Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 29.11.2024, 15:41   #1095
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 3 dni 17 godz 48 min 3 s
Domyślnie

Ponieważ jest mocniej skrócony czas edycji postów, w tym miejscu poprawiam ostatnie słowo, bo nie było czytelnie: FRANKENSTEIN

Zimiok. Zacznę od Twoich kłamstw:
Cytat:
Napisał zimiok Zobacz post

Pisanie "SS" w tym kontekście i w ten sposób jest znacznie poniżej jakości tego wątku. Do jego szowinistycznego i nacjonalistycznego charakteru można się już było przyzwyczaić, ale to jest po ludzku żenujące.
Niestety celowo pomijasz znaczący myślnik nadając mojej wypowiedzi brunatny a nawet szowinistyczny charakter. Wątek jest ogólny. Ja odpowiadam za swoje wypowiedzi, w których odżegnuję się od szowinizmu, wielokrotnie definiując pochodzenie i charakter polskiego nacjonalizmu i to, czym się różni od innych w ramach błędnych porównań.

Cytat:
Napisał ATomek Zobacz post
temat spotkania obydwu polityków na s, czyli S-S.
Po prostu nie chciałem na tym forum nadużywać nazwisk polityków, jednocześnie zaznaczyć o kim mowa. Myślnik kolego!

I nie imputuj mi tęsknoty za obecnością ruskich, bo wiesz dobrze, że i mnie i Ciebie osobiście łączy Golgota Wschodu.
Zamknięcie ambasady generalnej sąsiedniego kraju wygląda zawsze bardzo źle bez względu na kraj i okoliczności. A taka zamiana to naplucie ruskim w twarz, co jest dalekie od kultury dyplomacji względem kogokolwiek.

W Szczecinie i okolicach bywam często i co i rusz natrafiam na mające się dobrze ślady jego niemieckiej przeszłości. Nie rozumiem tutaj Twojej przenośni do granic. Mogę mówić o Polakach, Niemcach, Rosjanach, o upamiętnionym w Szczecinie miejscu urodzin Zofii Fryderyki Augusty zu Anhalt Zerbst, późniejszej żona cara Rosji Piotra III, znanej jako Katarzyna Wielka, o polskości Lwowa, niemieckich cmentarzach i żydowskich kamienicach, o ziemiach pod rosyjskim zaborem na jakich mieszkam, ale nigdy i nigdzie nie kwestionuję niczyich współczesnych granic. Dolewasz oliwę do ognia mając gaśnicę w zanadrzu.

Cytat:
No bez jaj, wielka i dumna Polska ma żebrać o pieniądze na ekshumację i pochówek swoich obywateli? Byłoby to dla mnie uwłaczające i mam nadzieję, że nikt z władz nie wpadnie na ten pomysł.
Masz odmienne stanowisko, ale sprowadzasz je pejoratywnie do słów "żebrać o pieniądze", co mnie śmieszy w dobie dzisiejszych "żądań i oczekiwań" naszych sąsiadów.

Co do IPN.
Cytat:
Czyż gotowość do ekshumacji w 24h nie jest wówczas "deklaracją politycznąw ramach zbliżających się wyborów", którmi rzekomo się nie zajmujesz?
No weź, przestań!

Przede wszystkim pisząc "instytucja niezależna" , odnoszę się do IPN, a nie jak Ty sugerujesz:

Cytat:
wcześniej jednak powołujesz się na tę samą osobę jako wyrocznię z przymiotem niezależności.
KN pracuje w IPN od 2009. 4lata jako wiceprezes, a ostatnie 3lata jako prezes. Nigdy nie należał do żadnej z partii, co widoczne było w jego wcześniejszych decyzjach związanych z działalnością tej instytucji.
To Ty upartyjniasz i upolityczniasz tę osobę, która zaledwie od tygodnia kandyduje, co jest niemerytoryczne.
Przez lata, wielokrotnie uczestniczyłem w uroczystościach gdzie był sam, lub w ramach poparcia czytany był jego list.

Dzban roku
dzban.jpg

Jego zaangażowanie znam osobiście z racji np. pomocy archiwalnej IPN w ramach pamięci o strajkach szkolnych z lat 1983-84 (zobacz, co znaczy myślnik, lub jego brak) w obronie zdjętych ze ścian krzyży w szkole w Miętnem, której jestem absolwentem zaangażowanym w rocznicowe uroczystości 40-lecia powrotu krzyża do szkoły.
Dzięki jego zaangażowaniu poznaliśmy SBeckie meldunki i wytyczne dla zomowców i innej swołoczy tłumiącej opór młodzieży. To było jedyne w Polsce miejsce, gdzie zdjęty ze szkolnej ściany Krzyż powrócił. Trauma ponad 400 Młodzieży wyrzuconej z wilczym biletem tuż przed maturą wraz z popierającymi ich nauczycielami trwa do dziś i trzeba się przebijać przez fałszerzy historii i nowe pokolenia dawnych służb wciąż podcinających nasze korzenie.

Zapytasz, po co Ci to opowiadam, skoro wielokrotnie w tym wątku deprecjonujesz moją wiarę i przynależność, której nie kryję?
Po to, byś zaczął wreszcie odczytywać czyjąś potrzebę nierozerwalnej łączności wspólnoty polskiej w działaniach na rzecz jej obywateli, tak w historii, jak obecnie.
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem