![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 5 miesiące 1 dzień 2 godz 50 min 6 s
|
![]()
Dziś postanowiłem założyć koła.
Generalnie zdjęcie i założenie kół nie stanowi problemu. Przednie koło. Należy odkręcić na prawej ladze 4 nakrętki 10, które przytrzymują oś U mnie na zdjęciu są dwie, ale wierzcie na słowo u Was są 4 ![]() ![]() Następnie odkręcić samą ośkę, wysunąć ją i załatwione. Po lewej stronie na ośce jest tuleja a po prawej ślimak czy jak to nazwać od prędkościomierza. Zakładanie jest sprawą odwróconą. Należy uwagę zwrócić na położenie ślimaka. Rant na ślimaku powinien być POD takim wystającym czymś z lagi ![]() ![]() ![]() Tylne koło. Tu sprawa jest prostsza. Odkręcamy nakrętkę od ośki, wyciągamy oś i po sprawie ![]() Z ośka wypadną 2 krzywki do naciągu łańcucha, 2 tuleje dystansowe i podkładka pod nakrętkę. ![]() Jak już koło jest zdjęte warto zajrzeć do elementów tłumiących, resorujących czy tam jak się one nazywają ![]() Nie ma potrzeby odkręcać zębatki od koła. cały element jest tylko wciśnięty Jeżeli któraś z 5 gum jest pęknięta na przewężeniu to należy wymienić wszystkie 5. ![]() U mnie do wymiany był jeden simmering. ![]() Zastanawiam się czy to jest oryginał. ma taki dziwny niespotykany rant. ![]() Może ktoś wie. Poza tym może ktoś zna wymiary tego uszczelniacza. Na nim był tylko napis NOK AE1313H. Żadnych wymiarów. Teraz do problemów ========================== Zastanawiam się, czy montowanie przedniej osi do prawej lagi jest dobrm rozwiązaniem. Raptem cała konstrukcję utrzymują 4 nakrętki, które są przykręcone momentem 12Nm, czyli żadnym. Po zdjęciu elementu tak naprawdę wszystko może się rozlecieć ![]() Ciekawi mnie również sposób w jaki mam wiedzieć czy prawa laga jest dobrze ściśnięta do "ślimaka" ![]() Na upartego prawa laga może się przesuwać po ośce jeżeli 4 nakrętki nie bedą mocno dokręcone. A nie będą bo mają moment 12Nm No i jeszcze jedna niespodzianka mnie spotkała. Przy dokręcaniu zaciskow do lagi (moment 30nM) śruba strzeliła i tyle. Czy kupować oryginał w Hondzie czy tez dać zwykła 8 z marketu? Ostatnio edytowane przez 7Greg : 27.02.2009 o 03:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Ech jak zwykle sie chce czytac Twoje posty - konkret i ze zdjeciami
![]() Godne podziwu |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kierowca bombowca
![]() |
![]()
Na marketowych bym nie polegał, bo to najczęściej szajs z marnego materiału i pewnie wytrzymałość żadna.
![]() |
#5 | |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]() Cytat:
Honda przesada, ale kup śrube cechowaną min 8.8 lub mocniejszą. i na pewno wystarczy Co do sposobu skrecania lagi, to te 4 srubki tylko popuszczasz, ośke przekladasz przez powstałe ucho zakrecasz momentem jak w Heynesie i dociągasz 12Nm kazdą z tych nakretek szpilek. Razem maja 48Nm na takiej powierzchni to naprawde sporo jest.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) Ostatnio edytowane przez Dzieju : 18.08.2012 o 22:48 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 57 min 58 s
|
![]()
Podobno najpierw dokręca sie górne śruby a na dole zostaje mała szpara.I szparka ma być!!!(na dole rzecz jasna)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
![]() Online: 5 miesiące 1 dzień 2 godz 50 min 6 s
|
![]()
No tak, ale czy przy dokręcaniu tych śrub powinienem lagę dociskać do ślimaka? Czy też może zostawić jak jest?
![]() Jak nie dociskam to jest tam przerwa Ostatnio edytowane przez 7Greg : 27.02.2009 o 03:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Miasto: Gdańsk okolice Przyjaźń
Motocykl: RD04
Przebieg: wysoki
![]() Online: 2 tygodni 16 godz 1 min 9 s
|
![]() Cytat:
ostatnio po szybkim składaniu na wyjazd docisnełem ciut za blisko ślimaka i śryby z tarczy choć mało wystają zaczeły ocierać o zacisk ![]() ośka daje stabilizację poprzez rant od strony ślimaka koło nie pływa a tu wystarczy popatrzeć od frontu czy szczelina jest podobna z lewej jak i prawej szpilki jak wylazły to wkręcałem na klej do gwintów nie jest dobrze je często wykręcać bo w szajs AL siedzą pozdrówki
![]() |
![]() |
#9 |
heu ?
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
|
![]()
Z moich doświadczeń:
Mocowanie na 4 śruby jest wystarczająco mocne, ale pod te śruby warto dac klej do gwintów (w warunkach polowych można użyc lakieru do paznokci - tylko ostrożnie bo właścicielka może gryźc i kopac) Oś wkręcasz aż ślimak będzie się obracał z lekkim oporem (w granicach tych dwóch wystających dynksów). Pozdrawiam newrom |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
heu ?
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
|
![]() Cytat:
Zresztą nie idzie o ilośc wystających cycków tylko o to żeby nie wkręcac oski za mocno. Co do simmeringu to może byc zwykły, bez rantu. On ma uszczelniac i tyle ![]() Pozdr newrom PS. Za pierwszym razem jak skręciłem przód pod okiem doświadczonego kumpla z siłą która była wystarczająca to bałem się szybciej jechac zeby mi koło nie odjechało ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Koła | Pawel | Hamulce, kola, opony | 18 | 14.03.2012 03:43 |
Tuleje osi koła PiT | BLOB | Wszystko dla Afryki | 4 | 13.02.2012 20:07 |