Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 10.03.2025, 23:13   #434
Stefa55

Motocykl: RD03
Stefa55 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 min 4 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Hankiss007 Zobacz post
Dwa lata temu kupiłem nowy oryginalny akumulator do AT 1000 . Moto mieszka na Costa Bravai gdzie zimuje nieruszany przez 5 miesięcy. Zawsze wypinałem akumulator na ten okres. Tym razem jednak tego nie zrobiłem i aku rozładował się prawie do zera. Nawet ładowarka go nie rozpoznawała. Podłączyłem równolegle inny aku (samochodowy) i ładowałem przez dwie doby. Aku Hondy naładował się i pokazał 12.54V. Niestety nie ma siły ruszyć silnikiem. Nie znam się na tym, ale domyślam się że tzw CCA jest za słabe aby obrócić 1000cc silnik. Pytanie, czy da się coś z tym zrobić? Np. ładownie impulsowe ( repair mode) coś zmieni? Jeśli jest taka szansa to kupię ładowarkę z taką funkcją, moje stare prostowniki tej opcji nie mają. Czy raczej szmelc? ….. i następne 150 Euro w plecy?
Ładowanie impulsowe może pomóc, ale nie ma pewności, że przywróci pełną moc. Jeśli silnik dalej nie chce ruszyć, to może już czas na wymianę akumulatora, bo po takim czasie może stracił za dużo swojej mocy. Jeśli chcesz spróbować, ładowarka z funkcją naprawy może być OK, ale nie licz na cud.
Stefa55 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem