![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Zaniemyśl
Motocykl: RD07
![]() Online: 2 dni 6 godz 22 min 52 s
|
![]()
Witam!
Panowie mam mały problem z moją "Lalą". Mianowicie gdy jadę ok 90km/h i więcej sprzęt zaczyna mi falować nie regularnie, tak jakby lekko przerywa. Dzieje się to tylko przy prędkości powyżej 80km/h i w momencie utrzymywania stałej prędkość, przy przyspieszaniu idzie jak po sznurku. Czasem ma lekką dziurę w gazie. Razem z kolegą zaczęliśmy badać temat. Rozebraliśmy sprzęt i wyrzuciliśmy stare przewody od alarmu i olejarki. Nadal coś nie pasuje sprawdziliśmy odpowietrzenie baku niby wszystko ok, nawet korek wlewu rozebrany i przeczyszczony. Filtr powietrza nowy, paliwa też, regulacja i czyszczenie gaźników zrobiona była w styczniu. Powoli brakuje mi już pomysłów. Mam nie oryginalną pompę podciśnieniową ale nie powiem jakiej marki bo nie wiem. Poprzedni właściciel ją montował. Sprzęt jest z 1994r ma przejechane ok 120tyś km. Mam tylko nadzieję, że to nie moduł. Miał już ktoś taki problem? Pomóżcie proszę! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
22.10.2006, DTN :)
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
Masz sprawny termostat? Mi i jednemu znajomemu tak falowała, jak był niesprawny termostat i w zimne dni była niedogrzana.
![]() |
#3 |
|
![]()
Tego nie sprawdzałem, ale rzeczywiście w zimniejsze dni tak jakby objawy się nasilały. Dzięki sprawdzę to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
Może to nietypowe i baaaardzo mylne spostrzeżenie ale.... sprawdź akumulator...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 1 godz 13 min 57 s
|
![]()
Sprawa nie jest prosta. Dotyczy wielu gaźnikowców.
Dodam, że mój nowy trampek też tak miał i na gwarancji szwędał się po kilku warsztatach w Niemczech i tak do końca to nikt go nie wyleczył. Gaźniki niestety lubią mieć szybki przelot powietrza przez gardziele. Przy pewnych obrotach powstaje w układzie dolotowym fala stojąca lub inne dziadostwo o falowym charakterze. Nie znam gotowego rozwiązania. Oczywiście najpierw czyszczenie i synchro gaźników. Potem można pobawić się w modyfikację airboxa itp. Trudny temat, tym bardziej życzę powodzenia.
![]() |
#6 |
|
![]()
Akumulator wydaje się być sprawny. Jest pełen elektrolitu, klemy przesmarowane, zimą był w ciepłymi suchym miejscu podłączony pod prostownik. Kwestia jest taka, że problem pojawił się po zimie czyli po sprawdzeniu luzów zaworowych, czyszczeniu i synchro gaźników i montażu gniazdka zapalniczki. Fakt, raz ją wyprowadziłem na pole
![]() W piątek usiądziemy z kumplem w garażu i sprawdzimy wszystkie sugestie. Dziękuję za dotychczasową pomoc ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Mizerna Kruszynka
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Lusk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 110 tys
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
![]()
Sprawdz czy przewody podcisnieniwe (t ktore ida do glowicy silnika) Czy nie sa skruszale i nie biora "lewego powietrza". Porzycz tez od kogos pompe normalna elektryczna ktora pewnie dziala i zrob z tym test. Eliminiuj po kolei mozliwosci. Powodzenia i napisz jak zwalczysz gnoja.
-Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
|
![]()
1.
Linka sprawdzona- wszystko ok
2. Cytat:
![]() 3. Cytat:
4. Cytat:
Pozostaje opcje do sprawdzenia 5. Cytat:
Konkretnie to "falowanie" przypomina raczej "lekkie muśnięcie" klamki przedniego hamulca.(tarcza raczej krzywa nie jest bo było to regularne a w tym przypadku tak nie jest) Co ciekawe w ciepłe dni jest to trudniejsze do wykrycia, ale w ten weekend się przejechałem i z każdym kilometrem było gorzej. Elektryki tak do końca wykluczyć nie mogę. Gdyż jak pisałem wcześniej spędziłem trochę czasu nad przywróceniem instalacji choć trochę fabrycznego wyglądu. Niestety mój poprzednik elektrykiem raczej nie był a z lutownicą to znał się chyba tylko z widzenia. Obawiam się, że trzeba będzie całą instalację wyjąć i przejrzeć. Będę zdawał relację na bieżąco ![]() Ostatnio edytowane przez blackcock84 : 14.05.2012 o 23:47 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
i tradycyjnie linki ssania sprawdz przy gaznikach czt wracają.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Stalowa Wola
Przebieg: 32000
![]() Online: 3 tygodni 4 dni 13 godz 42 min 6 s
|
![]()
Witam,
mojej Afryce dolegało coś podobnego. Przyczyna okazała się bardzo prozaiczna...poluzowana klema plusowego przewodu akumulatora. pozdrawiam Mirek |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Skrzynia dziwnie wyje po wymianie oleju | motomysz | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 2 | 12.04.2014 21:52 |
Zakup opon, a indeks prędkości S - H | adamsluk | Hamulce, kola, opony | 12 | 25.07.2013 13:41 |
Pyznać się kto to zna i przy jakiej prędkości :) | paku | Hamulce, kola, opony | 23 | 18.06.2011 13:57 |