Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 21.02.2025, 14:01   #937
Mr_gun

Motocykl: RD03
Mr_gun jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 6 godz 36 min 29 s
Domyślnie

Nasuwa mi się jeszcze jedna refleksja. Bo dość często zdarza Wam się Jezdzić po Chinczykach. Ja nie zamierzam ich bronić ale zwróćcie uwagę na pewną analogię.

Japońce zaraz po wojnie zerżnęli z zachodu kupę rozwiązań mając w głębokim poważaniu wszelakie prawa patentowe co po dziesięcioleciach, w połączeniu z ich etosem pracy i mentalnością ludzi doprowadzających wszelakie działania do perfekcji, przyniosło Japonii gospodarczy sukces.

Dziś, i w zasadzie od kilku ładnych już lat - Chińczycy kradną co mogą i próbują z lepszym czy gorszym skutkiem robić u siebie. Mimo pewnych zalet Ruskich (uczeni - matematyk, awionika) Chińczycy wydają się ich bić na głowę konsekwencją oraz podatnością na wykorzystywanie przez system. Nie można raczej zakładać ze z góry są skazani na porażkę. Dziś (jeszcze) w niektórych aspektach możemy się z nich smiać ale w nie wiemy co przyniesie przyszosć. Sam chciał bym mieć pewność że technologicznie i zwłaszcza militarnie nie będą rozwijać sie tak dynamicznie jak udaje się im to w ostatnich latach.

Dacie głowę że w przyszłości nie zdominują świata? Niesety ja nie ...
Mr_gun jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem