Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Regularne czynności serwisowe

Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 10:29   #1581
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 9 godz 20 min 55 s
Domyślnie

Wiadomo - 99% elektrycznego szajsu jest od Chińczyków.
Niemniej - te latarki chyba zle nie są. Ja jestem bardziej niż zadowolony i raz ze to dobrze wydana kasa a dwa jakość światła i wydajność baterii, masa, to zupełnie inny poziom.
Stary Dzisiaj, 11:08   #1582
szynszyll

szynszyll's Avatar

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 3 godz 50 min 0
Domyślnie

a ja myślałem, że to prawnuki Paderwskiego w podziemiach Belwederu robią słuchając powstańczych piosenek. ojoj...
Stary Dzisiaj, 11:09   #1583
Dlugi_TA

Motocykl: Transalp 650 RD11
Dlugi_TA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 14 godz 35 min 22 s
Domyślnie

Od wielu lat Petzl, różne modele. Nie chcę innego, bo jak dla mnie wygodne jest to, że zasilanie jest w latarce a nie w zasobniku gdzieś z tyłu głowy - mniej pasków. Zasilanie 3xAAA do tej pory wystarczało, choć przyglądnę się teraz choćby proponowanej przez szynszyla zasilanej 2xAA, przy enelopach pojemność 2x większa. Do tej pory jakoś jeszcze nie przekonałem się, by potrzebować dedykowany akku Petzl-a. Przedostatni Petzl wymieniłem, bo zlasowała mi się gumka na włączniku, pewnie od smaru przy grzebaniu w garażu.
Zonka kupiła jakiegoś chińczyka z zoomem, zasilany wewnętrznym akku, włączanym na gesty. Kawał ciężaru na czole a świeci IMO niezbyt długo. Poza tym daje mocno odcięty snop światła, tu Petzle z ich rozmyciem lepiej mi pasują.
Dlugi_TA jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 11:50   #1584
szynszyll

szynszyll's Avatar

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 3 godz 50 min 0
Domyślnie

tylko pamietaj, ze te Pixa nie zabijaja wiewiorek na galeziach mega wiazka swiatla. to sa latarki typowo warsztatowe/robociarskie. swieca w polu pracy i swieca dlugo. ja mam w sumie 8 sztuk tych eneloop i zawsze 4 sa w ladowarce na zmiane. mogloby to lepiej swiecic i dlatego dokupilem Fenixa ale Pixa dla mnie to w 90% rozwiazanie wylacznika - szczyt prostoty. duża gumowana gałka a nie guzik do klikania. jeden ruch i mamy tryb 1, tryb 2 albo off. no i mozna tym naprawde gwozdzie wbijac. wada - jest duza i ciezka. po kilku latach w obu musialem gumki skracac bo sie wyrozciagaly.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpeg PZ-E78CHB-2_04_petzl-pixa-3-pz-e78chb-2-04.jpeg (30.8 KB, 5 wyświetleń)
Stary Dzisiaj, 12:54   #1585
Dlugi_TA

Domyślnie

Nie potrzebuję mocy, nawet jak zdarzało mi się iść na EDK to wystarczało pod nogi świecić. Mocne światło pogarszało samopoczucie - za dużo ślepiów odbijających światło w lesie było widać :-)
Jednak w Pixę nie wejdę - cięższa o połowę, słabsza (100lm vs 450lm Actik-a). Kusiło tylko to zasilanie AA, eneloopy tej wielkości mają 2000mAh (zwykłe), a AAA bodajże 900.
A pasków też już sporo wymieniałem, naciągają się. Tyle że czołówka u mnie codziennie używana do psów a dodatkowo garaż.
Stary Dzisiaj, 14:39   #1586
Vidon

Miasto: Wolbrom/Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Vidon jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 godz 48 min 55 s
Domyślnie

Dzięki za polecenia, na kierowało mnie to na producenta

Postawiłem na Petzl TIKKINA 300 lumenów

Dla mnie to będzie wystarczające, używam głównie o tej porze roku kiedy mało jest dnia, i szukam czegoś w zakamarkach garażu itd.

Ogólnie zamówiłem właśnie, dam znać za jakiś czas czy jest ok.

Wysłane z mojego 22101316G przy użyciu Tapatalka
Vidon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 15:34   #1587
Dlugi_TA

Domyślnie

Przeklniesz ją albo zniechęcisz do producenta. Kupiłem taką rodzicom i nie jest to dobry pomysł. Wprowadzili tam inne rozwiązanie ustawiania kąta świecenia a co z tym związane sposób przestawienia do wymiany baterii.

Edit:
Choć z tego co widzę taki sposób wprowadzili już do wszystkich podobnych modeli :-(
Stary Dzisiaj, 18:47   #1588
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 23 godz 3 min 18 s
Domyślnie

ja tam ekspertem nie jestem
z latarkami i czołówkami jest podobnie 2 model nie świeci mimo ze działa i wydaje sie wszystko ok
dziś stawiał bym na ogniowo 21700 czołówka najlepiej bez zasobnika i ile ma w maxie nie istotne barwa światła ważniejsza w okolic rak to te 150lumenów wystarczy

Zasady Postowania