|
14.03.2017, 09:39 | #1 |
Miasto: Orzesze
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 10 godz 31 min 28 s
|
Transalp - stuki (z okolic sprzegla) na luzie
Czesc,
Pisze co prawda na temat problemu w TA 1992 - ale AT z tego samego rocznika miala bardzo podobna budowe sprzegla (roznica jedyni w lozysku kosza) - bycmoze wiec ktos bedzie w stanie mi poradzic, Rok temu stwierdziem ze po zimie pojawily sie jakies dziwne stuki (metaliczne dudnienie) na luzie w moim TA (z wcisnieta klamka stuki cichna), Po otworzeniu pokrywy okazalo sie ze sprzeglo jest juz nie pierwszej swiezosci (lekko przytarte, chociaz tarcze cierne w dobrym stanie) - no i wymienilem je. Myslalem ze stuka tuleja kosza sprzeglowego (czesci 1,2,3 z rysunku ponizej) - na ktorej kreci sie zebatka oleju (przy wcisnietym sprzegle). Wyszlo tak z z pomiarow suwmiarka elektroniczna. Kupilem tulejke (150zl) no i tydzien temu zabralem sie do wymiany - okazalo sie jednak ze stara tuleja i nowa tuleja maja taka sama srednice zmierzona suwmiarka (czyli ze tuleja nie byla zuzyta). Obecnie zastanawiam sie czy wydac jeszcze 170 zl na zebatke i sprobowac ja wymienic. Z pomiarow wychodzi ze tulejki maja okolo (mozliwy blad pomiarowy) 31.94mm, zebatka 32.06-08mm - czyli 0.12mm roznicy. Ciezko to dobrze zmierzyc - szczegolnie srednice wewnetrzna zebatki. Czy ktos bylby w stanie z wlasnego doswiadczenia (czyli udalo sie usunac stuki) poradzic czy problem rzeczywiscie lezy w tulejce/zebatce ... czy moze cos innego - na przyklad te nieszczesne sprezyny (nie wierze ze tak stukaja). |
14.03.2017, 09:55 | #2 |
Michał
Miasto: Siedlce-Warszawa
Motocykl: RD07a
Przebieg: do neg.
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 35 min 31 s
|
Rozumiem że czytałeś zylion postów o klekoczącym sprzęgle, koszu, sprężynach, tulejkach, które to posty możesz znaleźć w tym dziale? To naprawdę temat o którym napisano sporo. Zacząłbym od tego.
Edyta: choćby http://africatwin.com.pl/showthread....highlight=kosz Ostatnio edytowane przez Mhv : 14.03.2017 o 09:58 |
14.03.2017, 22:01 | #3 |
|
Czesc,
Oczywiscie ze czytalem ... Po prostu nie wierzylem ze to moze byc wina tych sprezyn ... - szczegolnie ze co najmniej polowa ludzi ktorzy probowali je wymienic ostatecznie wracala do puntku wyjscia. Moze jedyne co zostaje mi to uwierzyc, Same sprezyny dzwonia troche - maja luz, ale lekkie dzwonienie nioslo sie jako metaliczne dudnienie na zewnatrz ? Co innego dylajacy sie na wszystkie strony kosz - myslalem ze tak nie powinno byc, dlatego tez wymiana tuleji i zebatki (zebatki nie wymienilem na razie), |
14.03.2017, 22:07 | #4 |
lekko dzwonią razy (X) rpm dają niezłego dzwona
14.03.2017, 22:20 | #5 |
Miasto: Dubiecko
Motocykl: Ktm620sx, RD07a
Przebieg: 67
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 6 godz 12 min 39 s
|
Zobacz jakie masz wcięcia (odciski) po tarczach na koszu. Może to jest przyczyną stukania.
|
14.03.2017, 22:50 | #6 | ||
Cytat:
Cytat:
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|||
14.03.2017, 23:03 | #7 |
Miasto: Dubiecko
Motocykl: Ktm620sx, RD07a
Przebieg: 67
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 6 godz 12 min 39 s
|
Chyle czoła, ma kolega rację. Nie doczytałem
|
15.03.2017, 09:13 | #8 |
|
Wciecia na zdjecia wygladaja na duze ... w rzeczywistosci jednak sa to tylko "odciski" - nie sa glebokie i nie o ostrych krawedziach, tarcze spokojnie moga sie poruszac,
Dudnienie jest z czestotliwoscia okolo 3-4 razy na sekunde, Mysle ze moze sie niesc dzwonienie tych sprezyn - jednak jak trzymam kosz i szybko poruszam nim to wysokosc dzwieku jest zupelnie inna (wyzsza ...dzwoni). Zuzyte sprezyny moglyby powodowac jakies stuki samego kosza (jak jedna tarcza obraca sie wzgledem drugiej przy obciazeniu) - musze to sprawdzic. W sumie dziwne by to bylo bo pod obciazeniem z zebatki walka sprezyny caly czas powinne byc scisniete. Czy u was tez kosz dyla sie w jedna i druga strone ? ... teraz sie zastanawiam i chyba popelnilem blad - stwierdzilem ze sie dyla bez zamontowanych sprezyn - a jak zamontuje sprezyny to one docisna czesci 8-23-2-1-3 do lozyska walka skrzyni biegow i nie bedzie sie kiwal. |
15.03.2017, 23:06 | #9 |
|
Okazuje sie ze rzeczywiscie kiedy tarcze i sprezyny sa zalozone to kosz jest usztywniony - nie kiwa sie na boki,
Ma jedynie luz ok 0.5 mm wzdluz walka skrzyni biegow - co wynika z dlugosci tulejki, i chyba tak to ma byc - musi miec luz zeby obracac sie na tulejce przy wcisnietym sprzegle, Moim zdaniem troche zbyt duzy luz. No i nie wiem co jest powodem tych stukow - wymiana tulejki to slepa uliczka, ... zostaje mi zostawic to w spokouju (nie bede roznitowywal kosza, bo z tego co czytalem to nikt go maszynowo nie zanituje z powrotem) - no chyba ze dzwignia zmiany biegow tak stuka, Jezeli ktos mialby jeszcze pomysl - prosze o rade, Mariusz |
15.03.2017, 23:45 | #10 |
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 6 godz 44 min 56 s
|
Sprężyny nie stukają ponieważ poddają się sile odśrodkowej ....problem leży w luzie , który powoduje niewyważenie .
|
|
|