![]() |
![]()
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2015
Miasto: Warszawa
Motocykl: inne moto
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 20 godz 42 min 14 s
|
![]()
Zastanawiam się nad majówką 2018. W Mołdawii byłem i chciałbym zaoszczędzić sobie przelotu aby wjechać do Naddniestrza od strony Mołdawii bo plan jest taki aby tylko i wyłącznie poruszać się po tej enklawie.
Kiedyś jak zgłębiałem temat to właśnie istniała szansa wjazdu ale od strony Mołdawii - może ktoś wie czy cos się pozmieniało. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
![]() Online: 11 miesiące 6 dni 20 godz 51 min 26 s
|
![]()
Od strony Odessy można bez problemu, więc podejrzewam że w innych miejscach też, o ile jest jakieś przejście.
Ale i tak chyba najszybciej będzie przez Mołdawie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2015
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 6 godz 49 min 50 s
|
![]()
A można wjechać na luzaka jak turysta czy trzeba mieć potwierdzone noclegi albo adres osoby, do której jedziemy?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
|
![]() Cytat:
Do 10h przebywania nic nie trzeba robić. Natomiast potem trzeba coś na wzór Rosji dokonać meldunku (podbić karteczkę na milicji) - pewnie jeden powinien wystarczyć. Takie są formalne wymagania natomiast czy coś się stanie jak nie dokonasz meldunku to nie wiem. Dodatkowo jeszcze aby wjechać i poruszać się dłużej niż 10h trzeba zapłacić cło na motocykl i wtedy można do miesiąca się poruszać bezproblemowo. W tamtym roku cos czytałem że jest to około 400 hrywien Ukraińskich. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
wychodzi na to że jest od strony Ukrainy tylko jedno przejście drogowe i trzeba dybać aż pod Odessę.
Naddniestrze posiada kilka przejść granicznych, jedno z Ukrainą: Kuchurgan-Pervomaysk, wiele z Mołdawią: Bender-Chisinau, Dubassari-Chisinau, Rabnita-Rezina plus jedno dla przyjeżdżających z Ukrainy i z Mołdawii: Camenca. Jak ktoś ma jakieś info niech wstawia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
![]() Online: 11 miesiące 6 dni 20 godz 51 min 26 s
|
![]()
Co do cła. Po prostu trzeba wypełnić wriemienny wwoz, i tutaj jest opłata. Raz placilismy chyba ok 5 euro od motocykla, a raz, przy transferze do Odessy po 1 euro. Meldunek chyba załatwia hotel, więc wizyta na milicji nie powinna być konieczna.
A co do trasy, to tak jak wspomniałem. Najszybciej będzie przez Mołdawie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2014
Miasto: Zabrze
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 4 dni 15 godz 38 min 47 s
|
![]()
Byłem na początku października i przelatywałem od Mołdawii. Cło płacisz zawsze i nas policzyli 10 Euro za GS 800 i 15 Euro za GS 1200 czyli od pojemności. Kwity na to dostaliśmy a całość wypełnił za nas celnik. Miło, szybko i bez problemu. Wjazd na 10 godzin.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Miałby ktoś chęć na Naddniestrze - Rok 2018 Majówka.
Wyjazd: 28 kwietnia (Sobota) â Powrót: 6 maja (niedziela) - 3 dni wolnego jak ktoś nie pracuje w weekendy Samo Naddniestrze bez Mołdawii. Do wyboru może być trasa tylko cięższy off (jak się da tak jechać - wtedy jednak dojazd nie zajmie dwóch dni a pewnie dużo więcej) albo mieszana asfalty jako tranzyt a potem włóczenie się bocznymi i pewnie trochę głównymi po Naddniestrzu Ostatnio edytowane przez przemo77390 : 20.11.2017 o 12:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Wrocław
Motocykl: Husqvarna 701 Enduro
![]() Online: 1 miesiąc 4 tygodni 15 godz 23 min 25 s
|
![]()
A co Ty chcesz tam robić tak długo?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
GPS tracki z Ukrainy potrzebne | Wolo | Przygotowania do wyjazdów | 16 | 13.07.2012 09:19 |