![]() |
![]()
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Gorzow WLKP
Motocykl: RD07
Przebieg: 100000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 16 godz 17 min 24 s
|
![]()
Hej chłopaki jak w temacie mam dziwne zjawisko więc proszę o pomóc
![]() Zakupiłem kilka dni temu Gilera rx 125 z 1989 rok. Wszystko jest w jak najlepsze w porządku kompresja jest pali od pierwszego kopa paliwo dostaje olej jest ale jak pochodzi trochę więcej niż 20 min gaśnie. Z tego co ja mogłem zauważyć to jest to ze brakuje iskrę dziwne jest to ze wystarczy kilka minut i znowu odpala jak by niby nic się nie stało ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To ma być motor na miasto i od czasu do czasu dla żonę więc nie musi być super mocne ale tez mi nie bawi pchania go za każdym razem ![]() ![]() co mam sprawdzić w pierwsze kolejności ![]() ![]() Każda pomóc jest mile widziana Grazie mille ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez fabrizio13 : 22.11.2012 o 12:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Piwniczna-Zdrój
Motocykl: RD04
Przebieg: 53000
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 16 godz 18 min 29 s
|
![]()
Najprawdopodobniej kończy się żywot cewki ale może to też być wina modułu, tak że od tego bym zaczął.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa/Natolin
Motocykl: nie mam już AT
Przebieg: 99999
![]() Online: 1 miesiąc 5 dni 20 godz 53 min 17 s
|
![]()
Miałem kiedyś podobny problem w Aprilli RX , sprawdź połączenie przewodów z cewkami.
U mnie były na jednym z lutów jakieś mikro pęknięcia od wibracji, jak moto było zimne to zwierało jak się rozgrzało to przestawało kontaktować i iskra zanikała. Zlutowałem to na nowo i było OK.
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Miałem identyczną sytuację w Xl-ce. Gdzie "dokładnie" siedzi moduł?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Kazmir - w XLi to typowa usterka.
a w Gilerze to również stawiam na koniec elektryki - niestety z używką może być kłopocik a nowa to pewnie chore $$
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2009
Miasto: Frankfurt/M
Motocykl: Elefant 944ie
Przebieg: 54420
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 12 godz 4 min 21 s
|
![]()
Podmieniałeś świece na jakąś inną? W Cagivowni tak miałem, że paliła i wszystko cud, a gdzieś obroty nie te, w końcu odcinka i kuniec.
To był ostatni raz kiedy kupiłem świece NGK.
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Gorzow WLKP
Motocykl: RD07
Przebieg: 100000
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 16 godz 17 min 24 s
|
![]()
Tak tak świeca zamieniałem ale nadal nie było iskrę myślę ze faktycznie zacznę od sprawdzania kabli i wtyczki a potem spróbuję zamienić moduł. nie wiem czy on powinno być ciepły jak pracuję.
![]() ![]() Dzwoniłem dzisiaj do poprzedniego właściciela i zapewniał mi ze on nic o tym nie wie ![]() ![]() A tak na marginesie wole lepiej pchać Gilere (120 kg) niż jak kiedyś Afrike (236kg) nawet się nie pociłem ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez fabrizio13 : 22.11.2012 o 23:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Are we truly alone? The Truth is Out There
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Urzut
Motocykl: obecnie brak
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 1 godz 3 min 57 s
|
![]()
dla lubiących grzebać samemu http://zaplon.pl.tl/S%26%23322%3Bawe...2-suwowych.htm
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() |
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Piwniczna-Zdrój
Motocykl: RD04
Przebieg: 53000
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 16 godz 18 min 29 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Znikająca iskra w xlv750r | bioly2500 | Układ elektryczny i zapłonowy | 4 | 03.12.2011 00:26 |
Iskra, a raczej jej brak. | Robertbed | Układ elektryczny i zapłonowy | 3 | 06.11.2009 00:13 |
Czy iskra na obu świecach jest idealnie w tym samym momencie? | Vooytas | Układ elektryczny i zapłonowy | 25 | 15.04.2009 15:52 |