![]() |
![]()
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
![]()
Podobno namiot na plaży jest przereklamowany, ale chciałem to sprawdzić sam
![]() Bardziej obiecujące dla mnie jest to miesjce: link. Ma może ktoś jakąś fajną, sprawdzoną miejscówkę na odpoczynek (1-2 dni) na plaży "na dziko" w odludnym miejscu? Na tripa mam zarezerwowane 3tyg. i ma być to głównie albania i na spokojnie, ale grzechem byłoby nie zaliczyć noclegu nad morzem i sobie tam nie odpocząć. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
|
![]()
Jakby kogoś interesowało to mały update.
Pierwsza plaża jest mega turystyczna, podjechałem na parking zawalony samochodami (już z rana). Droga na plaże jest dość trudna. Czasami jest spoko, ale są odcinki gdzie droga sklada się ze skały dość nierównej i stosunkowo ostrej. Zaliczyłem tam jedną glebę gdzieś w okolicach 1/3 szutrowej drogi. Po podniesieniu moto który upadł dość niefortunnie zrobiliśmy przerwę w cieniu na fajkę i jakieś jedzenie. Potem podeszlem z buta na zwiad i na plaży było widać dużo leżaczków, a na horyzoncie pojawiły się tłumy ludzi niczym na krupówkach ciągnących na plażę.... Więc to tyle z kameralnej plaży. Uznaliśmy, że wrócimy i pojedziemy na tą kolejną plażę bo była stosunkowo blisko a było przed południem... . Dodam że po powrocie na parking zrobiliśmy kolejną przerwę i widzieliśmy kilka terenówek które jechały tą drogą, by po chwili wracać na wstecznym. Jedyna która tam wjechała i nie wróciła to jeep wrangler na mega wielkich kołach, raczej mocno przerobiony. Druga plaża okazała się całkiem fajna. Wieczorem byliśmy tam tylko my, jakiś rowerzysta z sakwami a na dalszej części jakaś mała grupka turystów z plecakami i namiotami. Mamy tam jakaś elektrównię z której mamy wyrzut słodkiej wody lub maly strumyczek. Więc można się umyć i zrobić pranie ... Plaża za dnia nie była zawalona ludźmi, trochę ich było jednak im dalej tym mniej. My bylismy zadowoleni ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
601493080
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Motocykl: XL600
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 8 godz 11 min 58 s
|
![]()
Byłeś blisko fajnej miejscówki :
Gate to Horizon-Bio Camping Lukove unnamed road, lukove sarande 9400, Albania +355 69 515 6619 https://goo.gl/maps/jLkdVWQsuT42 http://africatwin.com.pl/showpost.ph...69&postcount=8 http://africatwin.com.pl/showthread.php?p=596069 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Jeżeli ktoś chce spać na Gjipe (pierwsza plaża Czarnego Czarownika) to warto się wbić w wąwóz - mniej ludzi i jak się pokombinuje to jest cień przez pół dnia nad namiotem.
Byliśmy w zeszłym roku 4x4, dojazd da się ogarnąć (piękne ekspozycje z urwiskiem) ale jest wymagający dla ludzi i sprzętu (Motocykowo trudny ostatni odcinek - wymurowany stromy zjazd/podjazd, z nagłym skrętem) Najlepiej odwiedzać po sezonie i nie w tygodniu (fajne jaskinie do odwiedzenia, ale dostęp tylko morzem) Warto dać dwa euro lokalsom na wjeździe (ale na samej plaży, nie tym na górze) wtedy można korzystać z prysznica i kranu ze słodką wodą (przez czas nieokreślony) Zabierzcie własnę napoje i jedzenie, bo ceny jak Monaco ![]() Na Kepi i Rodhonit jest fajna plaża, ale nie ta z kościołem/klasztorem, ale wcześniej, ze zjazdem przed laskiem w lewo. Jest piasek, czysto i skały pnące się za samą plażą pionowo do góry. Rano przypływają rybacy.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
601493080
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Motocykl: XL600
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 8 godz 11 min 58 s
|
![]()
Do tej plaży jest dostęp tylko od morza, nie udało mi się dotrzeć do niej lądem.
Plazhi i Krorëzës Albania https://goo.gl/maps/NtazpjNEMus |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() Zarejestrowany: Oct 2017
Miasto: Koszalin
Motocykl: Frędzel; Advenczur
![]() Online: 2 tygodni 5 dni 23 godz 23 min 17 s
|
![]() Cytat:
![]() W tym roku zaciągnął mnie tam koleś spotkany na końcówce zjazdu z Llogara. Szukałem czegoś na nocleg, obok tego nowo powstającego osiedla bungalowów, ale po godzinnym krążeniu po wyschniętej rzece, odwrót i postanowienie dotarcia na pewną miejscówkę. Po drodze najechał owy kolo i mówi, że zmierza na tę rajską plażę. Zjechaliśmy na dół, a tam taki widok: ![]() Te wszystkie fury są z Polski... W głębi wąwozu 2x tyle. ![]() Zgadnijcie skąd. ![]() Pierwsze namioty po lewej są nasze. Ścieżka dla 4x4 nie jest jakoś wymagająca, ale miejsca jest na jeden samochód. Jak pasażerowie maja słabe nerwy, to lepiej niech sobie pójdą pieszo ![]() Drugi raz nie dam się namówić. Za dużo wycieczek zorganizowanych z pełnią konsekwencji ![]() Co do trudności zjazdu/podjazdu. Lokalesi ogarniają dostawy i wywóz smieci starymi stockowymi hiluxami, więc... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
heniekstar byłeś rok po nas i z tego co piszesz jest coraz gożej
![]() Szkoda ![]()
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2017
Miasto: Koszalin
Motocykl: Frędzel; Advenczur
![]() Online: 2 tygodni 5 dni 23 godz 23 min 17 s
|
![]()
Poprzednio byłem ze trzy lata temu. Namiar podawał mi koleś co spędził tam 2 dni. Oprócz nich (byli na parę samochodów) była ta knajpa pod skałą i zabłąkani piechurzy. Byli w lipcu.
Albania się bardzo dynamicznie zmienia. Betonują, asfaltują, stawiają hotele. Miałem miejscówkę cichą i dojazd tylko 4x4. Tego roku mnóstwo ludzi i wygładzone tłuczniem. Znacznie łatwiej pustą plażę znaleźć w Grecji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Łódź
Motocykl: RD01
![]() Online: 2 miesiące 3 dni 22 godz 43 min 27 s
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Natomiast my w sierpniu w Czarnogórze i Albani spotkaliśmy tyle motocylki, co by na palcach policzył
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
No i odhaczone. Montenegro i kawałek Albani | simon1977 | Trochę dalej | 20 | 07.08.2014 12:23 |
Do Albani którędy i co na miejscu ?? | krystek | Przygotowania do wyjazdów | 8 | 12.06.2013 01:16 |
Z Helu do Świnoujścia plażą? | Kruszyna | Przygotowania do wyjazdów | 23 | 08.03.2012 10:21 |
Wyprzedaż w Honda Plaza | KML | Wszystko dla Afrykańczyka | 10 | 03.03.2012 11:18 |