![]() |
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: May 2015
Miasto: Wa-Wa
Motocykl: RD07
Przebieg: 88+
![]() Online: 19 godz 7 min 58 s
|
![]()
Hej
Od pewnego czasu miałem problemy z pracą silnika. Dzisiaj ładna pogoda więc postanowiłem się przejechać. Niestety w pewnym momencie silnik zgasł jak by zabrakło paliwa co już kilka razy mi się przytrafiło ;p. Po szybkiej diagnozie zauważyłem że to wina pompy paliwa. Do domu nie było daleko i jakoś dojechałem co chwilę musząc postukać w mechanizm pompy. W domu miałem zestaw naprawczy więc ja naprawiłem. Ale w środku poza standardowym połączeniem była Dioda BA 159. Zdjęcie w załączniku. Niestety przy wymianie się ona ułamała lecz bez niej też pompa pracuje. Pytanie po co ona była i czy mam ją dokupić i dolutować? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
![]()
Dioda zmniejsza iskrzenie na stykach, dzięki czemu pompa dłużej pracuje.
Warto dodać. Warto też zrobić włacznik pompy na guziczku aby po długim postoju (albo glebie) napompować gaźniki manualnie, a nie męczyć rozrusznik 10 sekund (pompa działa tylko na obracającym się silniku) Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Administrator
![]() |
![]()
Nowy mechanizm powinien ci podziałać ok 80tyskm .
Sam zdecyduj czy ci dioda potrzebna która może wydłuży działanie styków a może nie , nikt nie zrobił porównań w laboratorium. Co do włącznika to i owszem to powinien mieć każdy.
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Kaju jaki masz obecnie przebieg
![]() BTW to jest Afra ode mnie ![]() Ja wsadziłem diodę własnie BA159 do pompy jak miała ok. 80tys. P.S. na 80tys. to wystarczają oryginalne styki pompy...jak te z Tourmaxa starcza na 40tys. To bedzie dobrze. Kaju jak chcesz diode to wpadnij do mnie to Ci dam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() Zarejestrowany: May 2015
Miasto: Wa-Wa
Przebieg: 88+
![]() Online: 19 godz 7 min 58 s
|
![]() Cytat:
![]() to na wiosne :P |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
Styki OEM pompy z RD03 po ok. 80tys.
Bedzie wstawiana dioda ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
![]() Online: 6 miesiące 2 tygodni 2 dni 17 godz 42 min 54 s
|
![]()
Moje pompa po odiskrzeniu jest ze mną
![]() Wiem, zawsze można wymienić, ale od pamiętnego 23.09 2008 zaglądałem tam może ze 3razy. Zaraz po wyrzuceniu słynnej kostki i zlutowaniu upalających się trzech kabelków, odiskrzenie pompy jest dla mnie na drugim miejscu przydatnych ingerencji w motura. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Administrator
![]() |
![]()
O i to jest informacja praktyczna a nie teoretyczna.
![]() |
#9 |
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Przebieg: ∞
![]() Online: 9 miesiące 2 tygodni 6 dni 6 godz 47 min 41 s
|
![]()
Kiedyś dawno temu w takim pytaniu pisało się że ta dioda odbiera takt pompy z iskry przy obrotach powyżej 5500 i jej brak powoduje nadpalenia zaworów i świec. Tak długo to się działo aż pytający poczuł dziwne pieczenie
![]()
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
![]() Online: 6 miesiące 2 tygodni 2 dni 17 godz 42 min 54 s
|
![]()
Coś w tym jest. Ale, kto tu jeździ powyżej 5500 obrotów.
Ważniejsza jest kwestia bezpieczeństwa: W silniku-gdzie są grube, żelazne ścianki i maleńka dawka paliwa, iskra powoduje wybuch i pracę silnika! W pompie jest przecież dużo tego paliwa, ścianki cieniutkie i plastikowy dekielek, gumowe przewody! I jest taka sama iskra!!! Resztę dopowiedzcie sobie sami. Znaczy u niektórych jeszcze jest. Ja odiskrzyłem magiczną płytką od R2D2, która połyka iskrę wyzwalając impuls elektryczny wysyłany przekaźnikiem do akumulatora doładowując go. Wizualnie miga wtedy niebieska lampka led w woltomierzu. Po tym wiem, że pompa działa. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Brak napięcia na pompie paliwa | janeksok | Układ elektryczny i zapłonowy | 2 | 30.12.2011 22:11 |
zmiana styków w pompie + montaż płytki | sebol | Uklad paliwowy i wydechowy | 11 | 13.05.2010 14:14 |