Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Kwestie różne, ale podróżne.

Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 14.12.2024, 23:50   #141
Artek

Artek's Avatar

Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 4 dni 6 godz 4 min 41 s
Domyślnie

W Belgii za szerokorozumiane używanie telefonu policja zabiera prawko na 15 dni+mandat.
Bez możliwości kontynuowania jazdy. Także dla zawodowców.
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.12.2024, 09:12   #142
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 godz 39 min 49 s
Domyślnie

Te zaostrzenia to wynik kulminacji ostatnich miesięcy w których doszło do poważnych wypadków przez grzebanie w smyrofonie podczas jazdy. Kilka dni temu w Milano kierowca ciężarówki zabił na przejściu kobietę i nawet się nie zatrzymał, monitoring nagrał go jak jechał grzebiąc w telefonie. Pamiętacie wypadek na obwodnicy Bologni kilka lat temu jak kierowca cysterny bawiąc się telefonem przywalił w auta stojące w korku i wyleciało w kosmos część dzielnicy oraz wiele osób poniosło śmierć. Ale większy problem w IT stanowią naćpani i nachlani. Przestałem jeździć po nocach z tego powodu. Ale ten problem dotyczy innych krajów również. Na Słowenii przy łikendach szczególnie nocami robią łapanki i wszyscy dmuchają w żółtą rurę a tam jest zero i widuję wielu trafionych , choć to spokojny ułożony kraj z dużą kulturą wśród kierowców na drogach. Statystycznie najmniej wypadków w IT dzieje się w południowych regionach, gdzie zasady są zdecydowanie olewane, wynika to z innej kultury, mniejszej frustracji i jeszcze znaczącej życzliwości między ludzkiej, której w północnych regionach brakuje, tak twierdzą eksperci drogowi i ja się z tym zgadzam.
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 15.12.2024, 12:41   #143
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Adagiio Zobacz post
Te zaostrzenia to wynik kulminacji ostatnich miesięcy w których doszło do poważnych wypadków przez grzebanie w smyrofonie podczas jazdy. Kilka dni temu w Milano kierowca ciężarówki zabił na przejściu kobietę i nawet się nie zatrzymał, monitoring nagrał go jak jechał grzebiąc w telefonie. Pamiętacie wypadek na obwodnicy Bologni kilka lat temu jak kierowca cysterny bawiąc się telefonem przywalił w auta stojące w korku i wyleciało w kosmos część dzielnicy oraz wiele osób poniosło śmierć. Ale większy problem w IT stanowią naćpani i nachlani. Przestałem jeździć po nocach z tego powodu. Ale ten problem dotyczy innych krajów również. Na Słowenii przy łikendach szczególnie nocami robią łapanki i wszyscy dmuchają w żółtą rurę a tam jest zero i widuję wielu trafionych , choć to spokojny ułożony kraj z dużą kulturą wśród kierowców na drogach. Statystycznie najmniej wypadków w IT dzieje się w południowych regionach, gdzie zasady są zdecydowanie olewane, wynika to z innej kultury, mniejszej frustracji i jeszcze znaczącej życzliwości między ludzkiej, której w północnych regionach brakuje, tak twierdzą eksperci drogowi i ja się z tym zgadzam.
Dlaczego nie mogę edytować swojego postu ?

Czytam analizę tych nowych przepisów. I na przykład jeśli podczas rutynowej kontroli zrobią test na narkotyki i wyjdzie wynik pozytywny a ktoś zapalił skręta tydzień przed badaniem. To prawko na 3 lata i trafia do rejestru narkomanów. Na bogato poszli.
Stary 15.12.2024, 23:00   #144
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 10 godz 8 min 55 s
Domyślnie

Cytat:
Dlaczego nie mogę edytować swojego postu ?

Czytam analizę tych nowych przepisów. I na przykład jeśli podczas rutynowej kontroli zrobią test na narkotyki i wyjdzie wynik pozytywny a ktoś zapalił skręta tydzień przed badaniem. To prawko na 3 lata i trafia do rejestru narkomanów. Na bogato poszli.
trochę to podziała ale problem jest w tym, że często taki nietrzeźwy a tym bardziej naćpany jest w innym świece niż ten realny a na to jeszcze nikt nie wymyślił mandatu. Blokadę też można obejść. U nas zdarzają się recydywiści co mają już odebrany prawko, sądowy zakaz prowadzenia pojazdów a są łapani ponownie na cyku autem.

Zastanawiam się jak kiedyś w krajach południa można było po jednym spokojnie jechać bo normy były bezpieczne i jakoś wypadków było mniej.

Ostatnio jak byłem w północnych IT odniosłem wrażenie, że fotoradar był w każdym słupku odległości przy drodze ... rozumiem bezpieczeństwo ale to już jest jakaś paranoja. Kierowcy muszą być nieźle zestresowani i jechać jak ostatnia ciota na tempomacie aby mieć w miarę spokojną głowę.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 15:30   #145
Lucky Luke

Lucky Luke's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Lucky Luke jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 17 godz 29 min 57 s
Domyślnie

Cytat:
Od dziś nowe przepisy kodeksu drogowego w IT https://www.msn.com/pl-pl/motoryzacj...dcf20a6d&ei=23
Ciekawe, z tego co zauważyłem w Rzymie to lokalesi jeżdżą z telefonem przy uchu, gazetą na kolanach, jedząc w trakcie, gestykulując, trąbią i komentują sposób jazdy innych. Wciskają się tam gdzie bym nawet nie pomyślał, że można . A wszystko idzie nadzwyczaj płynnie
Stary Wczoraj, 18:49   #146
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Domyślnie

Z punktu widzenia turysty to może tak wyglądać. Żyjąc i jeżdżąc na co dzień w tym chaotycznym mieście trzeba sobie radzić bo korki są potężne. Kiedy mieszkałem na stałe i przyjeżdżałem do kraju okazjonalnie to szlak mnie trafiał jak widziałem sposób jazdy motorkami i skuterami po miastach. Teraz przełączam guzik w głowie bo tak jak tam nie da się u nas. Są bardziej chaotyczne miasta od Romy zdecydowanie trudniej jeździ się w Napoli czy Messina, ale już po za dużymi aglomeracjami jest totalny spokój a im dalej na południe tym większy.
Odpowiedz

Zasady Postowania