|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
15.04.2011, 15:42 | #1 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 50,000
Online: 4 dni 15 godz 50 min 43 s
|
Zastanawiam się nad oponami na ten sezon. Jeździłem na Anakee, zastanawiam się nad jakims rozwiązaniem dającym więcej możliwości w terenie. Mam RD07 A. Biorę pod uwagę zestam TKC80 jako jedyne opony lub kombinacja, ContiTrail Attack na szosę i dojazdówki na dalsze wyjazdy zamiennie z jakąś tańszą kostką np Mitas 09 Dakar na off.
Co sądzicie o tych rozwiązaniach? Chcaiłem jeszcze dodać pytanie co do trail attacków , podobno to bardzo dobre opony na czarne, zastanawia mnie tylko ze na stronie holana brakuje rozmiaru na tył do afri dla wersji dętkowej. Czy można jechac na dętkowym przodzie i bezdętkowym tyle? Czy na standardowych felgach do afri można mocować bezdętkowe opony? Co trzeba zmienić? Dotychczas jeździłem tylko na Anakee z dętkami. Czy warto mieć dętki w takich , bądź co bądź wyłącznie szosowych oponach jak trail attacki? Ostatnio edytowane przez Dzieju : 15.04.2011 o 22:40 |
15.04.2011, 16:13 | #2 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 12 min 39 s
|
Dętek mieć nie warto na asfalcie ale na felgach afryki dętka jest konieczna. Pomijam egzotyczne rozwiązania do montażu bezdętkowych opon na felgach przeznaczonych do opon dętkowych.
15.04.2011, 17:07 | #3 | |
Miasto: Warszawa/Kraków
Motocykl: RD03
Online: 1 miesiąc 3 dni 11 godz 10 min 53 s
|
Cytat:
ps. ja akurat zakładałem (mam obecnie) do swojego Transalpa - Trail Attacki bezdętkowe+dętki zakupione nie na holanie lecz u kolegi z forum-Huberta motogumy.pl. Na stronie Hubert ładnie opisał kilka słów o oponach, rodzajach, indeksach etc, możesz tam też skorzystać z wyszukiwarki laczków do swojego motocykla. Ten zestaw mam na dłuższe przelotówki tylko szosowe, wyprawówki szutrowo-niewiadome mam przód: TKC80 tył: Desert ... tj. Micheliny T63 (wcześniej E-09 Mitasa też były spoko). W miękki teren błotnisty czy piaszczysty ostrzejsza kostka nie nadająca się na asfalt. ps2.jakbyś odwiedzał Kraków, to zapraszam na zajęcia podstawowego Kursu Warsztatowego dreamotor.pl , na których m.in. omawiam oponki i przekładamy je samodzielnie |
|
15.04.2011, 22:35 | #4 |
Miasto: Frankfurt/M
Motocykl: Elefant 944ie
Przebieg: 54420
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 2 dni 12 godz 4 min 21 s
|
Conti Trail Attack mam w Elefancie. Po asfalcie jeździ jak przyklejony. Gdzieś po miesiącu przyzwyczajania darłem asfalt butami i dupki nigdy nie rzuciło. Przy mocniejszych hamowaniach niechętnie się ślizga.
15.04.2011, 22:58 | #5 |
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 39 min 28 s
|
Tez czytalem na forum Lc8 ze zajebiste opony.Kupie je jako nastepne.
|
16.04.2011, 01:21 | #6 |
Jaki świeży jaki świeży ??
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 11 godz 51 min 59 s
|
W zeszłym roku założyłem TrailAttack do swojej Afryczki i zrobiłem na nich wyjazd do Serbii zużycie po 5000 km niewielkie. Moim zdaniem są to opony porównywalne do Anakee 2 ale bardziej szosowe. Na mokrym trzymają tak jak Anakee, na suchym raz mi w zakręcie odjechał tył ale szczerze mówiąc nie wiem czy przyczyna leżała w oponach. Na glebie się nie skończyło na szczęście. Ich zaletą jest to że mniej hałasują niż Anakee (mimo że Anakee należą do cichych) , wadą - lekkie szimi w zakresie 50-60 km/h przy puszczonej kierownicy. Dokładnie taki sam efekt miał jeden z klientów który kupił te opony do DL650 i słyszałem o kilku innych przypadkach u użytkowników DL - moim zdaniem to nie ma wpływu na jazdę.
Jeśli chodzi o opony dętkowe/bezdętkowe to zasada jest jedna. Każdą oponę bezdętkową można założyć na felgę dętkową pod warunkiem że założymy do niej dętkę. Niektórzy producenci wychodzą z założenia że nie opłaca się produkować dwóch wersji opony - bezdętkowej i dętkowej i w związku z tym jest jedna wersja, którą oznaczają TL (bezdętkowa) albo TL/TT (bezdętkowa/dętkowa). Przykładem jest np Michelin Anakee. Zresztą na wielu oponach bezdętkowych możecie znaleźć napis "On tube type rim fit tube" czy coś w tym stylu .... Podstawowa i czasmai jednyna różnica między oponą dętkową a bezdętkową jest taka że bezdętowa opona posiada wewnątrz dodatkową warstwę butylową.
18.04.2011, 08:12 | #7 |
Potwierdzam. Mam w DLu TrailAttacki i są zajebiste na asfalcie, a w terenie mniej. Shimmi owszem, ale tylko przy pełnym załadunku (baba i kufry) i wolnej jeździe. Jazda solo i paskudny efekt znika. Ponoć powodem był osłabiony kord, ale niby już to poprawili.
|
|
17.05.2011, 18:41 | #8 |
Miasto: Tuchów / Redditch
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 17 godz 29 min 17 s
|
Tez zalozylem conti trail attack do tarmpka 650, jeszcze nie dotarte, palnuje w tym sezonie po czarnym troche pozsmigac wiecej - stad wybor. Zobzcymy co to warte
08.06.2011, 11:10 | #9 |
Miasto: Tychy (PL) Hannover (D)
Motocykl: RD04
Przebieg: 112000
Online: 2 miesiące 14 godz 39 min 31 s
|
W tescie niemieckiego "Motorrad" Trail Attack z duza punktowa przewaga zajela 1. miejsce i co ciekawe: Opona na ktorej mozna najwiecej kilometrow przejechac
http://www.conti-moto.sk/PS%20TESTSI...K%20GERMAN.pdf Mam na mojej Afryce te opony. Super sie jezdzi po winklach jak i autostradach ale BRZYDKA! :-) |
08.06.2011, 11:57 | #10 |
Mam je w DLu i tylko chwale, bo moto przyklejone do asfaltu.
|
|