|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
16.10.2008, 18:39 | #1 |
Niewierny
Motocykl: RD07a
Przebieg: 32000
Online: 7 min 45 s
|
Propozycja zestawienia smarow, past etc..
nie wiem czy to ma sens jakis, pewnie ma, ale czy ktos moglby zrobic jakies szybkie zestawienie smarow, past miedzianych i innych loctite'ow
co gdzie jak i do czego, byloby lux, nieraz w w watkach jest to poruszane, ale jak potrzeba te info znalezc po jakims czasie to trudno sie polapac Z gory dzieki, Pozdrawiam
17.10.2008, 11:42 | #2 |
Miasto: Kraków
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
dobry pomysł. Jestem za.
1. Smar łozyskowy 2. Smar miedziany (ponad 1000 stopni C) - klemy - wszystkie srubki do wydechu 3. itd kopujcie i dopisujecie dalej. Modyfikujecie tez bzdury - z odpowiednim komentarzem.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
17.10.2008, 11:55 | #3 |
Gość
Online: 0
|
Co Ty Podos? Boog Cię opuścił? Smar miedziany przewodzi prąda bo jest miedziany - jak go rozpaprzesz po okolicy prądowni to może zrobić zwarcie.
No i niech w tabeli napierw będzie CO SMAROWAĆ, a dopiero potem CZYM SMAROWAĆ. Odwrotnie jest bez sensu Popraw tak: - klemy - wazelina techniczna, lub spec. preparaty w spraju. No i ostatni hicior: - wielowypust wałka zdawczego - Opimoly MP3, Honda Moly 60, Molykote G-N Plus Zdrowia! |
17.10.2008, 12:28 | #4 | |
|
Cytat:
Navigare necesse est vivere non est necesse. Ostatnio edytowane przez MaRP : 17.10.2008 o 12:34 Powód: edycja quoty |
|
17.10.2008, 12:37 | #5 |
|
moze żle sie wyrazilem. smaruje tym klemę od wewnątrz oraz gwint srubki. Wlasnie tam gdzie ma przewodzić. Nie ma tego tyle, zeby sie mailo gdzies rozpaprać i zewrzeć.
A wazelina techniczna? Hmm myslalem ze ona do dupy jest... Dawniej , w jawie czy uralu wazelinowalem klemy ale po wierzchu zeby sienie utleniały. Jak sie tego nie robiło to na jednej z klem sie wytrącał jakś żrący biały skrystalizoway syf. Nie wiem co sie zmieniło ale w Afri tego nie widziałem. klem po wierzchu antyutelniaczowa wazelina nie smaruję i nic sienie dziej. Akumulatory sie zmieniły? 1. Smar łozyskowy -lozyska w kolach -slimak, 2. Smar miedziany (ponad 1000 stopni C) - wszystkie srubki do wydechu 3. Wazelina techniczna - klemy aku 4. Opimoly MP3, Honda Moly 60, Molykote G-N Plus - walek zdawczy 5. Kontakt Oel (np Wurth) - spray do spikania konektorów i złączek. - do klem
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
17.10.2008, 12:41 | #6 | |
|
Cytat:
17.10.2008, 12:48 | #7 |
Niewierny
Przebieg: 32000
Online: 7 min 45 s
|
Super sie temat rozwija i jak widac nawet nasi mentorzy nie bardzo sa pewni co do czego, w kazdym badz razie dzieki za zainteresowanie,czekam na wiecej,
Loctile- wiem ze na sruby do tarcz i do czego wiecej,jakie nalezy zblokowac? od hamulcow?
17.10.2008, 13:58 | #8 |
Gość
|
Do dupy jest kosmetyczna.
Jeszcze układ tabeli bym zmienił, bo to nie sklep chemiczny, tylko poradnik warsztatowy Zróbmy tak: 1. Łozyska w kolach, slimak, - smar łozyskowy syntetyczny, litowy lub od bidy mineralny np. ŁT43 2. wszystkie srubki do wydechu - pasta miedziana 3. Śruby z tendecją do zapiekania się np. od mocowania klocków hamulcowych - pasta miedziana 4. klemy aku - wazelina techniczna - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 5. konktory i złącza - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 6. dupa - wazelina kosmetyczna - bepanten (dziękuję Ci Irmo ) - sudokrem 7. walek zdawczy - Opimoly MP3, - Honda Moly 60, - Molykote G-N Plus 8. Linki - spraj teflonowy 9. Śruby tarcz hamulcowych - Loctite 270 (demontaż na gorąco) 10. Śruby mocujące zaciski hamulcowe - Loctite 243 - Threadlock medium i soft 11. Pastor - przełyk - rum Tuzemski 12. Osadzanie zewnętrznych bieżni np. łożysk główki ramy w lekko wydupczonych gniazdach - Loctite 603 - Loctite (chyba) 638 (demontaż na goraco) Te Loktajty to sprawdźcie jeszcze bo mogłem coś popieprzyć Zdrowia |
17.10.2008, 15:29 | #9 |
|
1. Łozyska w kolach, slimak,
- smar łozyskowy syntetyczny, litowy lub od bidy mineralny np. ŁT43 2. wszystkie srubki do wydechu - pasta miedziana 3. Śruby z tendecją do zapiekania się np. od mocowania klocków hamulcowych - pasta miedziana 4. klemy aku - wazelina techniczna - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 5. konktory i złącza - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 6. walek zdawczy - Opimoly MP3, - Honda Moly 60, - Molykote G-N Plus 7. Linki - spraj teflonowy 8. Śruby tarcz hamulcowych - Loctite 270 (demontaż na gorąco) 9. Śruby mocujące zaciski hamulcowe - Loctite 243 (niebieski) - Threadlock medium i soft 10. Podczas montazu nowych klocków po wymyciu tłoczków, przed ponownym wciśnięciem w korpus. - Smar do zacisków i tłoczków hamulcowych 11. Osadzanie zewnętrznych bieżni np. łożysk główki ramy w lekko wydupczonych gniazdach - Loctite 603 - Loctite 638 (demontaż na goraco)
17.10.2008, 15:36 | #10 |
Gość
|
1. Łozyska w kolach, slimak,
- smar łozyskowy syntetyczny, litowy lub od bidy mineralny np. ŁT43 2. wszystkie srubki do wydechu - pasta miedziana 3. Śruby z tendecją do zapiekania się np. od mocowania klocków hamulcowych - pasta miedziana 4. klemy aku - wazelina techniczna - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 5. konktory i złącza - antyutleniacze do styków elektrycznych w spraju (Kontakt Oel itp) 6. walek zdawczy - Opimoly MP3, - Honda Moly 60, - Molykote G-N Plus 7. Linki - spraj teflonowy 8. Śruby tarcz hamulcowych - Loctite 270 (demontaż na gorąco) 9. Śruby mocujące zaciski hamulcowe - Loctite 243 (niebieski) - Threadlock medium i soft 10. Podczas montazu nowych klocków po wymyciu tłoczków, przed ponownym wciśnięciem w korpus. - Smar do zacisków i tłoczków hamulcowych 11. Osadzanie zewnętrznych bieżni np. łożysk główki ramy w lekko wydupczonych gniazdach - Loctite 603 |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|