Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 01.10.2024, 11:35   #5
lukasz_vip

lukasz_vip's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Lubliniec
Motocykl: KTM LC8 950 ADVENTURE
lukasz_vip jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 1 dzień 10 godz 12 min 47 s
Domyślnie

U mnie sytuacja była taka.
1. Płacę za hotel w Zagrzebiu na samym rynku. Gość skanuje mój pasek magentyczny do ich systemu a ja wpisuję PIN na blacie recepcji.
2. Wracając do domu autem dostaję informację o płatnościach na 10Euro, 20Euro, 50Euro autoryzowane w USA. Ktoś dobrze wiedział kiedy opuściłem hotel i zaczął wypłacać kasę po 1h od opuszczenia hotelu.
3. Od razu dzwonię do banku o blokadę karty.
4. Po powrocie do PL analiza sytuacji... jako, że płaciłem tylko w hotelu to jakim cudem ukradli mi dane karty. Ano temat jest prosty. Pasek magnetyczny zawiera: Ścieżka pierwsza zawiera imię i nazwisko posiadacza karty oraz dane dotyczące kraju i banku, który kartę wydał. Na drugiej ścieżce zapisany jest numer karty, data jej ważności oraz kod serwisowy
No dobra, skoro gość wczytał moją kartę do ich systemu to pewnie zhakowali ich system.

Drugi temat: Jak dobrali się do mojego PINU... poprosiłem hotel o informację i nagranie z kamer CCTV ulokowanych na recepcją. Okazało się, że ładnie nagrywają PIN pad.

Ogólnie u mnie wyszło tak, że albo ktoś z zewnątrz ma dostęp do ich systemu albo mają kreta w środku.

Dlaczego USA? Bo w USA nadal używają kart z paskiem mangnetycznym. Mając dane twojej karty bardzo łatwo zrobić jej duplikat.

Nauczka na przyszłość: Obserwować kamery nad blatami aby wpisywać PIN tak aby go nie nagrały. Nie pozwalać skanować paska magentycznego.

U mnie obyło się bez kosztów i kasę zwrócili bo od razu założyłem reklamację do banku, że nie autoryzowałem tych transakcji.
lukasz_vip jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem