Wątek: nawigacja tanio
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 15.12.2009, 19:40   #67
fxrider
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)

Miasto: Józefów
Motocykl: R1100GS, LC4
fxrider jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 57 min 31 s
Domyślnie

doszedłem do ładu z tym gocleverem (4384fm) i chciałem podzielić się spostrzeżeniami, jak obiecałem.
Z zalet:
- po resecie na wolnym powietrzu łapie teraz pierwszy fixing w 5-8 minut.
- po pierwszym zafixowaniu potrafi złapać sygnał leżąc na parapecie - kwestia 5 minut, na dworze kolejne fixy w 1-2 minuty.
- po złapaniu namiaru trzyma już jak głupi, nawet pod garnkiem jak testowałem... metr od okna trzyma stale 6-7 satelit
- lokalizuje dosyć dokładnie, ze sporą powtarzalnością
- udało mi się odpalić jak pisałem wcześniej TomToma, MoblieXT i OziExplorera - w każdym ładnie łapie sygnał (COM1@4800)
- programy chodzą bardzo szybko (kalkulacje tras, przesuwanie mapy), bez przycięć (ew. krótkie zwiśnięcia przy wyłączaniu, do 10-15 sek), kiedy nie eksperymentuję już z systemem nie wiesza się podczas normalnej pracy.
- bateria po kilku cyklach ładowanie-rozładowanie trzyma co raz dłużej - nawet do ok. 1h. z GPS
- o filmach i książkach pisałem wcześniej - nadaje się, jednak filmy trzeba przycinać do wymiaru ekranu (480x272) na PC
- obsługuje język PL - da się go ustawiać w programach i to działa (nie jest to regułą w PNA)
- czytelny ekran, ładne kolory, spore kąty patrzenia(zwłaszcza poziome), nawet pod lampą coś widać - niewiele gorzej niż garmin 60cx.
- obudowa sprawia wrażenie wytrzymalej, dosyć łatwej do uszczelnienia
Z felerów :
- o resecie pisałem - wycina wszystko co po za kartą, w tym ustawienia niektórych programów(można robić kopie i wgrywać)
- nie da się go wyłączyć - co najwyżej suspend(uśpienie), więc trzeba co kilka dni go ładować, żeby sam się nie zresetował
- bardzo niedokładnie i ze sporym rozrzutem określa wysokość (nawet jak na SiRFa)
- wygląda na to, że odbiornik GPS stale pracuje, trzeba go ręcznie wyłączać (dłuższe życie baterii)
- nie da się software'owo obracać ekranu
- obawiam się o złącze ładujące na moto - trzeba by je jakoś usztywnić, żeby ruchy kabla ładującego go nie uszkadzały.
- w mobileXT nie chce 'widzieć' innych map niż bazowa (jeśli wgram szczegółową jako bazową to działa) - nie doszedłem jeszcze przyczyny, w innych urządzeniach nie spotkałem się z takim objawem.
- przed złapaniem fixa odbiornik wysyła różne dziwne rzeczy i bywa to mylące dla programów.
- oryginalna nakładka na system uparcie zmienia strefę czasową na pekin (zegarki wyświetlają czas +7h), można uniknąć jej uruchamiania

Nie miałem okazji testować go podczas jazdy, ale nie spodziewam się raczej problemów.
Nie testowałem też kart większych niż 2gb (nie mam w tym momencie), ani transmitera FM.
Z pewnością będę jeszcze trochę przerabiał system, aby zwiększyć wygodę używania i funkcjonalność.
Jak za tą cenę za zestaw uważam, że jest to niezły zakup, mimo, że trochę trzeba było się z nim pobawić i pouczyć.
Niedługo weźmie go wieczny na testy, więc może dopisze kilka spostrzeżeń z punktu widzenia osoby mało jeszcze obeznanej z GPSami.

pozdrawiam, Adam
fxrider jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem