przy gorąco , widoczność drogi z kilkanaście metrów przed kołem......ale podczas jazdy czuć jak zakręcone strugi powietrza lekko dociskają mi kask od góry.
Niby nic , niezauważalne po godzinie jazdy czy nawet nieco więcej ale po dwóch zaczęło dokuczać , po trzech irytować.
Do tego ta sama struga powietrza ześlizgując się po moim kasku trafiała prosto w kask żony i tam robiła turbulencje mocno nieprzyjemne uprzykszające jazdę.
No i co z tego że szyba duża...... dość pionowa jak brzydko odrywa powietrze.
Dlatego pojeżdżenie da każdemu indywidualną odpowiedź czy dany model się sprawdzi . Dwie osoby i dwa różne zdania o tym samym mogą być.
W trójce mam wyższą szybę niż te niziutkie oryginały ( na fotkach ze zlotu XRV widać) , nie pamiętam ile ma cm. Gdy się obniżę o kilka cm to już mam cicho , czyli powinno załatwić sprawę 10cm deflektor ale z dobrym odcięciem powietrza.
Zrobiłem sobie kiedyś taki ok 15cm ponad górną krawędź i robi robotę. Ale że jako to prototyp to trzeba by go zmodyfikować. No kiedyś się wezmę.
To tak w bardzo dużym skrócie bo muszę iść do roboty.
Ostatnio edytowane przez Dzieju : 13.09.2024 o 07:23
|