Próbowali¶cie kiedy¶ uszlachetnić swój filtr papierowy o g±bke ? Ja tak zrobiłem . G±bke wzi±łem z pracy z filta do sprężarki -arkusz 20cm x 60 cm grubo¶ ok 8mm . Wyciołem , zszyłem następnie zwilżyłem olejem do filtrów a następnie założyłem na filtr papierowy . Taka g±bka nie zawiera dużo miejsca jest wielokrotnego użytku. G±bke w arkuszach o odpowiedniej gramaturze można dostać też w sklepach akwarystycznych , takiej też używałem ,jest ok . Można też zastosować włuknine często stoswan± jako wstępny filtr . Włuknina otacza filtr jak wcze¶niej wspomniana g±bka , odpowiednik takiej włukniny stosowany jest w okapach nad kuchniami w waszych domach , tylko po zwilżeniu olejem nie jest już tak dobrze , z włukniny olej ¶cieka i nie jest już tak równomiernie nas±czona .
Taka włuknina stosowana jest prawie we wszyskich cieżkich maszynach , u mnie w pracy jest kilana¶cie je¶li nie kilkadzie¶±t tego typu sprzętów i wszystie maj± podwójny filtr powierza z włuknin± wł±cznie . Gdym to ja miał jechać przez cał± afrykę lub np. azje zostawiłbym filtr papierowy z przefiltrem z zamaczanej g±bki w pasku , ewentualnie kila g±bek na zapas.
Je¶li nie podobaj± wam się moje patenty zawsze zawsze możecie się pokusić o filtr olejowy gwarancja cy sto¶ci nawet w burze piaskw± , najptosrzy a i najtańszy polecam od ursusa c-330 , tylko gdzie go zamontować

Może zamiast plecaka