|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
06.01.2009, 18:37 | #1 |
Schemat podłączeń przekaźnika pompy
Kilka wskazówek:
1. Z pompy wychodzą 4 przewody *masa *plus *przerywacz *cewka pompy 2. Ustal gdzie zamontujesz przekaźnik - długość przewodów 3. Przewód cewki pompy odlutować od przerywacza i dolutować przewód o takiej długości (przedłużka), żeby stykneło do przekaźnika. Miejsce lutowania - naciągnąć koszulkę termokurczliwą i podgrzać 4.Do styku przerywacza od którego odlutowaliśmy przewód cewki pompy dolutować przewód tej samej długości jak wyżej i wyprowadzić go do przekaźnika PS. Podos jeśli się nadaje do AfriPedi to załaduj to - dzięki |
|
06.01.2009, 19:30 | #2 |
poleca: filcy - jako obuwie trwałe, zawsze modne i wygodne
Miasto: W-wa/Stare Bielany
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 19 godz 33 min 26 s
|
Kazmirze - a taki pstryczek który masz w swojej Afri do podpompowania paliwa to gdzie by trzeba wpiąć?
Naturalnie WIELKIE
06.01.2009, 19:59 | #3 |
:O
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 dni 21 godz 22 s
|
przed kostką od pompy (rozłączana) i podłączasz + pod bezpieczniki. wtedy w razie wymiany pompy nie musisz przekładać pstryczka. kostka jest na wiązce kabli pod bakiem (tam gdzie są dwie śruby mocujące bak)
|
06.01.2009, 22:50 | #4 |
Ale z Was WAMPIRY zmusiliście mnie do odtajnienia bardzo poufnych informacji
Napisał Klanol "przed kostką od pompy", albo w moim przypadku (może prościej jeśli pstryczek będzie w okolicach zegarów) z kostki która dostępna jest pod "czachą" Kostka która "wychodzi z org. elektronicznego przekaźnika Wypinamy delikatnie dwa przewody i do nich dolutowujemy przewody, które podłączone będą do przycisku "typ dzwonkowy" - po chłopsku Wg rysunku będzie to środkowy plus i prawy (specjalnie nie podaje kolorów - mogą się różnić Widok kostki tak jak na rysunku (zaczep u góry) Teraz dla Wiecznego (ta sama ilość browara , albo o jeden więcej) Wprawne oko dostrzeże wszystko co potrzeba Dioda to na rys Led (Chyba chodziło Ci o sygnalizację pracy pompy, a nie diodę do przekaźnika tłumiącą impuls) Ważne Jakby padł przekaźnik pompy można wpiąć mostek (uprzednio przygotowany i zabrany do gratów które z sobą wozimy) w podstawkę przekaźnika oznaczenia 86 i 30 Po takim zabiegu pompa pracuje znowu na swoich stykach jak przykazała fabryka jedziemy szukamy stacji CPN albo zakładamy zapasowy (koszt 4-6PLN) Co ja narobiłem teraz to już nic nie zarobię......o ja biedny, nieszczęśliwy chyba z tej rozpaczy pójdę spać Ostatnio edytowane przez Dzieju : 24.06.2012 o 11:01 |
|
06.01.2009, 23:15 | #5 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Dziękuję Kazmirze!
Fakt, chodzi mi o dyskotekę przy zegarach . Taki już nasz los. Ile ja bym na tych czujnikach rezerwy zarobił... .
07.01.2009, 08:28 | #6 |
|
niektóre przekaźniki mają wbudowane diody tłumiące, ma wtedy znaczenie do których złączek podłączacie przekaźnik 85/86. ja sprawdzam diodą LED, nie zrobi zwarcia tylko zaświeci. inaczej jak podłączyćie spalicie albo diodę (tak jak ja) albo pójdzie bezpiecznik
|
07.01.2009, 23:09 | #7 |
Kilka przemyśleń do tego tematu.
Wszelakiej ostrożności życzę wszystkim przy majstrowaniu. Zanim coś podłączysz, zmostkujesz sprawdź jaki to przewód i dokąd biegnie (dotyczy ręcznego zał. pompy i nie tylko) Jeśli nie dacie rady przygotujcie niezbędne materiały - wiosna tylko patrzeć coś zaradzimy. Jak powstała koncepcja płytki R2D2 wyraziłem mój pogląd może w sposób zbyt delikatny, ale wyrażający jednoznacznie, że umiejscowienie tejże płytki w pompie jest złym pomysłem Musiało minąć trochę czasu i proza życia pokazała, że miałem rację. Kilka płytek się spaliło Powiem tak - DOBRZE, ŻE TYLKO PŁYTKI SIĘ SPALIŁY...... Żeby nie było niedomówień Sam pomysł płytki jest OK!!! umiejscowienie płytki N.OK!!! Tak jak w Windows'ach jest Service Pack1 tu potrzebny jest Service Pack1 do umiejscowienia tej płytki no ale to nie moja działka i jeszcze jedna refleksja (może to z powodu grzańca bo trochę zmarzłem w garażu) Jest tu dużo ludzi na forum, którzy mówią: po co gdybać a co będzie jak będzie....... Może jednak "gdybanie" jest potrzebne po to , żeby jeździć bezpiecznie, bawić się fajnie na zlocie i takie tam.........oczywiście nie zawsze. Spontaniczność jest fajna jeśli nie narobi bałaganu |
|
07.01.2009, 23:32 | #8 | |
Piast Kołodziej
Miasto: Toruń
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 17 godz 44 min 37 s
|
Cytat:
Ja np. chetnie do Ciebie podjade, i skorzystam z Twojej pomocy - w zamian za ustalona przez Ciebie gratyfikacje.. Sam nic nie bede z elektryka kombinowal, bo to nie moja dzialka |
|
08.01.2009, 20:55 | #9 |
Jest mały problem Przekaźnik ma podstawkę można to zamontować trwale i bezpiecznie. Płytka jest goła trzeba by ją "ubrać" w jakąś obudowę. Mam pewien pomysł coś na wzór regulatora napięcia, ale to wymaga trochę nakładu pracy i grosza. Przyznam, że tej płytki nie widziałem w realu. Nie znam dobrze rozkładu RD - 07 - musiałbym popatrzeć na rozebraną siódemkę i wybrać sensowne miejsce gdzie to zamontować. Myślę, że da się to jakoś ogarnąć - wiosną dzień długi......
|
|
09.01.2009, 08:24 | #10 |
|
leniuchy, ile można w kółko poruszcać ten sam temat. ostatni raz piszę: montujesz podstawkę przekaźnika na kablu i wleczesz ją np w okolice regulatora, tam się mieści. płytkę peklujesz do starej obudowy po przekaźniku. zwraczasz tylko uwagę na odpowiednie podłączenie. w razie awarii płytki wstawiasz zwykły przekaźnik. płytka jest malutka i spoko się mieści.
"klanol's garage" pompy afrykowe w stylu rejli a tak na poważnie to temat na prawdę był mocno omówiony ale jak komu mało to niech pisze do mnie na to chętnie pomogę bo wywlekanie ciągle nowych wątków w tym samym temacie może w końcu się znudzić pompa to nie reaktor atomowy i nie ma nad czym się mazać. bliżej jej do budowy cepa http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1883 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 24.06.2012 o 11:04 |
|
|