Przykłady z pamięci na moje powyższe:
Jeden. Przed chwilą opisywałem brutalny mord w Ostrówkach i Woli Ostrowieckiej i wstrząsające szczegóły ekshumacji ich ofiar. Powinienem też dodać, choć tego nie zrobiłem fakt, o odwecie Polaków za ten mord na sąsiedniej wsi Sokół i Połapy. To nazywam wilczym prawem wojny, których my, ludzie pokoju nie rozumiemy. Ale nadawanie temu rangi "bo i myśmy mordowali" jest nadużyciem. Wystarczy teraz zmienić kolejność, jak w wielu przypadkach robią to Ukraińcy i mamy żer dla symetrystów i pożytecznych idiotów, oceniających z perspektywy kolorowej współczesności europy bez granic, która gardzi rozliczeniem przeszłości choćby najbardziej krwawej. Bo tak! Bo każdy kto to robi i grzebie w historii to oszołom. I naziol.
Dwa. Roman Szuchewycz przedstawiany dziś jako polityk, represjonowany w czasie IIRP, więzień Berezy Kartuskiej. zasadnicze pytanie ZA CO?
Szuchewycz- ukraiński dowódca elitarnej jednostki niemieckiej Nachtigal CO ROBIŁ?
Szuchewych jako dowódca UPA od sierpnia 1943 nie zakwestionował, a wręcz pochwalił i przejął metody walki jej oddziałów, począwszy od Parośli po Krwawą Niedzielę jest czczony przez rząd i społeczeństwo dzisiejszej UA w przeróżnej formie. Piszę o jego nowym pomniku na starej, elitarnej polskiej nekropolii, zostaję nazwany nacjonalistą.
Nie rozumiem.
Dalej: Melon odbiera to jako prowokację i krew mu się burzy. Emek (dziękuję, że tu zaglądasz) upomina się o kulturę wypowiedzi i jak w wielu niewygodnych wątkach podbija temat i geneza konfliktu gotowa.
Lepiej w tym wątku analizujcie i opiszcie zastrzelenie w zamachu ministrów polskiego rządu Pierackiego i Hołówki, który był lobbystą praw Ukraińców nw IIRP, co było nie na rękę żyjącym z przemocy OUNowcom i potrzebowali krwi i eskalacji, by wprowadzić w społeczeństwie potrzebę swoich metod. Opiszcie metody pozyskiwania pieniędzy na zbrodniczą działalność sterowaną z Wiednia i Berlina. Aż po dziś.
|