![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Zrobiłem sobie przegląd instalacji. Odpaliłem moto, włączyłem światła i szukałem dziury w całym. Przewody żółte od prądnicy lekko ciepłe fakt, ale bez tragedi. Grzeją się dwa czerwone przewody, te które idą od reglera (regler vfr800, dużo grubsze przewody niż w seryjnym reglerze AT) do kostki z głównym bezpiecznikiem. Na wejściu do kostki są dość ciepłe, kostka delikatnie nadtopiona
![]() Kable można by ciachnąć, dać nowe konektorki ale nie wiem czy to jest sendo problemu. Ktoś miał taką historie, lub pomysł jak to dobrze zrobić ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
:O
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 dni 21 godz 22 min 44 s
|
![]()
to jest sedno sprawy. pisałem o tym nie raz. nalepiej wywalić te kable z kostki, zlutować czerwone przewody (te grube) ze sobą i dolutować do nich kabelek zakończony konektorkiem, który wpinamy do kostki tej z bezpiecznikiem 30A. kabelek ten odpowiedzialny jest jedynie za ładowanie akumulatora i ewentualne zasilanie instalacji z akumulatora kiedy wyłączymy silnik. w magicznej kostce te dwa konektorki są połączone ze sobą więc ich rozdzielanie i łączenie za pomocą wsówek jest jak najbardziej zbędne i powoduje tylko palenie ów styków. z resztą zobacz na schemat instalacji. ja tak przerobiłem instalację i nic się nie grzeje, dodatkowo załóżyłem osobny kabel zasilający lampy, ale to dla tego, że mam werję włoską i musiałem wstawić halogeny. Podsumowując wywalamy kostkę na żółtych przewodach,to jedno, ponadto mostkujemy przewód zasilający w kostce z bezpiecznikiem 30A. Do kostki, w miejsce gdzie wchodziły dwa czerwone kable prowadzimy kabelek 2,5mm łączący akumulator z instalacją.
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Fajno
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
....OLEJ....
![]() Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Pniewy-Londyn
Motocykl: RD07a
Przebieg: 6006 km
![]() Online: 1 miesiąc 4 tygodni 1 dzień 17 godz 45 min 3 s
|
![]()
Moze jakie foto z opisem, co by syckie ocy pacaly...?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
:O
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 dni 21 godz 22 min 44 s
|
![]()
Dolutowany kabelek wpinasz do tego konektorka do, którego były wpięte czerwone. One się tam łączą tylko w celu doprowadzania prądu do akumulatora, a że płynie przez nie cały prąd na instalacę to się palą połączenia. Te dwa styki w kostce są i tak zmostkowane, więc nie ma różnicy pod który podepniesz. Jak wspominałem to połączenie wraz z bezpiecznikiem 30A obsługuje jedynie ładowanie akumulatora podczas jazdy, a po wyłączeniu silnika płynie tam prąd z aku. Zobacz sobie jeszcze na schemacik to ci się rozjaśni.
Jest jeszcze opcja, że odizolujesz czerwone i je jakoś zlutujesz dodatkowym kabelkiem. Jak chcesz nie ruszać kostki możesz tak zrobić. Warunek jeden- styki w kostce musisz mieć w dobrym stanie abyś nie stracił łądowania. Jak trochę będę miał czasu to narysuję schemat bo tera nie mam jak
:O Ostatnio edytowane przez Dzieju : 12.03.2010 o 22:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
olej w prądnicy((( | vinc18 | Układ elektryczny i zapłonowy | 12 | 17.02.2014 14:44 |
problemy po wymianie kabli pradnicy | szynszyll | Układ elektryczny i zapłonowy | 9 | 27.07.2010 10:41 |
Kable WN - małe pytanko | Szaman | Układ elektryczny i zapłonowy | 3 | 24.08.2009 21:22 |