|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
09.09.2010, 15:54 | #1 |
ratownik
Miasto: Katowice
Motocykl: RD07
Przebieg: 72800
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 dni 1 godz 57 min 3 s
|
Grzana manetka rozgrzewa się pomimo wyłączenia!
Witam ponownie!
Mam taki problem. Będąc na wyjeździe w sierpniu, spalił mi się regler towarzyszyło temu popalenie żarówek, wygotowanie baterii i rozgrzanie się lewej manetki, pomimo włączenia. Bezpiecznik 5 jest cały. Wracając wyciągnąłem bezpiecznik by nie narażać się na awarię. Dzisiaj założyłem go ponownie, zapaliłem motocykl i manetka się rozgrzewa sama, panel manetek jest wyłączony. Padły manetki zupełnie? czy coś mogę naprawić?Prawa manetka jest chłodna normalnie. pozdrawiam i zróbcie burzę muskóff |
09.09.2010, 16:35 | #2 |
Gość
Online: 0
|
|
09.09.2010, 17:01 | #3 |
Administrator
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 6 dni 9 godz 34 min 33 s
|
Albo poleciał sterownik manetek. Nie znam się ale gdyby to było zasilanie to włączałyby się chyba obie?
pozdr, laska |
09.09.2010, 17:52 | #4 |
co to za manetki jeszcze powiedz.
matjas
09.09.2010, 18:39 | #6 |
jak dla mnie padł regulator manetek - pewnie dostał za dużo prądu i coś się popierdzieliło w jakimś tranzystorze czy coś i jest zwarty przez cały czas. nie jestem elektronikiem ale jak dla mnie to raczej rzecz nienaprawialna - nie warto zachodu... przelutowywałem kiedyś Bajraszowi starszy panel sterowania Oxfordami /taki z folijką a nie z guzikami jak teraz/ bo nie działało i nie było tam żadnego opisanego /brandowanego/ układu. To dodatkowo może utrudnić wymianę uszkodzonego elementu - a jeśli nie będzie wiadomo co to za element to będzie trudno go zdiagnozować...
na Twoim miejscu, bo przecie nie sztuką jest kupić nowe manetki, poszukałbym na allegro używek jakichś saito czy coś... i kupił sam sterownik. bywają takie deale - pamiętam, że kiedyś koleś sprzedawał na pniu chyba z 6 kompletów różnych manet. lub... ew wstaw włącznik przed tą niewyłączalną manetkę i pamiętaj o tym, że trzeba ją wyłączyć. nawiasem - nigdy przy podłączaniu szpejów do moto nie bawiłem się we wlutowywanie gdziekolwiek bo się na tym nie znam aż tak /tak uważam/. i zawsze podłączałem wszystko przez przekaźnik. trochę więcej roboty ale masz na zawsze węzeł zasilający odłączany przy wyłączeniu zapłonu/świateł i może jeśłi manetki dają się sterować temperaturowo i obydwie grzeją tak samo na 1,2,3,4 to może wrzuć przekaźnik i będziesz miał z bańki. pozdrawiam matjas
09.09.2010, 20:53 | #8 |
Gość
Online: 0
|
moge podpowiedziec swietny patent, ktorego uzywalem w wyprawowym patrolu: hebelki z helikopterow. To obsluguje 20-30A przy 36V, wiec mozna sobie takie cos wpiac bez przekaznika. W patrolu wlaczalem tym wentylatory elektryczne po przerobce, elektrownie na dachu (skromne 400W), swiece zarowe (rowniez po wywaleniu przekombinowanego sterownika). Dzialalo, nie klekalo mimo moczenia.
|
09.09.2010, 20:57 | #9 |
|
Tylko podpowiedz, gdzie to dostać?
Ok, dzieki sneer, wydawało mi sie, że to będzie bardziej skomplikowane.
Navigare necesse est vivere non est necesse. Ostatnio edytowane przez MaRP : 09.09.2010 o 21:17 Powód: Odpowiedź |
04.03.2011, 10:20 | #10 |
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 39 min 28 s
|
Podepne sie pod temat.Jak wam padaja manetki to jak sie ich pozbywacie z kierownicy?Macie jakis patent czy czysta przemoc jest rozwiazaniem?
|
|
|