|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Dziwnówek
Motocykl: RD07a
![]() Online: 16 godz 28 min 47 s
|
![]()
Witam wszytskich forumowiczów. Jako nowy użytkownik forum oraz wielce prawdopodobny użytkownik nowej Afryki mam do Was parę pytań. We wrześniu mam zamiar zakupić dwie Afryki dla mnie i brata(manual i automat) i jako to u mnie zwykle bywa lubię przed zakupem wiedzieć czego mogę się spodziewać po nowej zabawce. Od kilku dni wertuje fora i już sporo wiem ale często gęsto rozmowy w głównym wątku schodzili ma bok i ciężko znaleźć jedno miejsce w którym opisane były by pozytywne i negatywne opinie na temat nowej Afry. Przy konfiguracji motocykla zdecydowałem się na oryginalne kufry ale widzę że nie cieszą się dobrą opinią. Gdzieś przeczytałem też o problemach z drobna korozją ,pocacymi się lag ami, średniej jakości oleju, itp itd. Fajnie byłoby znaleźć w jednym wątku opinie osób które już trochę polatal i mają wyrobiona opinie. Motocykl do tanich nie należy więc chciałabym aby zakup był trafiony gdyż nie planuje zmieniać maszyny przez najbliższe 5lat i więcej. Zapraszam wszystkich właścicieli do dyskusji. Mam nadzieję że utwierdzicie mnie ze to najlepszy dla mnie wybór.
Pozdrawiam Jacek Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Korozja? jeżeli chodzi o szprychy, to może coś tam tracą połysk, ale bez przesady, jak odpryśnie lakier z ramy to tam może pojawić się korozja, ale do opanowania hammerritem.
Mnie lagi się nie pocą, ale jak pojedziesz w błoto, albo ciężki off to mogą popuścić, ale to chyba każdy uszczelniacz tak ma. Olej to nie wiem, miałem motula , a teraz castrola i jeździ podobnie. Odnośnie kufrów nie wiem, ba sam mam TT. Będziesz Pan zadowolony, ja się przesiadłem z 1200 GS i ciągle nie żałuję decyzji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Kiedyś R.T70
![]() Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Częstochowa
Motocykl: Była RD04
Przebieg: 120000+
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 5 dni 7 godz 52 min 52 s
|
![]()
Leć do przywitalni.
Ja do minusów dodam kiepskie "kitowe" opony! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Niemcownia
Motocykl: CRF 1000D/DCT
Przebieg: 48k+
![]() Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 2 godz 35 min 8 s
|
![]()
...i jak kupujesz automat to od razu 'będzie Pan zadowolony'
![]()
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Gdynia
Motocykl: NAT
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 9 godz 33 min 12 s
|
![]()
A mnie dzisiaj zagadywał Pan zadowolony z KTM 1290 Adventure, że bardzo mu się podoba NAT. Kręcił się dookoła motocykla kila minut i czekał aż odpalę 😀
D Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Africa on the Road
![]() Zarejestrowany: Aug 2016
Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 400
![]() Online: 1 tydzień 4 dni 22 godz 36 min 44 s
|
![]()
Nie bierz oryginalnych kufrów bo to szmelc. Mam kufer centralny który kosztuje katalogowo prawie 2k pln a jest gorzej wykonany niż Givi za 300 pln. Gdybym nie dostał go gratis do motocykla w ramach promocji to bym się nieźle zirytował.
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2013
Miasto: Łomżewo
Motocykl: AT-NAT
Przebieg: 80000
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 17 godz 53 min 42 s
|
![]()
Jeśli chodzi o kufry boczne to może faktycznie nie są pancerne, ale dużym plusem jest to że odpinasz je i nie wystaje zbędne żelastwo, bardzo pakowne i praktyczne, mi osobiscie bardzo odpowiadają.
Motocykl sam w sobie jest świetny, u mnie wystąpił problem z podgrzewanymi manetkami i szprychami, za manetki po 3-4 akcjach serwisowych w ciagu 2ch lat dostałem zwrot kasy ![]() Szprychy utleniją się czy tam korodują, nie idzie tego doczyścić także coś jest nie tak, rozmawiałem z serwisem w Siedlcach i faktycznie wiedzą o tym że jest akcja serwisowa i chętnie mi to zrobią, czego np. nie wiedzieli w Plazie, ale to są pierdoły. Obecnie mam niecałe 21kkm więcej powiem we wrześniu na temat Afry jak wróce na kołach z Mongolii 😎 ![]() Z obecnego doświadczenia to bardzo polecam, bezawaryjne moto, mocne, zrywne itp... (ale to już co użytkownik to inna opinia) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Dziwnówek
Motocykl: RD07a
![]() Online: 16 godz 28 min 47 s
|
![]()
Bardzo dziękuję za pierwsze komentarze. Zaraz lecę do topica przywitać się. Grzechu2012 zgadzam się z Tobą bardzo podoba mi się system mocowania oryginalnych kufrow jest prosty i nic nie wystaje kiedy jeździmy "golasem" i to bardzo za mną przemawia bo poza długimi tripami będę wozić się tylko z kufrem centralnym. Myślicie że pojawią się nowe ulepszone wersje ori kufrow lub czy można liczyć że inne firmy wykorzystują oryginalne wieszaki z Afry?. Mam jeszcze pytanie odnośnie szyby słyszałem w honda plaza że montaż wysokiej szyby nie koniecznie polepszy przyjemność z jazdy.
Pozdrawiam Jacek Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2013
Miasto: Łomżewo
Motocykl: AT-NAT
Przebieg: 80000
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 17 godz 53 min 42 s
|
![]()
Ja mam 186 wzrostu i mam ori szybe + deflektor i jest ok, bez deflektora urywa leb i jest glosno a mam cichy kasek
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2016
Miasto: Zakopane
Motocykl: NAT
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 5 godz 11 min 55 s
|
![]()
Szyba to jest indywidualna sprawa jednym wystarczy oryginalna co kto lubi pojeździsz zobaczysz bedziesz zmieniał nie ma co sie przypalać na starcie a wybór jest i zapewne coś dobierzesz. Zastanawiam sie jak te "wieszaki" z kuframi beda wyglądały po parkingówce albo szlifie... ile z nich zostanie ? Osobiście wybieram stelaże. Pozycja za kierownicą bajka, skrzynia manual świetna, moc wystarczająca, opony do wymiany, gmole koniecznie, światła mega można tak wymieniać bez końca ogólnie na tak i jak już wsiądziesz i pojeździsz to banan będzie cały czas możesz spać spokojnie dobry wybór!
|
![]() |
![]() |