Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09.12.2024, 15:13   #1111
Boldun

Boldun's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: B..wała
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Boldun jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 20 godz 21 min 17 s
Domyślnie

W poprzednim poście omyłkowo napisałem:
"Kurhan postawiony został ku czci 318 ofiar walki Bataliou piechoty kapitana Bolesława Zajączkowskiego(który to ostatnim nabojem odebrał sobie życie) z ukraińskimi Strzelcami Siczowymi. "
Jest to błąd
Errata: Powinno być : " bolszewicką kawalerią dowodzoną przez Budionnego"
Strzelcy Siczowi to okres wojny polsko-ukraińskiej (1918-19) a tu mowa o walkach w 1920 już z Bolszewikami, czasem ramię w ramię z oddziałami ukraińskimi.

Troszkę na temat Zadwórze – Polskie Termopile
Boldun jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.12.2024, 15:21   #1112
zimiok

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 22 godz 35 min 10 s
Domyślnie

I ja tam byłem. Nawet kilkukrotnie.

ATomku, pozwolę sobie uzupełnić cytat przez Ciebie przytoczony (powołujesz się na Gazetę Wschodnią, ale taki sam, tak samo wycięty znajduje się na…. Kresy.pl), gdyż wraz z Twoim podkreśleniem stwarza on wrażenie, że jedynym powodem ścigania sowieckiego blogera jest film o zbrodni OUN – UPA.

Po pierwsze, to informacja o powodach tych oskarżeń pochodzi od …. samego zainteresowanego. Starałem się, ale nie potrafiłem tego nigdzie zweryfikować.

Znalazłem za to inne przyczyny za które ścigany jest ten jegomość:
- według SBU wykonywał zadania bezpośrednio na zlecenie rosyjskich służb specjalnych, a mianowicie uczestniczył w przygotowywaniu i rozpowszechnianiu zainscenizowanych filmów z przesłuchań ukraińskich jeńców wojennych. Miał osobiście doradzać rosyjskiej Federalnej Służbie Bezpieczeństwa (FSB), w jaki sposób filmować przesłuchania i jakie pytania zadawać ukraińskim jeńcom wojennym. Po nakręceniu tych zainscenizowanych materiałów, Szarij montował je – w szczególności wycinając momenty, które były „niekorzystne” dla rosyjskich władz.

- W styczniu 2023 roku jego kanał internetowy na Youtube został zablokowany za rozpowszechnianie prokremlowskich narracji.

- z Ukrainy musiał uciekać na długo przed pojawieniem się owego filmu, bo już w 2012 r .

- W 2021 r. Litwa, w której znalazł początkowo schronienie uznała, że pomyliła się, gdy po ataku Rosji na Ukrainę w 2014 r. A. Szarij zaczął powtarzać publicznie narrację kremlowską i stał się jednym z głównych rzeczników propagandy antyukraińskiej nie tylko w tym kraju, ale także w Europie. Według danych służb litewskich jego działalność jest finansowana z Rosji. A. Szarij został uznany za persona non grata.

- Kiedy jednak A.Szarij założył własną, eurosceptyczną partię, jawnie popierający Putina Wiktor Medwedczuk - sam oskarżony w 2020 r. o zdradę stanu i zatrzymany przez SBU kilka tygodni temu - uznał jej członków za sojuszników. Pisał o nich na Twitterze: "Nasz pułk przybył. Wciąż istnieją siły polityczne gotowe do walki z bezprawiem, kontrolą zewnętrzną, antyrosyjską histerią i jaskiniową rusofobią".

Ten fragment lubię najbardziej:
„Pomimo ewidentnych związków z rosyjskimi służbami specjalnymi i kremlowską propagandą, w niektórych hiszpańskich mediach [jak widać nie tylko hiszpańskich ☹ ] Szarij jest kreowany na niezależnego dziennikarza […]”.

