![]() |
![]()
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: May 2011
Miasto: Rzeszów
Motocykl: XT 600E, NX250 Dominator
![]() Online: 1 tydzień 1 dzień 55 min 59 s
|
![]()
Witam,
Czy ktoś z was przekraczał granicę rosyjsko-mongolską w Taszańcie (Ulaan Bashin) motocyklem, rowerem, samochodem, z buta? Wszystkie portale mają tą samą śpiewkę: "Granicę rosyjsko-mongolską cudzoziemcy mogą przekraczać (samochodem, motocyklem, rowerem itp.) jedynie w miejsco.wości Altanbulag. Granicę rosyjsko-mongolską można również przekraczać w innych miejscach, lecz jest to dość długa i skomplikowana procedura: należy uzyskać specjalne zezwo.lenia, zarów.no od władz Federacji Rosyjskiej, jak i Mongolii, uprawniające do przekroczenia granicy w określonym miejscu, nie będącym międzynarodowym przejściem granicznym (np. Ulaan Bashin). Odradza się korzystanie z innych przejść granicz.nych niż Altanbulag, gdyż nie ma żadnej gwarancji opuszczenia terytorium Federacji Rosyjskiej i wjazdu do Mongolii (i odwrot.nie)." Ale jak jest w praktyce? Wybieramy się latem do Mongolii i startujemy na kołach z Nowosybirska... najwygodniej byłoby nam przekroczyć granicę w Taszańcie (Ulaan Bashin)... ale kochany wujek google trochę nas przestraszył ![]() Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje ![]() Pozdrawiam Ruda Ostatnio edytowane przez ruda : 04.01.2014 o 20:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Spokojnie, przekraczałem ją w 2006 roku samochodem, w 2012 znajomy też samochodem, a ostatniego lata Lupus na motongu. Szukaj raczej informacji o przejściu w Taszańcie (to samo od strony rosyjskiej).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Dzięki za odpowiedź, trochę mnie uspokoiłeś.
W treści zmieniłam nazwę przejścia jednak w temacie nie mogę. Pozdrawiam Ruda |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Za moich czasów przejście było zamykane w sobotę o 18tej, w niedzielę nie rabotajet. W święto naadam (11-12 lipca) też było zamknięte. Celujcie tak, by nie trafić w te dni, najlepiej z zapasem czasowym. Ja stałem na tym przejściu od soboty rana do poniedziałku wieczór
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]()
Wszytsko,co Mario mowi, zgadza sie
Nie zapomnijcie tez przerwie obiadowej, chyba od 12-14. Przejscie wtedy zamkniete. Trakt Czujski i Rosyjski Altaj to najladniejszy kawalek na naszej zeszlorocznej wyprawie do Mongoli Dzien po tym, jak wjechalismy do Mongoli wybuchla epidemia jakies zarazy w Ajmaku Bajanolgijskim i byly problemy z przekroczeniem granicy + kontrole przy wjezdzie do miast + desynfekcja itp. Liczcie sie z takimi zdarzeniami. Rzeki na polnocy potrafia byc rwace i glebokie,a gory sa wysokie i drogi trudne- to zupelnie inna mongolia niz stepy w jej srodkowej czesci. Mozna sie zdziwic.
![]() |
#6 |
|
![]()
Dzięki Mirmil, wiadomo, że na przejściu od Irkucka byłoby łatwiej ale właśnie zależy nam na tym żeby przejechać przez Ałtaj Rosyjski a nie mam zbyt wiele czasu żeby później dymać nad Bajkał. Nasza trasa prowadzi najdalej do Karakorum dlatego też chcemy się skupić na północno zachodniej części Mongolii.
Dzięki za odpowiedź Baśka |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]()
Mysmy tez chcieli dojechac do Karakorum. Teren i warunki zweryfikowaly plany.
I jeszcze lowilismy ryby ![]() Ile macie czasu w Mongoli?
niejedna przestrzen jeszcze moj uslyszy glos super miejsce i cudowni ludzie www.misja-kamerun.pl Ostatnio edytowane przez Mirmil : 06.01.2014 o 01:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Doskonale zdaję sobie sprawę, że planowanie trasy w Mongolii i ustalanie tzw punktów tam akurat nie do końca się sprawdza
![]() Na Mongolię mamy 14 dni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
![]()
14 dni całkiem wystarczy na Mongolię. Dla mnie to było trochę ponad 3 tys po Ałtaju i okolicach. Zrobiłem pętlę jadąc na pd potem na pn, wreszcie na zach. Te jeziora na pn są trochę przereklamowane, nad tym długim pod Bajkałem sporo ludzi, i trzeba wyskoczyć na pn wzdłóż brzegu, żeby było ok, do tego okrągłego na zach nie warto jechać, tam jest teren półpustynny i paskudna tarka. Warto odbić w lewo i pojechać zboczami gór. Uwaga na rzeki, są porywające
![]() ![]()
![]() |
#10 |
|
![]()
Dzięki Lupus - wszystko skrzętnie zapamiętuję i notuję i zaznaczam na mapie.
Myślę, że i zgubić nam się uda... w sumie jestem pewna, że tak będzie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Granica pomiędzy Europą i Azją | Pils | Kwestie różne, ale podróżne. | 3 | 09.09.2012 19:18 |