Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 29.11.2024, 10:47   #62
zaczekaj
Asia

zaczekaj's Avatar

Miasto: Złotoryja/ Wrocław
Motocykl: XL750, CRF300RALLY
Galeria: Zdjęcia
zaczekaj jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 6 dni 17 godz 23 min 8 s
Domyślnie

Z Pokhary kierunek Katmandu.
200 km drogi niewygodnej. W tamtej chwili myślałam, że droga jest tragiczna (na ten moment znam już gorsze drogi, tamta była w sumie spoko )
Oczywiście drodze towarzyszy kurz, spaliny oraz ciągły dźwięk rozlegających z każdej strony klaksonów.
Przyzwyczailiśmy się do nich. Sami używamy, czasami wręcz namolnie.
W Pakistanie czy w Indiach doskonale poznaliśmy umiejscowienie klaksonu. Początkowo wielokrotnie zamiast trąbiąc to przełączałam sobie tryby jazdy. Teraz wyrwana ze snu w ciągu nocy trafię w ten najważniejszy zaraz po rozruszniku przycisk

Fragmenty z drogi.
https://youtube.com/shorts/_dvs0ufRO...q-8bgGuJCLIf5V

https://youtube.com/shorts/TPiBF42zE...BbO4n8E4PaubOn

W stolicy Nepalu zaplanowany był czas na mały serwis, na odpoczynek, zwiedzanie, pranie oraz lokalne jedzonko i spotkania ze znajomymi.
W wolny dzień profilaktycznie wymieniliśmy klocki hamulcowe bo już ich koniec był dość bliski. Po naciągnięciu łańcuchów, pozaglądaniu tu i tam stwierdziliśmy, że więcej nie ma co robić i trzeba trochę ponabijać kroków w Katmandu.

Miasto jest spore. Akurat trwa kilkudniowy festiwal Tihar czyli święto świateł. Miasto jest pięknie oświetlone, na ulicach trwają tańce, koncerty. Każdy dzień festiwalu poświęcony jest konkretnemu bóstwu czy tematowi a w różnych regionach obchodzone są inne zwyczaje. Np w jednym regionie oddaje się hołd krowom a w drugim psom. Poza oddawaniem hołdu święto ma również jednoczyć rodziny i społeczności i pokazać, że światło wygrywa z ciemnością.

Świątynia Małp czyli Swoyambhu Mahachaitya
Dobre miejsce na wzgórzu z widokiem na miasto i bardzo dużo małp

Buddha Stupa

Rytualne modlitwy pod Wielką Stupą

Durbar Square

5 dni luzu zleciało szybko. Moje delikatnie zgruzowane ramię doszło nieco do siebie więc czas jechać dalej.
7 listopada umówieni byliśmy przed granicą z grupą Sambora Advfactory na przekroczenie granicy, na wjazd do Tybetu.
Jak wiecie nie jest to łatwa sprawa, wymaga kilku formalności, pozwoleń, przewodnika czy chińskiego prawa jazdy.
W grupie łatwiej więc cieszę się, że Sambor nas przygarnął

Droga do granicy była przepiękna. Miejscami offowa ale z super widokami.

O tam za tą bramę ja bym chciała!

Formalności chwile trwały ale na motocyklu odpoczywa się całkiem wygodnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zaczekaj jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem