|
Kaski kaski, gogle, itp. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
09.10.2015, 16:24 | #1 |
Moderator
|
Sierra oneal, LS2 Easy, Caberg Duke, Hjc is-max 2, airoh Mathisie, HJC R-PHA
Wiosną się nie udało kupić kasku ze względu na mój nietypowy łeb. Rozmiar mam XL lub XXL, ale problem raczej w kształcie głowy - trójkątna podobna do znaku "ustąp pierwszeństwa")) Widać na zdjęciu - załącznik. Mierzyłem różne i większość mocno uciska mnie w tył głowy. Nie pasował m.in. Acerbis Active i jego pochodne oraz wiele innych modeli - nazwy wyleciały....
Kolejną próbę podjąłem dzisiaj odwiedzając 3 sklepy w Poznaniu. Jeżeli ktoś ma podobny łeb to może ta informacja się przyda, bo frustrujące jest, że niektórzy sprzedawcy nie wierzą, że kask ciśnie zakłądając największy nawet numer. Głowa: Mierzone kaski: Wrażenia: Założenia: kask miał być szczękowy i cena miała być umiarkowana, choć przy kupnie na kilka lat mógłbym trochę dołożyć gdybym popadł w zachwyt. 1. LS2 FF370.1 EASY WHITE - widać, że tanio. Słabsze wykonanie i materiały w porównaniu z innymi. Dla mnie za płytki - za krótki z tyłu. 2. CABERG DUKE METAL WHITE – szczęka, banda, pin lock, homologacja na jazdę z otwartą szczęką. Świetne wykonanie, głęboki, wygodny. Na moją trójkątną głowę pasował idealnie nawet w rozmiarze L. Najlepszy z mierzonych dzisiaj i po selekcji wiosennej. 3. CABERG DUKE SMART BLACK – j.w, ale bez pin locka. 4. HJC IS-MAX II Black – podobny do CABERGA, ale gorszy. Nie ma kołnierza pod brodą i jakiś taki „rozlatany” i bardziej prymitywny w stosunku do pkt. 3, 5. Shark Openline – z blendą, głęboki, bez kołnierza uszczelniającego, główna zaleta, że pasował na moją głowę. Bez szału. Jest po prostu. 6. Airoh Mathisse RS X – pasował, gorszy od 3 i 5. Podobny do 5. 7. HJC R-PHA Max Evo – a co mi szkodzi przymierzyć kask za 1800 PLN (była promocja na 1399 w mxlife) - i tak bym nie kupił, ale co tam. Ma opcję dokupienia blutooth. Pasował na moją głowę. I tyle. Dla mnie słabizna – Caberg Duke Metal White jest lepszy. Ten nie wart tej ceny, chyba że ma jakieś super systemy, o których nie wiem... moja głowa i oczy tego nie zauważyły. 8. Onea’l Sierra – co tu dużo mówić. Chciałem kupić szczękowca, a kupiłem enduro z szybą i blendą. Idealny, świetnie leży, głęboki. Wygrał. Gdym go dzisiaj nie znalazł to miałbym CABERG DUKE METAL WHITE. Może się komuś przyda powyższe porównanie. Nie mówię tutaj nic o wrażeniach podczas jazdy - hałas, wentylacja … jedynie subiektywne sklepowe odczucia – a z tym jak wiadomo „jeden woli córkę a inny teściową”)
26.07.2017, 15:17 | #2 |
Miasto: warszawa / siedlce
Motocykl: RD03
Online: 1 tydzień 3 dni 11 godz 18 min 33 s
|
Przydaje się :P
|
26.07.2017, 15:32 | #3 |
Miasto: Krasne koło Rzeszowa
Motocykl: RD04
Przebieg: 99 999
Online: 3 tygodni 23 godz 33 min 29 s
|
Super zestawienie, brawo.
Mam Onel'a i jest najbardziej kozacki z wyglądu, choć strasznie głośny. Trafiłem Nexx Xd.1 w dobrej kasie i ten kask najlepszy na razie. Mierzyłem tego chyba Caberga, ale jakiś model jeszcze z daszkiem i szczęką i ....nie podszedł mi, taki jakiś dziwny z wyglądu. Może dlatego, że nie jestem przekonany do szczękowców.
03.08.2017, 22:55 | #4 |
Miasto: Wroclaw
Motocykl: RD04
Przebieg: 40.000
Online: 3 miesiące 2 dni 18 min 10 s
|
Po pierwszych dwóch zdaniach i zerknięciu na obrazki kasków od razu wiedziałem ,że będzie oneal👍👍👍👍
04.08.2017, 00:00 | #5 |
Moderator
|
już dwa lata minęły... sierra zaliczyła nordkapp oraz azję środkową... ja zadowolony bardzo jestem... gdzieś jednak pękła mi ta czarna część/kratka przykręcana na wysokości ust ... może ktoś wie czy można to gdzieś dokupić...
04.08.2017, 09:44 | #6 |
Gość
Online: 0
|
Ja gubię z kolei zatyczkę na górze - napisz do sklepów, które handlują. Mnie sprzedawali kilka razy części zamienne.
|
04.08.2017, 14:23 | #7 |
Moderator
|
Możesz podać gdzie kupowałeś części? Szybę kupiłem w hard-enduro.pl - innych części brak u nich...
04.08.2017, 14:59 | #8 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
sebastianbialynicki@enduro-cross.pl |
|
10.08.2017, 13:33 | #9 |
Miasto: warszawa / siedlce
Motocykl: RD03
Online: 1 tydzień 3 dni 11 godz 18 min 33 s
|
Miałem HJC IS-MAX2 i według mnie jest dużo lepiej wykonany od Caberga oraz ma zamykany wlot powietrza z przodu oraz lepiej działające zamykania szyby, szczęki i całego kasku. Wszystko działa lekko i precyzyjnie i nie jest tak wrażliwe na obicia upadki. W przypadku Caberga nie można zamknąć przedniego wlotu powietrza Jest zawsze otwarty.
|
04.08.2017, 14:21 | #10 |
Miasto: Szczecin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: rośnie
Online: 2 miesiące 6 dni 22 godz 16 min 19 s
|
I u mnie przyszedł czas na nowy kask.
Czy ktoś może użytkuje HJC R-PHA MAX EVO? Jakie wrażenia? Warto? Szczególnie chodzi mi o głośność i wentylację. |
|
|