Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 04.12.2024, 12:49   #26
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 6 dni 12 godz 32 min 47 s
Domyślnie

trzymaj się swoich wniosków może którymi podzieliłeś się w innym wątku szło to mniej więcej tak, że inżynierowie Hondy wiedzą co piszą w manualu. dla mnie rok to nie dwa lata
w swoich, znacznie starszych niż Twoja NAT, staram się trzymać wymian co roku jednak. Rzadko mam taki sezon, żebym nakulał jednym motocyklem przebieg kwalifikujący olej do wymiany.

tak bardziej nawiasem i na poważnie to RACZEJ nic się nie stanie ale olej się degraduje z powodu zawartości produktów spalania /kwasy/ co na pewno obniża jego parametry - do tego w starszych maszynach gdzie uzwojenia alternatora pracują od wielu lat w kąpieli starych olejów nie zalecałbym pozostawiania na zimę starego oleju bo /z taką opinią się spotkałem i mnie to przekonuje/ taki olej ma korozyjny wpływ na lakier uzwojeń co może doprowadzać do awarii stojanów.
można się śmiać ale niestety są maszyny gdzie altek jest w takim miejscu, że wyjęcie go = roz.. moto w mak. więc w moim odczuciu KAŻDY krok mający na celu odsunięcie potencjalnej awarii jest celowy.
poza tym uzwojenia zdychają z reguły dopiero naprawdę na gorąco = z daleka od domu