![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Sexu i biznesu
Motocykl: CRF1000, R80G/S PD, DR650SE
![]() Online: 2 tygodni 5 dni 3 godz 3 min 52 s
|
![]()
Co polecacie na piachy pustyni?
Ja mam teraz TwinAir ale jest suchy. Nie wiem czy to sie namacza, nasacza itd. Cos cwierkaliscie, ze niby jakas dodatkowa szmata potrzebna. Prosze o sugestie.
![]() |
#2 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Dużo zależy gdzie umiejscowiony jest wlot powietrza . W małych endurakach uszczelniam puchę bardzo dokładnie klejem do szyb tak aby pioch wyrzucany przez kręcące się koło nie zasysało do puchy . Używam zwykłego gąbkowego filtra nasączonego olejem a na niego nakładam tzw. beretkę , dodatkowy filtr na pył . Jak jadę po fesz feszu to zaglądam kilka razy dziennie do puchy wytrzepując beretkę i wygarniam syf , po powrocie do bazy mycie , czyszczenie , nasączanie i tak codziennie jak się mocno kurzy . Jak jeżdżę po ubitym lub wilgotnym piochu serwis robie co drugi dzień . Natomiast jadąc Tenerką czy Africą zabieram kilka zwykłych papierowych filtrów ze sobą na zmianę i co dwa dni przedmuchuje a jak się mocno zapchają to wymieniam .
Trzeba na to zwrócić szczególna uwagę i nie olewać w przeciwnym razie moto zdechnie jak pociągnie piochu , padło juz kilka motocykli na wyjazdach z tego powodu , nie był to nigdy mój . Tak mnie uczono i tego się trzymam . Powodzenia .
![]() |
#3 |
|
![]()
Dzieki Adagiio.
Moglbys jeszcze powiedziec cos na temat oleju (silnikowy czy jakis specjalny - mam nadzieje, ze nie). Co to jest ta beretka, gdzie kupic? Czym myc filtr? Woda z mydlem czy jakims plynem? Mysle nad pociagnieciem doloty pod liczniki jak w mad-max'ie. Nie wiem czy to gra role.
![]() |
#4 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Baretka to nakładka na filtr gąbkowy , który służy do wstępnego wyłapywania pyłu . Nie nasącza się tego niczym tylko zdejmuje z filtra gąbkowego i wytrzepuje , można go kupić Boano .
Oliwa ta sama co lejesz codziennie , zalewam układ chłodzenia motulem + 130 i zakładam drugi wiatrak na lewa chłodnicę w enduraku . Do Tenerki też go zalałem ale tu akurat nie ma problemu z chłodzeniem . Filtr gąbkowy myje benzyna ekstrakcją i po odparowaniu nawilżam olejem do filtrów gąbkowych , mam ich ze sobą zawsze kilka co by co dzień się nie paprać . Zobacz na stronie Boano są tam zestawy rally do Bety im wyżej zasysa powietrze tym lepiej , znaczy mniej piochu ciągnie do puchy , większość rajdówek ma zasysanie pod kierownicą . W Africe przewidzieli że takie zjeby jak ja będą nimi tyrać po afrykańskich piochach i nic nie trzeba kombinować jest tip top ![]()
![]() |
#5 |
|
![]()
OK, czyli musze kupic ten olej do filtra i beretke.
Chyba pomysle nad dolotem kolo kierownicy, moze dodatkowy wiatrak ale to juz moze za duzo komplikacji. Ale raczej poszukam gdzies w okolicy nie w Boano, bo nie po drodze.
![]() |
#6 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Boano dałem jak przykład bo na ich stronie można zobaczyć jak to wygląda , myślę że beretke kupisz w każdym sklepie z gratami off . Jakim moto jedziesz ?
![]() |
#7 |
|
![]()
Plan jest pojechac DR650.
Szczerze mowiac to nie znalazlem tej beretki na Boano. Strona sie laduje dlugo i nie czytam po wlosku. Cos wyszukalem po obrazkach w internecie. Cos takiego? ![]()
![]() |
#8 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Tak http://www.kmotoshop.it/protezione-sabbia-per-filtro-aria-ktm . W DR nie masz chłodnicy więc po problemie z wiatrakiem . Możesz na wyjazd zalać silnik Motulem Double Ester factory line 300V jak przewidujesz dużo offa .
Udanego wyjazdu .
![]() |
#9 |
Zrośnięty.
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
![]() Online: 2 miesiące 4 dni 5 godz 48 min 9 s
|
![]()
Też się zastanawiałem nad filtrem przeciwpyłowym i trafiłem na patent zrobiony z czepka lekarskiego np: http://allegro.pl/czepek-lekarski-ni...989775281.html
Ktoś to nawet sprzedawał na allegro jako dedykowane do motocykli ![]()
![]() |
#10 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Wychodzę z założenia że jadąc do Afryki i wydając na to trochę kapusty nie warto eksperymentować , być może pończocha lub zielony czepek spełnia taką samą funkcję . Beretka za 15 eurasów nie jest wykonana w technologii nasa , ale działa
![]()
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Filtr powietrza | Babel | Uklad paliwowy i wydechowy | 66 | 16.10.2010 19:28 |
filtr powietrza? | kamol | Regularne czynności serwisowe | 22 | 27.05.2008 11:52 |