Dla zainteresowanych więcej tutaj:
https://fakehunter.pap.pl/raport/9e5...3-7add6edfed7a
https://zw.lt/litwa/litwa-odwolala-s...owi-a-szarija/
https://tvn24.pl/swiat/ukraina-proro...rani-st5700808
zimiok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.12.2024, 16:02   #1113
ATomek

ATomek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 2 godz 41 min 13 s
Domyślnie

Dziękuję za wyjaśnienia i szerszy kontekst o blogerze. Nie zastanawiałem się kim jest.
Link miał potwierdzać opresyjność UA wobec prawdy o ludobójstwie i tylko taki związek z nim mnie interesuje.
Na 15 lat trzeba sobie zasłużyć.
Mój cytat stąd. warto otworzyć dla ciekawego zdjęcia:
https://www.kronikatygodnia.pl/artyk...ylko-w-gazecie
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10.12.2024, 12:30   #1114
Boldun

Boldun's Avatar

Domyślnie

Króciutko o Lwach Lwowskich, nawiązując do zacierania śladów po polskiej tam obecności.

W latach 30. XX wieku na terenie nekropolii odsłonięto Pomnik Chwały, którego strzegły dwa kamienne lwy. Na jednym z posągów znajdował się napis "Zawsze wierny", na drugim "Tobie Polsko".

LEW lewy.JPG LEW Prawy.JPG

W 1945 r kiedy polski Lwów znalazł się pod sowieckim butem, tragiczny los nie ominął Cmentarza Obrońców Lwowa. Jeszcze w latach czterdziestych groby w katakumbach zostały splądrowane. Część grobów żołnierzy francuskich i amerykańskich walczących o wolność naszej ojczyzny, zostało rozbitych. Przez lata cmentarz stał opuszczony i niszczony przez wandali. Jednak wciąż był ością w gardle nienasyconej dziczy sowieckiej. Dnia 25 sierpnia 1971 r. władze radzieckie próbowały dokonać ostatecznego zniszczenia Cmentarza Obrońców Lwowa. Na teren nekropolii wjechały czołgi oraz ciężki sprzęt budowlany.
1973.JPG
Tu można zobaczyć szerzej jak wyglądał w latach 70tych.

Po tym jak zniszczono kolumnadę i wiele istniejących dotąd grobów, próbowano obrócić w nicość łuk triumfalny i wielkie pylony Pomnika Chwały, których jednak nie udało zniszczyć. Ostrzelano za to napisy na pylonach. Podcienia na katakumbach zamurowano i dobudowano piętro, na którym zaczął działać zakład kamieniarski. Piękne kamienne lwy, symbol polskiej chwały i wierności wywieziono z miasta. Jeden stanął przed kliniką na Kulparkowie, drugi zaś wywieziony został na drogę wylotową do Winnik. Cmentarz stał się wysypiskiem śmieci, a przez jego wschodnią część poprowadzono... drogę.
Taki stan trwał do upadku Związku Radzieckiego. W r. 1989 pracownicy polskiej firmy ENERGOPOL, którzy budowali elektrownię w mieście Chmielniki zainteresowali się stanem cmentarza. Dzięki zaangażowaniu polskiego inżyniera Józefa Bobrowskiego, trochę na pół-legalnie zabezpieczono cmentarz i zaczęto go odrestaurowywać. Jednak już 6 lat później rada miejska Lwowa nakazała wstrzymanie prac, niby do czasu uzgodnienia projektu. Tak naprawdę, utrudniano wszelkie prace, wznawiając i przerywając je kilkakrotnie. Ostatecznie ukraińskie władze nie zgodziły się na ustawienie lwów przed centralnym pylonem Łuku Chwały oraz na ponowne umieszczenie Szczerbca na na głównej płycie mogiły Pięciu Nieznanych z Persenówki. Dyrektor cmentarza uznał Szczerbiec za przejaw "polskiego militaryzmu". Dopiero w 2015 r wywiezione lwy wróciły przed Pomnik Chwały. A rok później Lwowska Rada Obwodowa zgłosiła nasze lwy na ... policję, która miała przeprowadzić dochodzenie czy ustawione przed Pomnikiem lwy nie mają"antypaństwowego charakteru". To właśnie po tej interwencji lwy zostały obudowane płytą OSB.

