Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 05.01.2010, 12:56   #61
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 3 godz 47 min 29 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał jorg Zobacz post
W poprzedniej mojej padawie używałem samochodowego i szlag trafił aku po nie całym roku - więc nie wiem czy to dobry pomysł - pewnie zależy od aku. Dodam, że bateria to Exaid czy jakoś tam, ładowany max 2 - 3 h. niskim prądem, ładowarka automatycznie rozłączająca się, samochodowa. Produkt skandynawski (niby się znają na rzeczy ). Aha aku wyjmowane za każdym razem, ale chętnie od tego odstąpię
Nie, to zależy od ładowarki.
Zwykła, najprostsza ładowarka, jest źródłem napięciowym, czyli ładuje stałym napięciem przez cały czas. Dokładnie tak jak alternator. I taka może być samochodowa. Prąd jaki popłynie, zależny jest od pojemności akumulatora. A więc można podłączyć samochodową do motocyklowego. Albo prościej każda ładowarkę do każdego akumulatora o tym samym napięciu pracy.

W ładowarkach z regulacją prądu ładowania (inteligentnych) napięcie nie jest stałe tylko regulowane automatycznie, żeby osiągnąć założony przez producenta prąd ładowania w trakcie cyklu. Takiej ładowarki lepiej nie podłączać pod inny akumulator niż dedykowany do tej ładowarki. Może ona bowiem wymuszać większy prąd (przez zwiększenie napięcia ładowania) niż lubi to nasze aku.

Inaczej mówiąc ładowarką o stałym napięciu możemy ładować akumulatory o różnej pojemności lecz tym samym napięciu znamionowym a ładowarką o stałym prądzie możemy ładować akumulatory o tej samej pojemności pojemności i różnych napięciach pracy.
Automatyczne ładowarki mają różne tryby pracy często sterowane mikroprocesorem. Te muszą być dobrane do konkretnego aku.

Temat można by rozwijać w nieskończoność.

Najprościej i najskuteczniej ładować zwykłym prostownikiem. Dokładnie tak ma aku w motocyklu. Nie ma tam żadnych regulacji ładowania. Tylko regulator napięcia i aku ładowane jest non stop. Np 30 dni po 12 godzin