|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
10.09.2024, 22:54 | #1 |
Motocykl: RD03
Online: 27 min 15 s
|
Szyba MRA. Która lepiej się sprawdzi?
Dzień dobry wszystkim. Jestem nowym forumowieczem, więc jeśli zaśmiecam to proszę nie bić od razu w pierwszej chwili, ale na forum nie znalazłem.
Mam starą szybę której nie da się wcale regulować i nie chroni mojej głowy przed wiatrem, strasznie szumi na autostradzie. Moje pytanie brzmi. Którą wersję MRA wybrać? Tą podwójną czy z deflektorem? Która lepiej chroni przed wiatrem, jeśli chodzi o ochronę głowy, ale również aby dało się skierować w upalne dni strugę wiatru właśnie na kask 🤔 Niby ta podwójna się reguluje ale info brak jakiegoś bardziej szczegółowego. Chętnie wysłucham tych którzy już takie posiadają. Poniżej linku do aukcji na allegro. Podwojna https://allegro.pl/oferta/szyba-moto...zb-15584662319 Z deflektorem https://allegro.pl/oferta/szyba-moto...ez-15584665311 Pozdrawiam Tomek |
10.09.2024, 23:16 | #2 |
Tomek, zawitaj do powitalni i stuknij kilka słów o sobie, taki tu zwyczaj.
Jesli chodzi o szyby nie takich nie posiadam ale wydaje mi sie ze w zadnej nie skierujesz powietrza w swoją stronę. Mozesz na maxa obnizyć i przyjmować na kask, lub podnieśc do góry i cisza. Może na spróbowanie warto na początek zamontować deflekror. Pzdr |
|
11.09.2024, 13:28 | #3 |
Motocykl: RD03
Online: 27 min 15 s
|
A co myślisz o tej podwójnej?
Myślisz, że w upalne dni będzie lepiej chłodzić wpuszczając odrobinę powietrza ta podwójna? Ta oryginalna muszę usunąć gdyż uderzam w nią kierownicą i ogólnie mi nie odpowiada 🤔no cóż poczekam może ktoś kto ma jedną lub drugą zajrzy i się wypowie 😃jasne jak tylko cyknę jakąś fotę swojej i zrobię awatara to od razu się przywitam.
|
11.09.2024, 13:39 | #4 |
Miałem tą z pierwszego linku i przy wzroście 180 cm nie było jakoś super cicho czy komfortowo przy prędkościach powyżej 100. Dodatkowo ona jest pochylona w stronę kierowcy, więc jak masz powyżej 180 cm to trochę przeszkadza. Na plus możliwość regulacji i obniżenia- jak chcesz właśnie trochę więcej wiatru we włosach
Ja to z ulgą wywaliłem po jednym sezonie i założyłem wysoką szybę givi/kappa. Zaczął bym jednak od oryginalnej szyby i jakiegoś deflektora, potestować różne rozmiary i ustawienia. To sporo tańsze a efekt może być lepszy |
|
11.09.2024, 15:49 | #5 |
Miasto: ? nie Wieś kole Bełchatowa
Motocykl: RD07a
Przebieg: 50500
Online: 2 miesiące 2 dni 4 godz 58 min 15 s
|
Również miałem tę MRA dwuczęściową , przy ~190 cm bez szału jesli chodzi o ochronę.
Po katapulcie przez "kierownik" połamałem górę , dół mam. Wymieniłem na MGG + deflektor Loster , od tej pory praktycznie cały czas jeżdżę z otwartą szybą (lubię tak , chociaż od czasu do czasu coś tam wpada do kasku) Nie wróciłbym już do MRA , dorzucę fotki z wymiarami za pół godziny. Post pod postem , ale po wyedytowaniu nie "umim" dodać zdjęć . Szyba + deflektor wystaje ok 17 cm ponad linię lusterek . Dla mnie 190 cm z malutkim plusikiem jest super. Ostatnio edytowane przez Mallory : 12.09.2024 o 18:59 |
12.09.2024, 07:25 | #6 |
Administrator
|
Żeby ustalić odpowiedź trzeba przeanalizować przepływ powietrza trochę to powietrze po dotykać.
