Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 25.09.2024, 06:35   #4
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 3 dni 2 godz 57 min 6 s
Domyślnie

Przejście z baniek na H4 oczywiście zdecydowanie poprawi oświetlenie ale nawet na jaśniejszych żarówkach cudów nie będzie.
Niektórzy spróbowali z żarówkami ledowymi np philips , ponoć od trzech lat używają , osobiście nie widziałem jak rozkładają światło.
Homologacji raczej nie ma na takie posunięcia.
Inny przykład. kolega w Vstromie 1000 ma przerobione i wsadzone dwie soczewki , podobne jak z oferty z linku. Tak już kupił.
Wracaliśmy w nocy , jadąc za nim mogłem swoje praktycznie wyłączyć bo tak jak by nic nie świeciły.
Rozłożenie odcięcia światła dobre, szeroko i na pobocze, zasięg skuteczny ze 200m . Drogowe jak by nastał dzień.
Tak, jest zdecydowana różnica między h4 a soczewkami o których mówimy.
Do tego ma dwa dodatkowe ledy robiące jako dzienne i jeszcze niżej dwie soczewkowe lamy rozkładające światło na drogę.
Jadąc przed nim na chwilę wyłączyłem i włączyłem swoje światła , nie było żadnej różnicy jak by nie świeciły.
Do tego z tym oświetleniem był bardzo widoczny a to jest teraz staje niezbędne by było bezpieczniej.
W poniedziałek w trasie wyprzedzał mnie KTM mając popierdółkę soczewkę i to żółtawą czyli jakaś żarówka H , naprawdę tak mały żółty punkt nie jest widoczny na tle innych świateł zwłaszcza w erze ledowej i ksenonowej.
Jak jechałem w nocy , w ulewie to też miałem świadomość że moje H4 na tle innych pojazdów są niemal nie widoczne.
Tu ratunkiem mogą być ostre , nawet jako dzienne do jazdy nonstop, ledy po bokach.