![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Kędzierzyn-Koźle
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 3600
![]() Online: 1 tydzień 17 godz 26 min 48 s
|
![]()
mam takie pytanie do zorientowanych,czy można odpalać motor na załączonych światłach? ,ja zawsze tak robie ,często zapominam wyłączyć przed odpalaniem, czy nie wpływa to ujemnie na regler lub inne rzeczy ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
heu ?
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
|
![]()
Można, ale ze względu na bardzo duży pobór prądu przez rozrusznik warto je wyłączać.
W nowych motocyklach jest przekaźnik który odcina prąd w reflektorach w momencie włączenia rozrusznika (do zrobienia w afri, ale że pali na dotyk to mi się nie chciało). pozdr newrom
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Kędzierzyn-Koźle
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 3600
![]() Online: 1 tydzień 17 godz 26 min 48 s
|
![]()
u mnie tez nie ma problemu z odpalaniem na włączonych światłach ,ale nie wiedziałem czy jakieś elementy okładu elektrycznego nie cierpią.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
tez zapalam na swiatłach. staram sie ich nie wyłączac
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Ja nigdy nie gasze swiatel, zawsze odpalam moto na wlaczonych, nic zlego sie nie dzieje. Robilem tak tez przy wszystkoch poprzednich moto.
![]() |
#6 | |
ReGeNeRaToR
Miasto: Olsztyn
![]() Online: 1 miesiąc 6 dni 23 godz 11 min 47 s
|
![]() Cytat:
nic sie zlego nie dzieje caly prad idzie z bateryjki i od niej zalezy ile czasu tak bedziesz odpalal.
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Tarczyn/Wawa
Motocykl: RD07a
![]() Online: 2 dni 1 godz 32 min 18 s
|
![]()
Tak Tak R2D2 ma rację. Z włączonymi światłami dostaje akku... moim zdaniem niepotrzebnie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
status-TAK stan cywilny-TAK....
![]() Zarejestrowany: Jun 2006
Miasto: Mikołów
Motocykl: K750
Przebieg: Tak,
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 12 godz 22 min 48 s
|
![]()
Ja też włączam a czasem nawet włanczam moto na zaświeconych, nic się złego nie dzieje. Jak zaczne pstrykać za każdym razem przełącznikiem to się pewnie rozleci....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Administrator
![]() Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 3 godz 53 min 59 s
|
![]()
A ja bede montowac przekaznik - zawsze to pare watuf prundu wiecej przy rozruchu a akku nie bedzie mi siadac tak szybko.
![]() |
#10 |
ReGeNeRaToR
Miasto: Olsztyn
![]() Online: 1 miesiąc 6 dni 23 godz 11 min 47 s
|
![]()
Nie wiem co wy sie tak boicie tego obciazania swoich aku.
Aku jak aku , jak jest dobre to pochodzi ze 3 sezony , jak jest bardzo dobrej jakosci to moze z 5 i to jak garaz mamy grzany i ladujemy w zime. Aku to nie majatek , wiadomo ze jak padnie gdzies daleko to jest lipa. Najlepiej aku tak 2 x w roku rozladowac do napiecia 11V i od razu naladowac do pelna , akumulatory sie niszcza przez to ze w sprawnym motocyklu sa caly czas naladowane i rzadko kiedy dochodzi do rozladowania chociazby do 50%. Zazwyczaj glebokie rozladowanie nastepuje po padnieciu reglera lub w zime.Po takim padzie gdzie aku jest rozladowane ponizej 11V akumulator dostaje po d..pie. Aku lubi jak sie je rozladowuje i nie starajcie sie trzymac go na wieki w stanie naladowanym, chociaz z mojej praktyki wiem ze w motocyklu i tak sie nie doladuje do 100%. Konkluzja moja jest taka aby dawac aku w d...pe a dluzej pozyje.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
fc-moto.de | Belfegor | Ciuch Afrykańczyka | 12 | 21.03.2014 21:03 |