Za hałas odpowiada tylko i wyłącznie sposób oderwania strug powietrza od górnej krawędzi szyby. Najgorzej jest gdy jest mocno za wirowane i ten chaos trafia nam prosto w twarz. Dlatego to nie wysokość szyby , choć pośrednio jest, odpowiada za oczekiwaną ciszę. No dobra teraz wejdźmy do tunelu aerodynamicznego takiego na drodze. Wysokość tej podwójnej to 45cm a z deflektorem 37cm. Przepływ powietrza po podwójnej będzie równy/płaski , do tego szczelina między szybami powoduje wyrównanie podciśnienia z panującym nad zegarami. Wydawało by się że powietrze powinno ładnie się oderwać od górnej krawędzi ale nie zawsze się tak dzieje. Dlatego przy takim kształcie jest ważna całkowita długość , musi być taka by bałagan oderwany skierować nad kask. Czyli zależnie od wzrostu. W tym przypadku jest pewien minus duża szyba zasłania mocno pole widzenia przed motocyklem ponieważ musi sięgać niemal poziomu oczu. Autostradowo nie ma problemu ale w terenie czy po drodze gdzie musimy omijać dziury robi się mniej przyjemnie. Często trzeba na stojący by dobrze widzieć zwłaszcza z ciemną szybą i np po ciemku. Wpływu konta natarcia nie rozważam mimo że jest bardzo ważny bo mamy do czynienia z jednym mocowaniem. Powiem tylko że tak jak przebrany żagiel tak i zbyt pionowa szyba nie działa dobrze. Teraz wersja z deflektorem, producenci ot wygięli kawałek poliwęglanu w/g jakiegoś swojego widzimisię. Powietrze jest dynamicznie przekierowywane.odchylane od swojego pierwotnego przepływu. Do tego na tak krótkim kawałku że powoduje większy bałagan niż gdyby deflektora zupełnie nie było. A przecież walczymy o ciszę. Wystarczy podczas jazdy wstać i mimo prędkości nastaje cisza, powietrze równomiernie swoim ciśnienie napiera na twarz.....i jest cichutko. Co dalej , również jeżdżąc z deflektorem walczymy by bałagan wiatrowy przenieść ponad kask. I w tym przypadku wszystko zależy od wzrostu i tego jak wysoko trzeba tenże wiatr wyprowadzić. Zaletą krótszej szyby z deflektorem jest to że nie zasłania drogi , no tak w podwójnej można troszkę opuścić. Podsumowując czy to dłuższa ( najlepiej regulowana) czy krótsza z deflektorem (najlepiej przemyślanym ale takich nikt nie robi) może zadziałać dobrze kierując chaos wiatrowo ciśnieniowy ponad kask lub też nawet pogorszyć i wcisnąć go jeszcze bardziej na twarz. Braciak ma w wiadrze wysoką szybę , osłona przed wiatrem dobra , jak temp wysokie to nawet przy gorąco , widoczność drogi z kilkanaście metrów przed kołem......ale podczas jazdy czuć jak zakręcone strugi powietrza lekko dociskają mi kask od góry. Niby nic , niezauważalne po godzinie jazdy czy nawet nieco więcej ale po dwóch zaczęło dokuczać , po trzech irytować. Do tego ta sama struga powietrza ześlizgując się po moim kasku trafiała prosto w kask żony i tam robiła turbulencje mocno nieprzyjemne uprzykszające jazdę. No i co z tego że szyba duża...... dość pionowa jak brzydko odrywa powietrze. Dlatego pojeżdżenie da każdemu indywidualną odpowiedź czy dany model się sprawdzi . Dwie osoby i dwa różne zdania o tym samym mogą być. W trójce mam wyższą szybę niż te niziutkie oryginały ( na fotkach ze zlotu XRV widać) , nie pamiętam ile ma cm. Gdy się obniżę o kilka cm to już mam cicho , czyli powinno załatwić sprawę 10cm deflektor ale z dobrym odcięciem powietrza. Zrobiłem sobie kiedyś taki ok 15cm ponad górną krawędź i robi robotę. Ale że jako to prototyp to trzeba by go zmodyfikować. No kiedyś się wezmę. To tak w bardzo dużym skrócie bo muszę iść do roboty.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 13.09.2024 o 07:23 |
Tags |
mra szyba tuning |
|
|