![]() |
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Witam!
Że oryginalne pompy bez płytki R2D2 się psują to wszyscy wiedzą. Mi się pompa psuje inaczej niż wszystkie - otóż jakieś 300km po wymianie zaczęły się objawy następujące: szarpanie, twarda praca, po odpuszczeniu gazu i dodaniu zadławienie na około 1,5sek. Jak nic objawy niedoboru paliwa... Pomyślałem że to jakiś syf w baku lub coś - bo przecież pompa ma nowiutkie styki. Poza tym wszystko wskazywało na to że pompa pracuje poprawnie. A jednak...podmieniłem na drugą - objawy ustały, wszystko jest OK. Czyli...pompa działa ale pompuje za mało paliwa ![]() Pozdrawiam zimny |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Administrator
![]() |
![]()
Ostatnio kolega miał podobny problem , w 07a oczywiście ,mimo założenia nowych styków pompa odmawiała współpracy.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 19.06.2012 o 08:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Zmienił pompę?
Mam teraz drugi oryginał założony ale w rezerwie nową mikuni.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: WROCŁAW
Motocykl: RD07
![]() Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
|
![]()
Może przewody elektryczne w pompie uciskają na kowadełko styków. Mogły się źle ułożyć po założeniu dekla.
Jeśli membrana jest ok, to obstawiam na jakiś banał. Warto też sprawdzić stan kostki do podłączenia pompy. R |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Bielsko Biała
Motocykl: TA 600/rd03
Przebieg: 48ooo
![]() Online: 2 miesiące 4 tygodni 9 godz 36 min 57 s
|
![]()
Miałem podobny objaw ostatnio. Styki profilaktycznie wymieniłem przed feralnym wyjazdem na Izimeeting na nowe z Larssona. I motor zdechł 30 km od Bielska. Pół dnia kombinowałem co jest nie tak- w końcu to nie pierwszy raz wymieniam! Nie ma tu przecież jakiejś filozofii. I nie doszedłem. Założyłem stare styki i pompa chodzi prawidłowo. To już któryś przypadek tego typu tu na forum. Może coś jest nie tak z tymi zamiennikami styków
![]() Czary kur...... czy co ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: wilidż Opole
Motocykl: CRF 1100
Przebieg: 0 kkm
![]() Online: 2 miesiące 2 dni 6 godz 21 min 25 s
|
![]()
Wczoraj wracam z Jury Krakowsko - Częstochowskiej i koło Lublińca afra zatrzymuje się. Myślę, pewnie paliwa brakuje, ale zrobiłem w sumie 235 km od tankowania. Hm
![]() ![]() Wrzucam na rezerwę, kręcę z 10 razy i zaskoczyło. Myślę dalej, że pewnie licznik w acewellu coś nie bangla, ale zajezdrzam na stację i dolewam tylko 12 litrów. Ki hu.... Błąd zrobiłem, że nie ściągnęłem wężyka z baku (przy pompie) przed tankowaniem i kranikiem na ON. Wiedziałbym wtedy, czy paliwo leci, czy nie lub czy pompka miała chwilową niedyspozycję. Trzeba będzie pompkę dzisiaj rozebrać i skontrolować. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
trampkarz emeryt
![]() |
![]() Cytat:
Mialem dokładnie identyczną sytuację. Po około 240km objawy braku paliwa. Lekki szok bo słyszałem że na przelotowym wydechu Afra może więcej palić ale żeby aż tak ![]() Na stacji dolałem 13l. Tyle że następnym razem zaczęło się pierd.......ć po 100km. Widzę że nie jestem osamotniony ![]() Pozdr zimny |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: wilidż Opole
Motocykl: CRF 1100
Przebieg: 0 kkm
![]() Online: 2 miesiące 2 dni 6 godz 21 min 25 s
|
![]() Cytat:
Pompę mam na przekaźniku i jest jeszcze opcja, że może przekaźnik miał chwilę słabości. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Miasto: Szczecin
Motocykl: CRF1100
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 12 godz 23 min 8 s
|
![]()
moja pompa wariuje i się przytyka przy dużych lub powtarzalnych skokach. np. na przy hopach co 2 m. ostatnio też zadławiała się też na podjazdach z bardzo dużymi kamieniami.
gdzie motocykl dużo skakał. nie wiem czy mają tak wszystkie wasze Afriki.?
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: WROCŁAW
Motocykl: RD07
![]() Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
|
![]()
Zimny, gdyby się Tobie chciało, to zamień styki z tej pompy co działa, do tej co wierzga. Potwierdzenie teorii o tym, że styki z larsona działają losowo, może być przydatne dla wszystkich. Jeszcze bardziej gdy zdiagnozujemy czym się różnią te które nie działają. Przed rozpakowaniem i zalutowaniem będzie można natychmiast reklamować.
R |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pompa paliwa. Za ile? | Pawel | Wszystko dla Afryki | 8 | 11.10.2011 12:31 |
Pompa Paliwa | Adagiio | Uklad paliwowy i wydechowy | 8 | 19.05.2011 11:40 |