|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
12.08.2008, 10:55 | #1 |
status-TAK stan cywilny-TAK....
Miasto: Mikołów
Motocykl: BRAK
Przebieg: Tak,
Online: 3 tygodni 1 dzień 11 godz 47 min 46 s
|
Czy zna ktoś serca z allegro?
Witam Was!
Stoje przed dylematem remontu silnika lub kupna używki. Robiąc kalkulacje w optymistycznej wersji wychodzą mi kwoty w jakich można dostać już używany kpl. silnik. Jest tylko ale.... Jaki stan, nie chce się wrypać w jakąś oliwiare, albo zakatowany wałek zdawczy itd. Dlatego pytanie czy zna ktoś silniki które pojawiły się na allegro? |
12.08.2008, 13:10 | #2 |
Miasto: Gorzkie Pole/k.Poznania
Motocykl: xl883 Iron
Online: 5 dni 8 godz 38 min 19 s
|
Był taki jeden spod Poznania ale do rd07. gadałem z gościem i mówił że silnik ok wyjęty ze sprzęta nierejestrowalnego o przebiegu ok30-40kkm.
całkiem niezły. było kompletny, tyle że bez gaźników, który poszedł rok temu. Poszukaj może jeszcze jest...
12.08.2008, 15:02 | #3 |
...już nie taki świeży
Miasto: Pawłowice - okolice
Motocykl: 1090R; 350EXC; 690R;
Online: 2 miesiące 1 tydzień 6 dni 16 godz 9 min 45 s
|
Vooytas - mam ten sam dylemat i dochodzę do wniosku, że jak koszty są porównywalne to chyba lepiej zrobić remont niż kupować. Wymienie talie i wiem co jest grane, a przy zakupie silnika cholera wie co wyskoczy po np. 1000 km. Tyle że jak sie zdecyduje to leci wszysko - uszczelniacze, łańcuszki rozrządu, wałek zdawczy, pierścienie i inne duperele typu uszczelki.
Jedyny problem który mnie męczy to, kto mi to zrobi - PORZĄDNIE ? |
12.08.2008, 15:55 | #4 |
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 51 min 11 s
|
Bartol...fabryki nie poprawisz...niestety...lepiej miec rzeczywisty przebieg 50000 niz zero po remoncie...tylko zeby był ten przebieg....
|
13.08.2008, 00:05 | #5 |
E...... bez przesady Puszek wiele rzeczy można poprawić po fabryce Skorygowanie kanałów dolotowych polerka denka tłoka zaworów prowadnic i wiele innych AT to nie F1
|
|
13.08.2008, 08:23 | #6 |
Najlepszy mechanik afrykowy na ulicy Leopolda Lisa Kuli w Krakowie;-)
Miasto: Krakuf
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 dzień 13 godz 44 min 40 s
|
Kazmir? a jeździłeś kiedyś japonią po generalnym remoncie?
Pan honda dobrze obmyślał swoje konstrukcje coby ich nie trzeba było poprawiać. wady produkcyjne faktycznie można usuwać...ale chyba raczej nie w japońskich silnikach. i tu zgodze się w 100% z Puszkiem, lepiej wsadzić orginał po50 tyś. niż remontować swój...wiem to z punktu widzenia kolesia co pracuje w serwisie:-) motocykle to nie samochody!!!!!!! jest to zupełnie inna technologia i nie pisze że tego sie nie da remontować bo sie da. ale sens jest składania TYLKO na nowych orginalnych częściach pakowanych w woreczkach z napisem honda.a to już nie lada wydatek. i trzeba jeszcze znaleść mechesa który nie spartoli roboty....i w takim wypadku silnik za 16-18stówek wydaje się dość sensownym rozwiązaniem, jeśli się tylko go dobrze obejrzy. ale to tylko moje skromne zdanie. i pytanie: co chcesz tym osiągnąć? i jak powiedział ktoś mądry: "AT to nie F1"...tu sie nie walczy o każdego konia mechanicznego ani czas na okrążenie:-) nie trzeba poprawiać fabryki ;-) Ostatnio edytowane przez Dzieju : 13.04.2013 o 07:35 |
13.08.2008, 10:15 | #7 | |
heu ?
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
|
Cytat:
Problemem jest oczywiście znalezienie mechanika co to dobrze zrobi. A jak sobie przypomnę przygody kumpla z zakupami silników do CXa to mi się odechciewa używek pozdr newrom
14.08.2008, 00:45 | #8 | |
Cytat:
Jeśli masz silnik na stole to dla czego nie wsadzić trochę serca w to co robisz (a robisz to dla swojej królowej nie teściowej) Zalety remontu to pewność na czym stoisz. Możesz dotrzeć zawory wymienić łożysko które ci się niepodobna itp…Kupując silnik używkę jest prościej i taniej pod jednym warunkiem że to nie mina A nawet jeśli jest w porządku to podczas jazdy myślisz sobie jak tam rozrząd a może sprzęgło coś nie tego….bo nie wiesz co w środku się kręci Jeśli chodzi o pana Hondę to taki drobiazg jako przykład czemu nie wsadził małego magnesiku w korek spustowy oleju. Wiem o tym że AT to nie ścigacz ale jeśli coś można poprawić to czemu nie popatrz ile radości z tych przeróbek i upiększeń mamy na forum Ostatnio edytowane przez Kazmir : 08.09.2008 o 23:05 |
||
13.08.2008, 14:45 | #9 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 10 godz 4 min 32 s
|
przy kupowaniu silnika 50% zwracasz uwagę na silnik a 2gie 50% na sprzedającego !!
|