![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Sopot
Motocykl: RD03
Przebieg: 71000
![]() Online: 2 dni 3 godz 56 min 7 s
|
![]()
Witam
Poziom oleju na całkowicie zimnym silniku jest u mnie 0,5cm powyzej minimum. Gdy rozgrzeje moto i odczekam 5 min to poziom oleju wzrasta nawet do powyzej max. Czy to jest normalne? |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Skalmierzyce / Kalisz
Motocykl: RD04
![]() Online: 1 tydzień 5 dni 9 godz 24 min 17 s
|
![]()
w instrukcji jest napisane, że mierzymy po uprzednim rozgrzaniu silnika/skrzyni. U mnie na zimnym też jest poniżej minimum, po rozgrzaniu powinieneś miec pomiedzy min a max. Wątpie żebys miał jakiś zły olej więc żadna anomalia niewystepuje.
pzdr. |
![]() |
![]() |
#3 |
:O
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 dni 21 godz 22 min 44 s
|
![]()
aby uciąć wszelakie spakulacje, stwierdzam komisyjnie co ustalono:
dokonując wymiany oleum, wraz ze filtrem rzecz jasna, szanowna komisja opróżniła reaktor ze zużytego smarowidła. następnie, miarką dokładną właściwą wedle instrukcyji ilość odmierzono. założono filtrum i po uprzednim doprowadzeniu pierdopęda do pionu dokonano czynności zalania. po upływie 324,5 sekundy pomierzono poziom oleju, i znajdował się dokładnie na maks podziałki bagnetowej. od czasu tamtego sprawdzenia poziomu oleum dokonuję na zimnym silniku w odniesienu do stanu ustalonego przez ww komisję, określonego w przedmiotoy sposób.
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Sopot
Motocykl: RD03
Przebieg: 71000
![]() Online: 2 dni 3 godz 56 min 7 s
|
![]()
Dzieki za pomoc chlopaki
Klanol wedlug Twojego sposobu, olej po rozgrzaniu bedzie sporo powyzej max a w instrukcji pisza zeby sprawdzac po uprzednim rozgrzaniu. Mnie zastanawia tylko czy to normalne ze zimego oleju jest ledwo min a rozgrzanego powyzej max? Oczywiscie rozgrzany olej zmniejsza swoja gestosc a zwieksza objetosc ale czy az o caly bagnet ![]() Ostatnio edytowane przez JackHarrer : 28.06.2009 o 13:08 |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
właśnie w związku z tym zimnym/ciepłym silnikiem została obrana powyższa metoda pomiaru. pamiętaj aby pomiaru dokonywać w pozycji pionowej. rózne ludziska mają patenty ale ja obrałem taki i zawsze na zimnym sprawdzam w odniesieniu do zalania wymaganą ilością po wymianie
#6 |
|
![]()
właśnie aby się nie zastanawiać przyjałem swoją metodę pomiaru:
odmierzona ilość oleju, zalanie na zimo i sprawdzenie przy zakręconym korku na zimno. oczywiście jeżeli ktoś chce np na ciepłym i nie wkręcając korka to jego brocha. najważniejsze aby zacząć porównanie mając pewność, że ilość oleju jest właściwa. wtedy metoda nie będzie miała znaczenia, ważne aby wykonywać ją w tych samych warunkach i tym samym sposobem. dla mnie to wygoda - przed jazdą moto do pionu, wykręcam korek patrzam i sruuuu dzida
#7 |
Motocykl: RD07a
Przebieg: 43k+
![]() Online: 3 tygodni 3 godz 22 min 21 s
|
![]()
W instrukcji (do sciagniecia z forum) stoi jak byk:
rozgrzac silnik 5 minut, zgasic, wykrecic korek, wytrzec bagnet, utrzymujac moto w pionie wetknac korek z bagnetem _nie_wkrecajac_, oblukac poziom oleum, ktory powinien byc pomiedzy min i max*, uzupelnic ewentualnie, wkrecic korek i jezdzic! *czyli sie sytuowac od dolnej do gornej granicy stanow srednich ![]()
#8 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2009
Miasto: Siedlce okolice
Motocykl: Iz49, K750,XT350,MZ,SHL,WSK
![]() Online: 6 dni 31 min 49 s
|
![]()
witam
mam takie pytanie dotyczace stanu poziomu oleju. zmnienilem na full syntetyk motul 10w40 300v ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Road legal
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Stolicstan
Motocykl: AT Rd07 93r mud fighter
Przebieg: kręcony
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 6 godz 5 s
|
![]()
Silnik nowy(ew. poskładany) 3,2 litra
wymiana oleju- 2,5 litra wymina oleju i filtra- 2,6 litra
Ostatnio edytowane przez Dzieju : 07.09.2010 o 15:02 |
![]() |
![]() |
#10 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Przebieg: IIszlif
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
Nowo składany silnik TEORETYCZNIE 3.2l oleju. Ostatnim razem mi się przelało o pół litra (nie wiem jakim sposobem
![]() ![]()
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Bagnet oleju | strobus1 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 19.03.2013 23:53 |
Poziom oleju - banał | tomozdyn | Regularne czynności serwisowe | 39 | 05.10.2012 23:00 |
Żłopanie oleju | visuz | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 24 | 04.10.2011 21:29 |
Bagnet oleju | Skydiverek | Regularne czynności serwisowe | 5 | 22.06.2011 20:45 |