|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
26.03.2008, 09:23 | #1 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 18 godz 59 min 23 s
|
Dokument celny CPD - co i jak za ile gdzie...
# CPD - Carnet de Passage en Douane
międzynarodowy dokument celny pozwalający przekraczać granice pojazdem bez dodatkowych opłat celnych do krajów Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Azji, Afryki Południowej Ameryki, Australii i Nowej Zelandii. CPD Dokument może być używany podczas kilkakrotnej podróży do danego kraju w terminie ważności 1 roku chyba, że przepisy danego kraju stanowią inaczej. Do wydania dokumentu konieczne jest wpłacenie kaucji, która przy jednym motocyklu wynosi 16.000 zł do kaucji dochodzi koszt CPD i tutaj w zależności do ilu krajów chce się wjechać/wyjechać ponieważ karnet w zależności od ceny posiada tyle miejsc do wypełnienie na wjazd i wyjazd. CPD wydawane jest określonej osobie (można ustanowić także osobę upowiażnioną) i na określony pojazd nie można go wymieniać, zamieniać itp. Ważnym jest to aby nauczyć się wypełniać karnet ponieważ nie wszędzie na granicy potrafią to robić a tylko prawidłowość jego wypełnienie gwarantuje nam zwrot kaucji. Aby otrzymać karnet CPD należy przedstawić następujące dokumenty: - dowód rejestracyjny pojazdu - wypełniony druk umowy. Dla pojazdów zarejestrowanych na firmę, aktualny wypis z KRS - potwierdzenie dokonania wpłaty kaucji jako zabezpieczenia karnetu na konto PZM-Travel - uiścić opłatę za wydanie karnetu CPD Dokumenty: -druk umowy -wykaz kaucji -cennik -spis krajów do których potrzebny jest CPD Ostatnio edytowane przez chomik : 08.07.2009 o 11:59 Powód: zmiany w zasadach.... kwota kaucji...brak mozliwosci cesji praw na jednego uczestnika wyprawy |
22.05.2008, 18:23 | #2 |
Miasto: Szczecin
Motocykl: RD07a
Online: 20 godz 54 min 14 s
|
I to jest właśnie powód, który zniechęca do podróży w tamte rejony..W końcu będę musiał sie przemóc i wypełnić wszystkie formalności..No bo jak ja wytłumaczę mojej Afri, że nie zobaczy Afryki..
|
22.05.2008, 18:33 | #3 |
Administrator
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 2 godz 55 min 10 s
|
Michasso, zawsze możesz ją zwieść i pojechać do naszej Afryki w Polsce, ale to by było jak lizanie loda przez papierek ...
18.06.2008, 17:11 | #4 |
outsider
Miasto: Rumia
Motocykl: drz
Online: 2 tygodni 9 godz 18 min 7 s
|
Czy w wersji kaucji 2x7000zł to są 2 karnety na dwie różne osoby, które mogą używać ich niezależnie (wspólny zakup, oddzielne podróżowanie)?
18.06.2008, 22:34 | #6 |
Miasto: Kraków
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
ejże, mielismy 7 karnetow, każdy swoj... kase zwracali jak byl kpl pieczatek, na karnetach , ze wrociły. Ale kase oddaja tylko jak wszystkie wrócą jednemu - temu co zapalacił za wszystkie...
zobaczcie sami Karnet-1.JPG Karnet-2.JPG Karnet-3.JPG
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
18.06.2008, 22:52 | #7 |
|
No tak mi gadali w PZM-ocie, a może muszą być te same pieczątki.... więc karnetów możesz mieć po jeden na moto ale komplet pieczątek musi się zgadzać więc i jechać musisz razem. Upewnię się jutro dzwoniąc jeszcze raz...
|
18.06.2008, 23:00 | #8 |
Miasto: Kraków
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
kurde no moze faktycznie tak jest... nie interesowalo nas dzielenie sie na rozne grupy i kraje to prawda.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
19.06.2008, 11:32 | #9 |
outsider
Miasto: Rumia
Motocykl: drz
Online: 2 tygodni 9 godz 18 min 7 s
|
W umowie i warunkach korzystania nic na ten temat nie ma.
Ciekawe co w przypadku nieplanowanego rozdzielenia wspólnie podróżujących (np. z powodów zdrowotnych), gdzie jeden jedzie dalej do innych krajów lub wraca inną drogą. Ktoś zna takie przypadki w kontekście rozliczenia wspólnej kaucji CPD?
19.06.2008, 11:58 | #10 | |
|
Cytat:
|
|
|
|