Lwy w skrzyni.jpg

Dwukrotnie młodzi Polacy wypuszczali lwy na wolność. Za trzecim razem w marcu 2019 r. wichura całkowicie zerwała owe skrzynie.
Haniebnie postąpiono także z napisem na wspomnianej Mogile Pięciu Nieznanych z Persenówki. Przed wojną widniał tam napis "Nieznanym bohaterom poległym w obronie Lwowa i Ziem Południowo-Wschodnich". W roku 1989 radni Lwowa zablokowali umieszczenie napisu "Nieznanym żołnierzom poległym w walce o niepodległość Rzeczypospolitej Polskiej 1918-1920". Rok później tuż przed wizytą prezydentów Polski i Ukrainy na cmentarzu rada Lwowa na własną rękę umieściła napis "Nieznanym polskim wojakom poległym w wojnie polsko- ukraińskiej". Ostatecznie na mogile znajduje się napis jak na Grobie Nieznanego Żolnierza "Tu leży żołnierz polski poległy za ojczyznę". Dziś Cmentarz Obrońców Lwowa (nazywany po myśli Ukraińców Cmentarzem Orląt) wygląda dumnie i robi wrażenie. Opiekują się nim polscy mieszkańcy Lwowa, których jednak z roku na rok ubywa..
Obecnie na obu tarczach znajduje się herb Lwowa, zniknęły historyczne napisy „Zawsze wierny” i „Tobie Polsko”, zniknęło i godło Polski.
Gdyby kto chciał popatrzeć, poczytać więcej to jest ładnie i szerzej opisane - Kiedyś i Dziś

W Lublinie znajduje się pomnik „Symbol Lwowa” jest różniącą się w niewielkich szczegółach kopią rzeźby sprzed Panteonu Chwały na Cmentarzu Łyczakowskim
Lew Lublin.JPG
Stary 11.12.2024, 10:13   #1115
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 11 godz 17 min 29 s
Domyślnie

Co ma wspólnego spis grobów banderowców z ekshumacjami ?
https://tysol.pl/a132097-sprawa-eksh...stawia-warunki
Stary 11.12.2024, 12:15   #1116
kylo

kylo's Avatar

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
kylo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 9 godz 34 min 50 s
Domyślnie

Myślę, że argument typu " nieplanowana konserwacja płyty lotniska" w Jasionce, pomogła by przynajmniej na chwilę zmienić punkt widzenia sąsiadów, skoro normalne dobrosąsiedzkie argumenty do nich nie przemawiają.
kylo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.12.2024, 13:49   #1117
Boldun

Boldun's Avatar

Domyślnie

O Banderyźmie sensu stricto nic nie ma, w Polskim(jeszcze) KK.
Stan na 11/12/2024

Art. 256. KK
Propagowanie nazizmu, komunizmu, faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego
§ 1.
Kto publicznie propaguje nazistowski, komunistyczny, faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 1a.
Tej samej karze podlega, kto publicznie propaguje ideologię nazistowską, komunistyczną, faszystowską lub ideologię nawołującą do użycia przemocy w celu wpływania na życie polityczne lub społeczne.
§ 2.
Karze określonej w § 1 podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, zbywa, oferuje, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 lub 1a albo będące nośnikiem symboliki nazistowskiej, komunistycznej, faszystowskiej lub innej totalitarnej, użytej w sposób służący propagowaniu treści określonej w § 1 lub 1a.
§ 3.
Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.
§ 4.
W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd orzeka przepadek przedmiotów, o których mowa w § 2, chociażby nie stanowiły własności sprawcy.

Leszek Sykulski troche o tem opowiada od 8:40 :

W lutym 2018 roku prezydent Andrzej Duda zaskarżył do Trybunału Konstytucyjnego zapisy ustawy o IPN umożliwiające penalizację kłamstwa wołyńskiego i propagowania banderyzmu w Polsce. W styczniu 2019 roku Trybunał przychylił się do zdania prezydenta.
Stary Wczoraj, 13:56   #1118
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 11 godz 17 min 29 s
Domyślnie

Nazywanie ludobójstwa konfliktem to jakaś paranoja i wywijanie historii gdzie za chwilę się okaże że to wina tych co się Polakami nazywali.
https://kresy.pl/wydarzenia/regiony/...osrodka-karta/

Zasady Postowania