Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 26.01.2025, 04:54   #749
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 2 dni 16 godz 58 s
Domyślnie

yo!

- wirnik (2) i sprzęgło jednokierunkowe (10) są ze sobą skręcone ( na rozkładówce są pokazane osobno ale ja na stole mam skrecone) dodatkowo śruby są rozkute solidnie punktakiem. w razie W ich wykręcenie nie bedzie łatwe
- nie bardzo rozumiem drugi punkt - wirnik (2) i zebatka (1) są ze soba wzajemnie ruchome a na obwodzie zebatki (1) nie ma nacięć. obraca się w jednym kierunku bo 'rolki - łezki' w sprzęgle jednokierunkowym (10) na to pozwalają, przy próbie kręcenia w drugą strone 'rolki - łezki' zacinają oba elementy ze sobą - sprzęgają jednokierunkowo. jedna powierzchnia pozioma pracuje w kontakcie z podkładką (2) druga z wirnikiem (2). nacięcia które wskazałeś wg mnie wspomagaja dystrybucje oleju - nie ma na nie miejsca osadzenia. dodatkowo zebatka w 1VJ wygląda nieco inaczej. dołącz opis do zdjęcia z zębatka i strzałkami jezeli mozesz
- na rysunku strona z ksiażki do XT600 z 1987 roku - tu wartość momentu nakrętki głownej to 90Nm. przypuszczam, że Twój screen to XT600E
- lewy element składowy wału korbowego (2)
https://www.cmsnl.com/yamaha-xt600z-...-1_1vjw114100/
jest sprzedawany jako jeden nierozłączny element i jest taki sam we wszystkich XT600 od poczatku do końca, wiec i skos jest taki sam. lozyska nie da sie pomylic bo zebatka jest nasadzona na wał i zakuta punktowo. w zalożeniu łożysko jest częścią niewymienialna i próba zsunięcia zębatki z pewnościa pozostawiłaby ślany bądź ją zniszczyła ( znam takie przypadki - sciagacz rozrywał zębatke). wirnik z magnesami jest inny w 1vj co wynika ze specyficznego ukladu cewek w układzie elektrycznym, ale jezeli wał jest taki sam we wszystkich modelach wiec zakladam, ze i skos w wirniku jest taki sam. jezeli montuje sam wirnik nie zakładając wczesniejszych elementow i dokracam go z zalecana siła to wirnik 'zacina sie' prawidlowo i do jego sciagniecia konieczny jest sciagacz
- tak jak wspomniałem roznia sie od innych modelorocznikow: zebatka rozrusznika (1) i podkładka stykająca się z zębatka łańcuszka (2) i na to bym w sumie stawiał. ich nadmierna wysokosc nie gwarantuje odpowiedniego luzu montazowego w granicach zębatka łańcuszka rozrzadu - powierzchnia wirnika magnesowego.

reasumując - na chwilę obecna stawiam na inne wymiary ( wysokości) podkładki (2) albo zebatki rozrusznika (1) - przypomne, ze rozne od pozostalych XT sa rownież łożyska rolkowe (9) ustalające zębatke rozrusznika (1) - wiec pewno tez nie bez powodu. sprawdze w warsztacie na ile można obnizyć podkładkę (2) bez ryzyka kontaktu zębatki rozrusznika (1) z lewym karterem. brakujący 'luz' według mnie mieści się w granicach dziesiątych części milimetra.

rożne numery oem i na zdjeciach nawet widac roznice w przypadku zębatki rozrusznika (1) mają elementu:
- zebatka rozrusznika (1)
- podkładka (2)
- łozyska rolkowe (9)
zmiana nastepuje w roku 1990
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg D_MOTOCYKLE_wał xt600 Model (1).jpg (32.6 KB, 9 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Bez.tytułu.jpg (147.7 KB, 9 wyświetleń)
Typ pliku: jpg Zębatka rozrusznika (1).jpg (78.3 KB, 81 wyświetleń)