Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Honda - inna niż AT & NAT

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 03.03.2025, 09:46   #131
NaczelnyFilozof

NaczelnyFilozof's Avatar

Miasto: Jeleśnia - Żywiec
Motocykl: CZ 350/XL 600
NaczelnyFilozof jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 9 godz 54 min 27 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Artek Zobacz post
Tak jakby.

Biegi 1,2,3,4 zmieniasz naciskając dźwignię palcami w dół.
Redukujesz biegi podczas jazdy 4,3,2,1 naciskając piętą w dół.

'
Tak samo jak w tych wszytskich "chińskich" kopiach SuperCuba ;-)

Po trzech latach jazdy na tej skrzyni i jak się juz człowiek przyzwyczaji zmieniać biegi w drugą stronę, to nie można jezdzić na "normalnym motocyklu" bo rozwalimy skrzynie biegów albo spowodujemy wypadek Biegi akurat zmieniamy intuicyjnie i jak od kolegi zabrałem na test RoyalEnfielda to łapałem się na tym że zamiast zmieniać biegi do góry to redukowałem je w dół
NaczelnyFilozof jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.03.2025, 11:02   #132
Artek

Artek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 1 tydzień 2 dni 8 godz 56 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał agl123 Zobacz post
Ja mam tą starszą (JA55 z 2021) i biegi tutaj nie działają w kółko i żeby boło jeszcze ciekawiej to działaja w odwrotnym kierunku. to znaczy piętą wbijamy biegi do góry a palcami jest redukcja.
O Jesu... też fajnie

Ścigasz się Andrzeju?

Możesz zapalić swojego na pycha?

Generalnie posiadając kilka motorów lub nawyki z poprzednich jest przez chwilę trudniej to ogarnąć. Tak, jak i brak klamki sprzęgła. Ale jak się słucha silnika to idzie to bardzo sprawnie po kilkunastu skrzyżowaniach na mieście. Siostrzeniec 12-letni, który nigdy nie jeździł na motorze ogarnął to w 5 minut. Mój ojciec miał jawkę pancerkę i wsk, więc po chwili już wiedział o co chodzi.
Sprzęgło odśrodkowe zawsze jest naszym przyjacielem
Ale faktem jest jest to co napisał "nasz smokers" : po przesiadce z huntera na "normalny" motor trzeba uważać
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.03.2025, 11:26   #133
Jaskola

Jaskola's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: Honda Wave 110i
Jaskola jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 4 dni 10 godz 48 min 52 s
Domyślnie

Z mojego doświadczenia to trochę jak przesiadanie się między samochodem z manualną i automatyczną skrzynią w samochodzie. Odruchy działają.
Chyba tylko raz w życiu odstawiłem figurę, że po przesiadce z wave na XCh przy dynamicznym przyspieszaniu zredukowałem zamiast wrzucić wyższy bieg.
Zdecydowanie więcej godzin mam w ostatnich latach wyjeżdżone na Wave niż pozostałych motocyklach, bardzo udany piardzipęd. Hunter podoba mi się jeszcze bardziej i ciągle mam nadzieję, że kiedyś uda mi się go upolować
Jaskola jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.03.2025, 11:54   #134
NaczelnyFilozof

NaczelnyFilozof's Avatar

Miasto: Jeleśnia - Żywiec
Motocykl: CZ 350/XL 600
NaczelnyFilozof jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 9 godz 54 min 27 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Jaskola Zobacz post
Z mojego doświadczenia to trochę jak przesiadanie się między samochodem z manualną i automatyczną skrzynią w samochodzie. Odruchy działają.
Chyba tylko raz w życiu odstawiłem figurę, że po przesiadce z wave na XCh przy dynamicznym przyspieszaniu zredukowałem zamiast wrzucić wyższy bieg.
Ja bym tego nie porównywal do doswiadczenia manual/automat. Przy szybkim "wbicu" sprzęgła w automacie tylko mocniej zahamujesz auto a nie rozwalisz skrzynie biegów albo wyleci korba bokiem bo silnik bedzie miał 13 tys obrotów ;-) Zeby nie było. Problem nie dotyczy Hondy 125 tylko tego innego motocykla co masz w garazu po przesiadce na cos co ma "normalną" skrzynie biegów.

Sama jazda na tych bezsprzęgłowych skrzyniach Hondy jest fantastyczna :-) Tylko szkoda ze te biegi chodzą "w drugą stronę".
NaczelnyFilozof jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.03.2025, 12:56   #135
Jaskola

Jaskola's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: Honda Wave 110i
Jaskola jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 4 dni 10 godz 48 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał NaczelnyFilozof Zobacz post
Ja bym tego nie porównywal do doswiadczenia manual/automat. Przy szybkim "wbicu" sprzęgła w automacie tylko mocniej zahamujesz auto a nie rozwalisz skrzynie biegów albo wyleci korba bokiem bo silnik bedzie miał 13 tys obrotów ;-) Zeby nie było. Problem nie dotyczy Hondy 125 tylko tego innego motocykla co masz w garazu po przesiadce na cos co ma "normalną" skrzynie biegów.

Sama jazda na tych bezsprzęgłowych skrzyniach Hondy jest fantastyczna :-) Tylko szkoda ze te biegi chodzą "w drugą stronę".
Wiem co masz na myśli i wiem jakie jest ryzyko. W porównaniu do automat/manual chodzi mi o chwilę konsternacji na początku, a potem już pamięć mięśniowa się załącza. Wave mam 6 lat i przesiadam się regularnie między motocyklami
Jaskola jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania