|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
16.03.2013, 02:09 | #1 |
Miasto: Bytom
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 6 godz 33 min 42 s
|
Albania dzienne przebiegi
chciałem zapytać tych co mieli okazję zaliczyć Albanię o dzienne przebiegi na Albańskich drogach. Głównie chodzi mi o n/w drogi
1. Droga SH5 -> Shkoder przez Puke do Kukes 2. Droga SH36 -> Kukes do Burrel 3. Droga SH38 -> Burrel do Kruje będę bardzo wdzięczny na informację pozdro |
16.03.2013, 03:06 | #2 | |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Cytat:
Wiec sam dystans Skhoder-Kukes to ok 4 godziny Polecam trase SH 54 !!!!!
16.03.2013, 07:51 | #3 |
Miasto: Bytom
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 6 godz 33 min 42 s
|
Plan jest taki
1 dzień granica z Czarnogórą (Sukobin) -> Shkoder -> Koplik -> SH21 Thet -> Koplik -> Shkoder -> nocleg w okolicach Puke ( na mapie jest jakieś jeziorko więc planujemy namiot) 2 dzień Puke -> Kukes (SH5) -> SH31/SH36 okolice Burrel (nocleg namiot) 3 dzień Burrel -> SH38 Kruje -> SH1 Shkoder -> SH20 Granica z Czarnogórą Vjeternik. Wybieramy się w 4 moto, 2 mastodonty tj. XTZ 1200 SuperTeresa, Tiger Explorer 1200 i 2 "mniejsze" Vstromy czy podana trasa wg was jest możliwa to zrealizowania w 3 dni ? Ostatnio edytowane przez avente : 16.03.2013 o 08:11 |
27.03.2013, 18:15 | #4 | |
Turysta DualSport
Miasto: Chorzów
Motocykl: KTM 1200 6T
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 tygodni 2 dni 4 godz 17 min 43 s
|
Cytat:
(mówię to na podstawie śladów z WikiLoc, bo sam z Burrel jechałem tylko do przełęczy Qafe Shtame). Ta trasa na 3 dni? Bez Thethi da radę, ale dorzuciłbym rezerwę, bo widoki zapierają dech. Doliczając Thethi, prawie na pewno zaklepałbym 5 dni. Trzeba brać pod uwagę kłopoty z orientacją w terenie, złe oznaczenia, itd. A i nocleg w tamtych klimatach bardzo wskazany A jaki wybrałeś początek i koniec trasy SH 54? Wujo Google i jego ciotka Mapa niewiele podaje w temacie ,,ciągłości'' tej drogi W rewanżu za namiary polecam drogę Shupenze - Librazhd (numeru nie ma, łączy SH3 z SH6 wzdłuż granicy z Macedonią).
Sowizdrzał KTM 750 6T Nie wierz, nie bój się, nie proś! Ostatnio edytowane przez sowizdrzal : 27.03.2013 o 18:25 |
|
08.04.2013, 03:43 | #5 | |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Jechalem SH3 i z miejscowosci Ciberaka odbilem w gory, na polnoc, po 50 km dojechalem do Bize( bardzo aldna droga)
Tam oficjalnie zlaczylem sie z SH 54. Mialem jechac tak,zeby dolaczyc do SH 50, ale za Bize sie poddalem- bylem sam na tourancach, a droga robila sie coraz gorsza- wiec zawrocilem i zjechalem do Tirany Cytat:
08.04.2013, 09:43 | #6 |
trampkarz emeryt
|
Poczytałem wątek i podłączę się. Otóż ja z nieco innej strony do tematu chcę podejść. Tak sobie wymyślam plany wakacyjne i wydaje się że Albania będzie po drodze, o ile nie zdecydujemy się na kraj makaronów.
Chodziłoby o to aby przejechać ją powiedzmy tranzytowo. Z MNE (Bar) chciałbym przejechać do Macedonii (okolice jeziora Ohrydzkiego) alternatywnie do Grecji. Wstępny plan wycieczki to PL-SK-H-SRB-MNE-ALB-FYROM-GR-BUL-SRB(lub RO)-H-SK-PL. Skupić chciałbym się na Czarnogórze, Macedonii i Grecji. Planuję na całość jakieś 16-18 dni. Pytanie jak przejechać Albanię możliwie po najlepszych drogach (asfalt wszelkiej kategorii) ew. twardym szutrze. Będę jechał załadowaną po dach AT z pasażerką na anakach, więc OFF dla mnie odpada. Nie chodzi o to czy przejadę, tylko o to że jadąc solo (na jeden załadowany motocykl) nie zamierzam pakować się teren, poza tym moje umiejętności w terenie są co najwyżej mierne Doradzicie coś? Czy wogóle warto przejeżdżać tranzytowo? Jeśli tak to co zobaczyć, gdzie się zatrzymać, którędy jechać? Pozdrawiam zimny |
08.04.2013, 10:01 | #7 | |
Turysta DualSport
|
Cytat:
08.04.2013, 13:11 | #8 | |
Cytat:
Ogólnie w lipcu tego roku mają się odbyć w Albanii wybory. Dotychczasowy premier Berisha staje na głowie by wyasfaltować jak najwięcej dróg dzięki czemu ułatwi życie Albańczykom jak również przyciągnie turystów. Stąd też prace przy drogach mają iść pełną parą. I tak dolina Valbone staje się pomału mocno komercyjna a sam dojazd do niej od Bajram Curri zaczyna już świecić się afaltem. Kto kuma albański to tu proszę. Film jest z września 2012 r. http://www.youtube.com/watch?v=fBral...ature=youtu.be Z kolejnych informacji to są przymiarki do dłubania przy kultowej pętli przez Theth. Roboty miały się zacząć jesienią zeszłego roku na odcinku Ura e Mesit - Prekal a w krótkiej przyszłości planowane jest asfaltowanie Prekal – Kir (13 km) und Bogë – Qafë Thorë (11.5 km). I dalej w ćwiczeniu albańskiego: http://www.youtube.com/watch?v=aZrvR...ature=youtu.be Droga SH38 na odcinku z Burrel do wioski Komsi została już poprawiona z dalsze prace trwają na odcinku Kruje do przełęczy Shtames. Może się komuś to przyda a ogólnie mam propozycję/prośbę. Ciągnijmy ten wątek dalej a Ci, którzy jako pierwsi wybiorą się w tym roku do Albanii żeby napisali krótko jak wygląda sytuacja na drogach ktorymi jechali. Chodzi mi o to by uniknąć sytuacji, że ktoś zaplanuje sobie trasę, najara się na szutry jak Żyd na taniec a na miejscu zastanie świeżo położony asfalt. Pozdrawiam |
||
08.04.2013, 13:47 | #9 | |||
Turysta DualSport
|
Cytat:
Pocieszam się, że w tamtym rejonie ta droga ma conajmniej kilka wariantów, a nie zawsze asfaltują do końca... Np. między Peshkopi a Kukes (SH31) asfalt został położony nie do końca i nie na ,,mapowym'' biegu drogi, ale na bardziej uczęszczanym szlaku przez Kastriot - Silove - Bushtrice (2011). Cytat:
Cytat:
BTW: w dolinie Vermosh (SH20) w lipcu 2012 też zasuwały juz duże maszyny wyrównujące nawierzchnię... Przynajmniej na pierwszych kilkunastu kilometrach od południa.
Sowizdrzał KTM 750 6T Nie wierz, nie bój się, nie proś! Ostatnio edytowane przez sowizdrzal : 08.04.2013 o 13:55 |
|||
16.03.2013, 10:13 | #10 |
Miasto: Zabrze
Motocykl: Yama XT614Z Terefere, Husq. TE610ie
Przebieg: x14tys
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 6 godz 7 min 23 s
|
SH36 jest czasami dość wymagająca dla ciężkich motocykli, bo sypki kamień i koleiny jak na złość na stromych nawrotach, ale bez napinki, widoki piękne. W Selishte jest ostatni lepiej zaopatrzony sklep, w dodatku przyjazny motocyklistom (facet dzielił zimną fantą )
Kolejny sklep, nie zawsze otwarty, jest w Qafe Murre (czyt. ciafmur, bo inaczej miejscowy nie zrozumie), ale do drzewa jest przyczepiona rura z bieżącą wodą (przypadkiem nie pić nieprzegotowanej!). W zeszłym roku mieli tam kilka(naście) polskich ekip Kilkaset metrów od sklepu rozbiliśmy obóz na dwie noce i SH36 chcąc nie chcąc zjechaliśmy kilka razy w obie strony. Jeżdżą tamtędy ichsiejsze autobusy (sprintery/transity), więc można uznać to za zwykłą przelotówkę. SH38 nie pamiętam, żeby czymś zaskakiwała. SH20 - już zazdroszczę widoków Na niektórych odcinkach co chwilę będziecie się zatrzymywać, nie tylko do focenia, ale do sprawdzania czy niema gumy. Sypki, dość drobny kamień, więc przód i tył żyje własnym życiem, dosłownie jak dwóch paciakach. Co do zakładanych 3 dni, zakładając brak przygód (rozwalone felgi, boczne uszkodzenia opon, dziury w misce, urwane chłodnice oleju w DLach ) -bez problemu. Ostatnio edytowane przez ArturS : 16.03.2013 o 11:38 |
|
|