Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 25.01.2025, 18:02   #744
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 2 dni 16 godz 58 s
Domyślnie

bohaterowie historii są przedstawieni na czterech grafikach, są to:

- lewa czesc wału korbowego (2)
- podkładka dotykająca zębatke łańcuszka rozrządu (2)
- dwa łożyska rolkowe pozycjonujące zębatke rozrucznika na wale (9)
- zębatka rozrusznika na wale współpracująca ze sprzęgłem jednokierunkowym (1)
- sprzęgło jednokierunkowe przykrecane do wirnika z magnesami (10)
- klin (8)
- nasadzany na wał i ustalany klinem wirnik z magnesami (2)
- podkładka i nakrętka mocująca (9 i 10)

wymienilem to w kolejnosci zakładania na wał wychodzący z lewej strony silnika w 1VJ.
w czym problem: po zamontowaniu w kolejnosci jak wymieniłem i jak pokazuja to rysunki ( podkladka, dwa łożyska rolkowe, zębatka rozrusznika, wirnik magnesowy z dokreconym mechanizmem sprzęgła jednokierunkowego) i przed dokreceniem śruby mocującej z siła 90Nm koło zębate rozrusznika porusza sie swobodnie i bez oporów w jedną stronę w drugą natomiast blokuje sie prawidłowo dzięki układowi sprzęgła jednokierunkowego - w jedną strone sie obraca w druga nie. koło zębate jest więc ruchome wzgkędem koła magnesowego w jednym kierunku. podczas dokrecania śruby głównej pojawia się opór w swobodnym obrocie koła zebatego rozrusznika aż do jego całkowitego zblokowania. po dokreceniu siłą 90Nm koło zębate jest całkowicie unieruchomione w obu kierunkach a po ponowny odkreceniu śruby odzyskuje luz, natomiast koło magnesowe da sie ściagnac bez pomocy sciagacza.
moje wnioski: stos elementów nie jest odpowiedniej wysokości i koło magnesowe nie ma mozliwości sie odpowiednio 'zaciąć' na stożku wału. według numerów oem:

- lewa część wału korbowego wystepowała we wszystkich XT600 więc geometria stożka jest taka sama
- podłkładka dotykająca zębatke łańcucha rozrzadu również jest jednakowa dla wszystkich XT600
- koło zębate i łożyska rolkowe na którym się obraca wystepuje jedynie do 1989 roku
- zespół rolek w sprzegle jednokierunkowym wystepuje jedynie do 1989 roku
- wirnik z magnesami wystepuje jedynie do 1989 roku

reasumujac - wychodzi mi na to, ze tak jak wspomnialem wczesniej 'stos' układany przed nałożeniem na stożek wału wirnika z magnesami jest 'za wysoki' i wirnik nie moze osiąść a dociskany śrubą napiera na koło zębate rozrusznika blokując je i uniemożliwiając jego swobodny ruch. pytanie: spotkał się ktoś z taka sytuacja? silnik dostałem w kawałkach - nie ja go rozbierałem i nie wiem jak to pracowało wczesniej i czy do zdejmowania wirnika z magnesami potrzebny był ściagacz. moja teza jest taka, ze ktos pomieszał elementy z róznych roczników XT i wzajemnie one do siebie nie pasuja kolidując ze soba.
opisałem sie - jak to nie bedzie jasne to nagram film - bedzie wszystko na nim widac bo cała procedura nie trwa długo.